Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η αγορά ακινήτων δε μπορεί να περιμένει...



Πολύ κρίσιμα θέματα που απειλούν ακόμη και τη βιωσιμότητα της ελληνικής κτηματαγοράς, καλείται να λύσει η νέα κυβέρνηση, όποτε κι αν αυτή ορκιστεί και ξεκινήσει να εργάζεται. Μπορεί η διασφάλιση της 6ης δόσης να είναι το βασικό μέλημά της, ωστόσο, η αγορά ακινήτων έχει μια σειρά από πολύ σοβαρές εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν και δεν πρέπει να καθυστερήσουν.
Συγκεκριμένα:
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ανακοινώσει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μέσα στους πρώτους μήνες του 2012. θα γίνει κάτι τέτοιο, άγνωστο αν και τον τελευταίο καιρό ακούστηκαν φήμες για νέα αναβολή της αναπροσαρμογής λόγω οικονομικών δυσχεριών και κρίσης στην κτηματαγορά.
Τι θα γίνει με το Ελληνικό και το διαγωνισμό που πρέπει να βγει στον αέρα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για έναν διαγωνισμό που ήταν έτοιμος από τον Σεπτέμβριο από την «Ελληνικό Α.Ε.», αλλά που καθυστέρησε. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είχε δηλώσει ότι θα γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσα στο Νοέμβριο, ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις έχουν παγώσει κάθε απόφαση.
Στον αέρα είναι και ο διαγωνισμός για το sale and lease back για τα 39 ακίνητα του δημοσίου που πέρασαν στην κυριότητα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τη νέα λίστα με κρατικά ακίνητα προς αξιοποίηση που πρέπει να παραδώσει η κοινοπραξία των τραπεζών που λειτουργούν ως σύμβουλοι.
Σε εκκρεμότητα και η συγχώνευση της ΚΕΔ και με την ΕΤΑ όπως είχε ανακοινωθεί.
Αγνωστες είναι και οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων που είχε υποσχεθεί ο Β. Βενιζέλος με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα προωθηθεί αυτό ή θα περιμένει τις εκλογές και μια νέα κυβέρνηση;
Τέλος, ποιος θα πάρει αποφάσεις σε μια σειρά αιτήματα από διάφορους κλάδους της αγοράς, όπως π.χ. τους ιδιοκτήτες που πρόσφατα ζήτησαν τη διετή αναβολή του ενεργειακού πιστοποιητικού και τη μείωση της αμοιβής των μηχανικών;
Ολα αυτά και πολλά άλλα είναι πολύ καυτά ζητήματα για την αγορά ακινήτων και δεν μπορούν να εμπλακούν σε μια παρατεταμένη πολιτική κρίση. Καιρός να δείξει η Ελλάδα ότι υπάρχει συνέχεια και δεν διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα ένεκα των πολιτικών εξελίξεων.
Πηγή www.ered.gr