Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ελέγχω, δηλώνω, κατοχυρώνω την περιουσία μου.


Με το διαφημιστικό σποτάκι με σύνθημα "ελέγχω, δηλώνω, κατοχυρώνω την περιουσία μου", θα προσπαθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, να προσελκύσει περισσότερους πολίτες, προκειμένου να "τακτοποιήσουν" τις αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους.
Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο και οι αιτήσεις αγγίζουν τις 91.000.

Παράλληλα, μια μέρα μετά από την ανακοίνωση της παράτασης της προθεσμίας μέχρι το τέλος του έτους, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε τον όγδοο κατά σειρά οδηγό ερωτο-απαντήσεων, δίνοντας νέες διευκρινίσεις επί τις διαδικασίας τακτοποίησης.

Στο οδηγό, σημειώνεται ότι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και στις περιπτώσεις που δεν έχει καθοριστεί η ζώνη παραλίας ή δεν έχει ξεκαθαριστεί ο δασικός χαρακτήρας ενός οικοπέδου, αρκεί να έχει διαπιστωθεί από τον μηχανικό ότι τα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται εκτός του αιγιαλού, δηλαδή εκτός της έκτασης μεταξύ της θάλασσας και της γραμμής της μεγαλύτερης ανάβασης του χειμέριου κύματος όπως ορίζεται από το Ν. 2971/01. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης θα αποφασίσει εάν θα διακινδυνεύσει να χάσει το παράβολο και την αμοβή του μηχανικού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν έχει χαρακτηριστεί εάν είναι δασικό και εξαιρεθεί αυτόματα της ρύθμισης ή όχι ένα γήπεδο.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι στα δημόσια έγγραφα τα οποία πρέπει να αποδεικνύουν την επιφάνεια της αυθαίρετης κατασκευής, περιλαμβάνονται το έντυπο Ε9, ο λογαριασμός της ΔΕΗ ή άλλο έγγραφο οργανισμού, εκθέσεις αυτοψίας αυθαιρέτου, ακόμα και μηνύσεις ή έγγραφα της Αστυνομίας. Αν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες που αποδεικνύουν το χρόνο ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής αυτός μπορεί να αποδειχθεί και με ιδιωτικά έγγραφα όπως ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης κατατεθειμένα στην αρμόδια ΔΟΥ, αεροφωτογραφίες, εφόσον συνοδεύονται από ανάλογη έκθεση φωτοερμηνείας κλπ.

Τέλος, για να συνδεθούν τα "τακτοποιημένα" κτίρια με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, διευκρινίζεται ότι υποβάλλεται στον αρμόδιο οργανισμό και στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία βεβαίωση του ΤΕΕ, με την οποία πιστοποιείται η καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του εννιαίου ειδικού προστίμου και περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας και του κυρίου αυτής.Πηγή www.buildnet.gr