Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΔΝΤ υπέρ πλειστηριασμών.


Προϋπόθεση για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια θεωρεί το ΔΝΤ την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και για πρώτη φορά κάνει ξεκάθαρη αναφορά στην έκθεσή του, θέτοντας θέμα κατάργησης των προστατευτικών μέτρων που ισχύουν από το 2009 στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση αξιολόγησης, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πλήθος προκλήσεων στην αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ των οποίων οι νομικές και δικαστικές αδυναμίες όπως η απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών και οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής στα δικαστήρια. Υπό το πρίσμα αυτό θεωρεί πως απαιτείται να γίνουν περισσότερα βήματα ώστε να ενισχυθεί το πλαίσιο είσπραξης των δανείων αλλά και να ανακτηθούν οι οφειλές των δανειοληπτών προς τις τράπεζες μέσω των εμπράγματων εγγυήσεων, υπονοώντας πως πρέπει να δοθεί πλέον η δυνατότητα εκποίησης των collaterals ώστε να εισπραχθούν τα χρέη.

Είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ ανοίγει επίσημα θέμα απελευθέρωσης των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη αναφορά απουσιάζει από την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μένει πλέον να φανεί αν η άρση των πλειστηριασμών που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να αφορά μέχρι και 200.000 ακίνητα στην Ελλάδα, θα ενταχθεί ως όρος και προαπαιτούμενο καταβολής της επόμενης δόσης στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Η απόφαση σε κάθε περίπτωση θεωρείται ειλημμένη από την κυβέρνηση και ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει την προετοιμασία τόσο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών όσο και για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο «διευκόλυνσης» των δανειοληπτών. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί τυποποιημένα πρωτόκολλα για τα «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και τους «συνεργάσιμους δανειολήπτες», με βάση το μοντέλο των οποίων θα επιχειρείται η ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και τα δικαστήρια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ομάδα εργασίας που συστήνεται αυτή την περίοδο με την τεχνική βοήθεια υπαλλήλων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση της αποπληρωμής χρεών.

Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για τον τρόπο απελευθέρωσης τον πλειστηριασμών μεταξύ των οποίων να επιτρέψει σταδιακά από τον Ιανουάριο τους πλειστηριασμούς που αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια του 2009, και κάθε 6μηνο ή χρόνο, να «απελευθερώνει» έναν ακόμη χρόνο. Επίσης να μειώνεται σταδιακά κατά 50.000 ευρώ ή περισσότερο το ελάχιστο όριο (σήμερα είναι 200.000 ευρώ) της αντικειμενικής αξίας του ακίνητου πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται η εκποίηση του ακινήτου κ.ά.

Θα υπάρξουν παράλληλα συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, όπως μεταξύ άλλων η αξία των ακινήτων, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων, η οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών κ.ά., ενώ αλλαγές θα γίνουν και στο θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών ώστε αυτοί να διενεργούνται ταχύτερα.