Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Νόμος του κράτους οι νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.




Ξεπαγώνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς από Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει εκ νέου η υποδοχή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών μετά την ψήφιση του νέου νόμου χθες από την βουλή.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση:
έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του πρώτου εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο θα αποπληρώνεται σε 102 μήνες.

ως την τελευταία εργάσιμη μέρα του δεύτερου εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο θα αποπληρώνεται σε 84 μήνες.

έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του τρίτου εξαμήνου από τη δημοσίευση το πρόστιμο θα αποπληρώνεται σε 60 μήνες.

Καταβληθέντα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου προστίμου.

Στο κείμενο προβλέπεται οτι όσες αυθαίρετες κατασκευές έγιναν πριν από το 1975, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Αντίθετα όσες κατασκευές υφίστανται προ της 1ης Ιανουαρίου 1983 εξαιρούνται μεν οριστικά της κατεδάφισης αλλά με την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου που προβλέπει ο νέος νόμος.

Σε αυτή την κατηγορία δεν μπορούν να υπαχθούν ακίνητα στα οποία υπάρχουν άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του 1983.

Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις (φούρνοι σε ακάλυπτο χώρο, προσθήκη εξωτερικής μόνωσης, υπέρβαση ως 10% των διαστάσεων εξώστη, υπέρβαση της μάντρας ως ένα μέτρο αλλαγές στις διαστάσεις του περιγράμματος του κτηρίου έως 5% και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του 2%κτλ.), ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου.

Αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων, μετά την καταβολή παραβόλου και προστίμου, σε αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις, εφόσον η υπέρβαση συντελεστή δόμησης και κάλυψης δεν ξεπερνά το 40% και ύψους το 20%. Οι κατασκευές αυτές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

Στα ποσοστά αυτά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που έχουν τακτοποιηθεί με τους προηγούμενους νόμους για τα αυθαίρετα (3775/2009, 3843/2010 και 4014/2011).

Προβλέπεται τέλος αναστολή κατεδάφισης στα κτίσματα στα οποία έχουν γίνει πολύ μεγάλες πολεοδομικές παράβάσεις (χωρίς οικοδομική άδεια υπέρβαση πάνω από 40% του συντελεστή δόμησης, υπέρβαση πάνω από 20% του επιτρεπόμενου ύψους). Γιαυτή την κατηγορία προβλέπεται οριστική εξαίρεση της κατεδάφισης για αυθαίρετα που ενταχθούν σε περιοχές που θα αποφασιστεί να πολεοδομηθούν και για όσα αγοράσουν ΣΔ ίσο με την υπέρβαση δόμησης από την τράπεζα γης. Μετά το τέλος της καταληκτικής ημερομηνίας του νέου νόμου και αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των αυθαίρετων κατασκευών θα επιλεγούν οι περιοχές που θα πολεοδομηθούν. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Εντος προθεσμίας 10ετών ολοκληρωνεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός η αναθεωρούνται ο ήδη υπάρχον και ορίζονται όπου απαιτείται ειδικές ζώνες εξισσορόπησης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ωστε να αποκατασταθεί το πολεοδομικό ισοζύγιο εντος εκάστου δήμου. Εαν το ακίνητο ενταχθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό το ειδικό προστιμο δεν επιστρέφεται ουτε συμψηφίζεται με υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα.

Σε όλα τα αυθαίρετα με μεγάλες παραβάσεις θα πραγματοποιείται εντός 10 ετών από τη δημοσίευση του νόμου έλεγχος των υποβαλλόμενων στοιχείων από ελεγκτή δόμησης κατόπιν υποβολής αίτησης στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.