Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ο νόμος για τα αυθαίρετα "σταμάτησε" τις αγοραπωλησίες.


Ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, φαίνεται να μπλόκαρε τις συναλλαγές των ακινήτων καθώς όσα ακίνητα έχουν αυθαιρεσίες και έχουν ενταχθεί στον νόμο, για να μεταβιβαστούν πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τακτοποίησης και να βεβαιωθούν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, για να μπορέσουν να μεταβιβαστούν.'Εως τότε μπορούν να μεταβιβάζονται ακίνητα μόνο με κληρονομιά ή μετά από διαδικασία πλειστηριασμού, αφού μόνο αυτές οι κατηγορίες εξαιρούνται από τον νόμο των αυθαιρέτων καθώς και όσα ακίνητα δεν έχουν κάποια αυθαιρεσία. Από την απαγόρευση μεταβίβασης, εξαιρούνται και τα ακίνητα που περιλαμβάνουν αυθαίρετη κατασκευή και έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1955 καθώς και αυτά που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση Τρίτση, έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διατήρησης.

Όλα τα αυθαίρετα, που έχουν υπαχθεί στο νόμο, θα μπορούν να μεταβιβαστούν, μόνο μετά την αποπληρωμή των δόσεων του προστίμου. Μέχρι να αποπληρωθούν τα πρόστιμα, που μπορούν να καταβληθούν και σε 36 δόσεις, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το τακτοποιημένο ακίνητο.

Σημειώνεται ότι για κάθε μεταβίβαση που γίνεται πλέον πρέπει να υπάρχει βεβαίωση από μηχανικό ότι το ακίνητο που θα μεταβιβαστεί δεν έχει οποιαδήποτε πολεοδομική παράβαση.

Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή και έχει υπαχθεί στο νόμο περί αυθαιρέτων πρέπει να προηγηθεί η έκδοση άδειας νομιμοποίησης από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και μετά πρέπει να προσκομισθεί στο συμβολαιογράφο επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού. Πηγή www.buildnet.gr