Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Άνω του 80% η πτώση των αγοραπωλησιών ακινήτων.



Σε πλήρη στασιμότητα βρίσκονται οι περισσότερες οικοδομικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε λουκέτα οδηγούνται πολλές συναφείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο της οικοδομής όπως οι επιχειρήσεις που πωλούν υλικά οικοδομών. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας Ιωάννης Παγώνης, πάνω από 150.000 οικοδόμοι έχασαν τη δουλειά τους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στο επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να διπλασιαστεί, εάν δεν ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα για την τόνωση του κλάδου. Ενώ μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα υπολογίζονται σε 8.000 και στο Βορειοελλαδικό τόξο υπερβαίνουν τις 37.000.
Πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να συντηρήσουν το σπίτι τους ενώ όσοι ψάχνουν τρόπο να το πουλήσουν είτε δεν το καταφέρνουν είτε βγαίνουν σημαντικά ζημιωμένοι, σύμφωνα με αναφορές των κλάδων της οικοδομής.
Η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης “πάει από το κακό στο χειρότερο και ο πάτος ακόμα δεν είναι ευδιάκριτος”, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της πόλης Μιχάλης Αναγνώστου στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος. Όπως διευκρίνισε οι αγοραπωλησίες την τελευταία πενταετία καταγράφουν πτώση άνω του 80%, ενώ ο αριθμός των συμβολαίων υπολογίζεται ότι φέτος θα μειωθεί κατά 55% έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς.
Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά 30% τουλάχιστον και των καταστημάτων πάνω από 40%. “Παρά τις σημαντικές μειώσεις στα ακίνητα όσοι ενδιαφέρονται να προβούν σε αγορά ζητούν περαιτέρω συμπίεση του κόστους καθιστώντας την αγοραπωλησία ασύμφορη για τους μεσίτες και τους ιδιοκτήτες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
24h NewsRoom