Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

«Μάχη» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με φόντο τα ακίνητα.



Με την προεκλογική περίοδο να ξεκινά ουσιαστικά από σήμερα, η ακίνητη περιουσία θα αποτελέσει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης των κομμάτων, κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε, η επίθεση που εξαπέλυσε χθες κατά των δύο κομμάτων ο Π. Καμμένος, λέγοντας ότι τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων.

Επί της ουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν κομμάτια του προγράμματός τους που αφορούν το ακίνητο.

Για παράδειγμα, φαίνεται να συμφωνούν στην αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων αλλά δεν έχει διευκρινισθεί το ποσοστό (ακούστηκε 20%) καθώς και το αν θα υπάρξει διαφοροποίηση μεταξύ των δηλοθέντων εισοδημάτων.
Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές αξίες και τη γενικότερη φορολογία, το ΠΑΣΟΚ προτείνει δύο φόρους, ένα για τα κρατικά ταμεία κι έναν για τους δήμους. Για τις αντικειμενικές προτείνει αναπροσαρμογή με βάση την τράπεζα τιμών της ΤτΕ. Για το φόρο που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ προτείνεται εξαίρεση της πρώτης κατοικίας με πλαφόν κάποια τετραγωνικά.

Η ΝΔ από την άλλη, αναφέρεται σε έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα με κλιμακούμενο συντελεστή. Επίσης πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 χρόνια, κατάργηση του φόρου μέσω της ΔΕΗ και επαναφορά του ΕΤΑΚ στον οποίο θα ενταχθεί και ο ΦΑΠ, αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία και άρση του πόθεν έσχες για όλα τα ακίνητα και για 5 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, κυκλοφόρησε ένα σχέδιο το οποίο εξασφαλίζει μεν εισροές στα κρατικέ ταμεία και μάλιστα στην αρχή του έτους, ευννοεί όμως τους μεγαλοιδιοκτήτες αφού τους εξασφαλίζει έκπτωση στο φόρο έως και 25%.

Σύμφωνα μ' αυτό, μόνο εφόσον προκαταβάλουν το φόρο εισοδήματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν το δικαίωμα να φορολογηθούν αυτοτελώς για τα εισοδήματά τους από ενοίκια.

Το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

- κάθε φορολογούμενος που έχει εισόδημα από ενοίκια θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν το εισόδημα αυτό θα φορολογηθεί αυτοτελώς με 20% ή με βάση τις ισχύουσες γενικές διατάξεις.

- θα συμφέρει τους φορολογούμενους με υψηλό εισόδημα από ενοίκια να επιλέξουν την αυτοτελή φορολόγηση διότι με βάση το σημερινό καθεστώς το εισόδημά τους αυτό φθάνει να φορολογείται με συντελεστή έως και 45%. Με βάση τη σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, θα συμφέρει η επιλογή της φορολόγησης με βάση την κλίμακα, τους φορολογούμενους που έχουν συνολικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ. Για υψηλότερο εισόδημα θα συμφέρει η επιλογή της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 20% όπως έχει καθοριστεί στο πλαίσιο του διαλόγου.

- Ο φορολογούμενος που θα επιλέγει την αυτοτελή φορολόγηση θα πρέπει να υποβάλει στην εφορία σχετική δήλωση έως τις 20 Ιανουαρίου κάθε έτους, καταβάλλοντας επί τόπου ολόκληρο το φόρο μισθωμάτων που εισέπραξε κατά το προηγούμενο έτος με συντελεστή 20%, ενώ τα υπόλοιπα εισοδήματά του θα φορολογούνται με την ισχύουσα κλίμακα. Αντίθετα όσοι επιλέγουν την φορολόγηση με βάση τις γενικές διατάξεις θα δηλώνουν το εισόδημα από τα ενοίκια μαζί με το υπόλοιπο εισόδημα στη ετήσια φορολογική δήλωση και θα καταβάλλουν το σχετικό φόρο μετά την εκκαθάρισή της, δηλαδή σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις όπως γίνεται σήμερα.

Πηγή www.ered.gr