Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων από το ΙΚΑ.

Ασφαλιστικές εισφορές θα κληθούν να πληρώσουν, όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για χρήσεις ή κτίρια καταβάλουν παράβολο έως τις 31 Δεκεμβρίου, για τα οποία μπορεί στη συνέχεια να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Αυτό ορίζει εγκύκλιος του ΙΚΑ, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη διαδικασία.Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΙΚΑ έστειλε επιστολή σε όλα τα υποκαταστήματα με οδηγίες για τη διαχείριση περιπτώσεων αυθαιρέτων, τονίζοντας ότι οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπως και κάθε άλλη περίπτωση "νομιμοποίησης" αυθαίρετης κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν καταβληθεί το "ειδικό πρόστιμο" για τα αυθαίρετα, θα πρέπει και από το Ι.Κ.Α- Ε.Τ.Α.Μ. να ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων (αναγγελία έργου, πίνακας, εισφορές κ.λπ.), με βάση το συγκεκριμένο άρθρο του Γ.Ο.Κ.
Σημειώνεται ότι το θέμα των εισφορών στο ΙΚΑ, που προκύπτουν από την ένταξη των αυθαιρέτων στη ρύθμιση, είχε ξεπεραστεί από το ΥΠΕΚΑ, καθώς το ΙΚΑ θα λαμβάνει το 15% επί του παραβόλου νομιμοποίησης, ως ποσοστού επί των ασφαλιστικών εισφορών για την όποια σχετική οικοδομική δραστηριότητα.
Ωστόσο, το νέο θέμα με το ΙΚΑ προέκυψε καθώς πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ, διευκρίνισε ότι εφόσον καταβληθεί το "αρχικό παράβολο", παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας εντός προθεσμίας τριών ετών. Αυτό σημαίνει σύμφωνα και με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι θα πρέπει και απο το ΙΚΑ να ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Επομένως, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, θα πρέπει και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.
Σημειώνεται, ότι από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα.
buildnet.gr