Έτοιμο είναι το σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ αλλά και τον ΦΑΠ. Ο νέος φόρος θα περιέρχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι προς διαβούλευση γύρω στο τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων όπως θα λέγεται, έχει στόχο να εισρέουν στα κρατικά ταμεία 3 δις ευρώ το χρόνο, ουσιαστικά τα 2,4 δις ευρώ που εισπράττονται μέσω του χαρατσιού κι άλλα 600 εκατ. που προέρχονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ο νέος φόρος θα ξεκινά έχοντας αφορολόγητο τα 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
Η κλίμακα με την οποία θα υπολογίζεται ο φόρος θα είναι προοδευτική από 0,1% μέχρι 4% ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Ασφαλώς για αντικειμενικές αξίες πάνω από 1 εκατ. ευρώ θα επιβάλλεται η ανώτερη κλίμακα.
Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων είναι ο φόρος να ισχύει για όλα τα ακίνητα, ακόμη κι αν αυτά είναι απρόσοδα, ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης του έχει κόψει το ρεύμα.
Επίσης, ενδεχομένως στο νέο φόρο να ενταχθούν και όλα τα αγροτεμάχια που δεν χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες αγρότες.
Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί ένας πιο δίκαιος φόρος που θα «πλήττει» κυρίως τις ακριβές περιουσίες και δε θα είναι επιβαρυντικό για τα φθηνά ακίνητα. Αν π.χ. κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 120.000 ευρώ, θα απαλλάσσεται για τα πρώτα 100.000 ευρώ και τα 20.000 ευρώ θα υπολογίζονται με έναν χαμηλό συντελεστή, πιθανότατα το 0,1%, δηλαδή θα πληρώσει 20 ευρώ.
Αν κάποιος διαθέτει ακίνητο αξίας 500.000 ευρώ και φορολογηθεί για τα 400.000 με συντελεστή 1% τότε θα πληρώσει 4000 ευρώ.
Φυσικά, στην περιουσία θα υπολογίζονται όλα τα ακίνητα που διαθέτει στην πόλη ή το χωριό.
Μεγάλο πρόβλημα για τα αγροτικά ακίνητα είναι η απουσία αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας τους. Επειδή δεν προλαβαίνουν οι υπηρεσίες δεν αποκλείεται να επιβληθεί ένας φόρος που θα υπολογίζεται με το στρέμμα.
www.ered.gr