Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Οι Έλληνες με... πακέτα πάνε Βερολίνο.




Με μια βόλτα στις πιο ακριβές γειτονιές του Λονδίνου, το Μέιφερ, το Κένσινγκτον και το Νάιτσμπριτζ, κανείς μπορεί να διαπιστώσει πού έχουν κρυφτεί περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ ελληνικού πλούτου. Τόσα υπολογίζεται ότι ξόδεψαν οι τρομαγμένοι από τα σενάρια χρεοκοπίας Έλληνες, στο ακριβότερο κομμάτι της αγοράς ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας. Και αυτό, μόνο το 2011.
Όπως μαρτυρά στην «Ι» η Gainne Gilmore, της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων Knight Frank, η ζήτηση από την Ελλάδα παραμένει υψηλή από τις αρχές του έτους, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ. Και αν η εικόνα των εκατομμυριούχων της Ελλάδας που σαρώνουν τα πανάκριβα ακίνητα του Λονδίνου θεωρείται προκλητική σε καιρούς κρίσης, η επέλαση των Ελλήνων μικροαποταμιευτών στην αγορά του Βερολίνου, δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση.
Τι κι αν οι σχέσεις με τη Γερμανία είναι πλέον σχεδόν… πολεμικές. Γιατροί, αρχιτέκτονες, δάσκαλοι, ακόμα και συνταξιούχοι, επιλέγουν να επενδύσουν τις οικονομίες μιας ζωής μακριά από τα προβλήματα της Ελλάδας, αγοράζοντας ένα διαμέρισμα στο Βερολίνο. Κάποιοι από αυτούς δεν μιλούν ούτε μία λέξη γερμανικά. Άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι η σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης επιδεινώνει τις δύσκολες μέρες που ζει η χώρα. Παρ’ όλ’ αυτά, αναγνωρίζουν ότι η στιβαρή γερμανική οικονομία αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους, την ώρα που κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα να αποχωρεί από την Ευρωζώνη.
Για τους αποταμιευτές της μεσαίας τάξης, που έχουν κεφάλαιο έως 150.000 ευρώ, τα καλά ακίνητα του Λονδίνου είναι απλησίαστα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού μεσιτικού γραφείου Scenari Immobiliari, οι τιμές των ποιοτικών κατοικιών στο Βερολίνο κυμαίνονται από 3.800 έως 4.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο Λονδίνο, οι αντίστοιχες τιμές αγγίζουν τα 9.700 με 16.000 ευρώ και στο Παρίσι τα 8.000 με 11.900 ευρώ.
Επιπλέον, η γερμανική αγορά ακινήτων εμπνέει εμπιστοσύνη. Η οικονομία της χώρας αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, ενώ τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στο Βερολίνο είναι ακόμα πολύ χαμηλά (μόλις στο 14%), αλλά παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Όπως συνέβη και στο Λονδίνο, οι ξένοι αγοραστές εξελίσσονται σε βασική κινητήρια δύναμη για την αγορά ακινήτων του Βερολίνου. Τα ελληνικά sites με μικρές αγγελίες έχουν πλέον καταχωρίσεις και γερμανικών ακινήτων. Γερμανικά μεσιτικά γραφεία αγοράζουν ολόκληρες σελίδες σε εφημερίδες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, για να διαφημίσουν τα προς πώληση διαμερίσματά τους. Δεν στοχεύουν, όμως, μόνο στους Έλληνες. Παρόμοιες ανησυχίες έφεραν στο Βερολίνο και πολλούς Ιταλούς αποταμιευτές. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, αγοράζουν γερμανικά ακίνητα τα οποία έχουν δει μόνο σε φωτογραφίες!

Αγοράζουν διαμερίσματα 12 εκατ. ευρώ χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σε διάστημα μόλις ενός μήνα, λίγο πριν από τα τέλη του 2011, την πόρτα των γραφείων της Knight Frank χτύπησαν δύο Έλληνες πελάτες, που ήθελαν να αγοράσουν, με συνοπτικές διαδικασίες, κατοικίες αξίας 12 εκατ. ευρώ, στο Λονδίνο. Τον τελευταίο χρόνο, Έλληνες αγόρασαν τρία διαμερίσματα στο One Hyde Park, το πιο «hot» νεόδμητο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών της βρετανικής πρωτεύουσας. Το καθένα από αυτά τα διαμερίσματα πωλείται αντί 30-35 εκατ. ευρώ.

«Οι Έλληνες αγοραστές γνωρίζουν καλά την αγορά και ενδιαφέρονται για όλες τις ακριβές περιοχές. Κυρίως για το Μέιφερ, το Κένσινγκτον, το Νάιτσμπριτζ και το Μέριλμπον», εξηγεί στην «Ι» η Grainne Gilmore, επικεφαλής ανάλυσης της Knight Frank για τη βρετανική αγορά κατοικίας. «Τα προφίλ των αγοραστών διαφέρουν. Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν ένα ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ για επένδυση, αλλά και αυτοί που ψάχνουν για ένα ανακαινισμένο αρχοντικό αξίας 15 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank, οι Έλληνες αγοραστές, που εμπλέκονταν το 2010 και τα προηγούμενα χρόνια μόλις στο 0,5% των αγοραπωλησιών στα ακριβά ακίνητα του κεντρικού Λονδίνου, έχουν πλέον αυξήσει το ποσοστό τους στο 1,6%. Το 2011, αγόρασαν ακίνητα συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ. Με τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή να πυκνώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, η ζήτηση χτυπά κόκκινο. «Η ζήτηση παραμένει ισχυρή από τις αρχές του έτους, καθώς οι Έλληνες αγοραστές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, κυρίως προς ένα μη ευρωπαϊκό νόμισμα», εξηγεί η Gilmore.

«Σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, βλέπουμε αύξηση της τάξης του 30% στον αριθμό των Ελλήνων και των Ιταλών που θέλουν να αγοράσουν ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο, είτε για επενδυτικούς λόγους είτε για να τα χρησιμοποιήσουν ως κατοικίες όταν έρχονται στη χώρα», δηλώνει στην «Ι» ο Noel de Keyzer, επικεφαλής του γραφείου της Savills στην Sloane Street. «Συνήθως, ξοδεύουν από 1 έως 5 εκατ. ευρώ. Τους προσελκύουν κυρίως οι περιοχές του Τσέλσι και του Κένσινγκτον, καθώς θέλουν να είναι κοντά στα μουσεία, στα μαγαζιά και στα εστιατόρια».

Η επένδυση στα ακριβά ακίνητα του Λονδίνου μπορεί να απευθύνεται σε λίγους, όμως έχει πολύ καλές προοπτικές. Οι τιμές σε αυτό το κομμάτι της αγοράς αυξήθηκαν κατά 14,1% το 2011, κλείνοντας το έτος σε επίπεδα-ρεκόρ.

«Στα τέλη του 2010 δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι το 2011 θα έκλεινε με μια τέτοια άνοδο. Αυτή σημειώθηκε σχεδόν στο σύνολό της κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας μιας τεράστιας εισροής κεφαλαίων από ξένους αγοραστές», αναφέρει η Yolande Barnes, της Savills. Πραγματικά, για το 55% των συναλλαγών που έγιναν το 2011 σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, ευθύνονται ξένοι αγοραστές. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ενδιαφέρον αυτό θα αυξηθεί, με την Knight Frank να προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση των τιμών κατά 5% φέτος.

«Το Λονδίνο εξακολουθεί να προσφέρει καλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις, σε συνδυασμό με χαμηλά επιτόκια. Και για αυτόν το λόγο, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να κοιτούν την πόλη», προβλέπει ο de Keyzer.
Πηγή www.isotimia.gr