Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Αύξηση επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών κέντρων.



Μεγάλη είναι η επενδυτική ζήτηση για την απόκτηση εμπορικών ακινήτων και ιδίως εμπορικών κέντρων, καθώς όπως προκύπτει από έρευνα της Jones Lang LaSalle, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους τοποθετήθηκαν 6,7 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά, άνοδος κατά 38% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Με βάση τα στοιχεία, η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων εκτιμά ότι έως τα τέλη του έτους, θα έχουν εισρεύσει συνολικά 28 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών κέντρων. Εφόσον επιβεβαιωθεί το ποσό αυτό, θα συνιστά άνοδο κατά 35% σε σχέση με το 2010 και αισθητά υψηλότερο από το 2009, όταν οι επενδύσεις είχαν διαμορφωθεί σε 12,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Jones Lang LaSalle, η ζήτηση των επενδυτών παραμένει ισχυρή, παρά την ευάλωτη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ετσι, οι άμεσες επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα διαμορφώθηκε σε 6,7 δισ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο, έναντι 4,9 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο. Συνολικά από τις αρχές του έτους, έχουν τοποθετηθεί 20,4 δισ. ευρώ σε εμπορικά ακίνητα ανά την Ευρώπη, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξεως του 45%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Τα εμπορικά κέντρα αποτέλεσαν τη μερίδα του λέοντος με 66% του συνόλου. Πάντως, το 50% των κεφαλαίων κατευθύνθηκε σε μόλις δύο αγορές, της Μεγ. Βρετανίας και της Γερμανίας. Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν και οι αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με την Τσεχία να προσελκύει 603 εκατ. ευρώ και η Πολωνία 510,5 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά τις προοπτικές για το 2012, η Jones Lang LaSalle επισημαίνει ότι τόσο η οικονομία, όσο και συνεπώς το λιανεμπόριο, αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι καταναλωτές θα παραμείνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά τις αγορές τους. Το ίδιο επιφυλακτική στάση προβλέπεται ότι θα υιοθετήσουν τόσο οι εμπορικές αλυσίδες, όσο και οι επενδυτές από τον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων. Κατά την ίδια την εταιρεία, εξακολουθούν να υφίστανται επενδυτικές ευκαιρίες, ακόμα και στις χώρες της νότιας Ευρώπης.
Πηγή www.kathimerini.gr