Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Επιπλέον διευκρινήσεις για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Επιπλέον διευκρινίσεις έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την ρύθμιση των αυθαίρετων κατασκευών. Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέραται ότι για την σύνδεση των χώρων που υπάγονται στην ρύθμιση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας απαιτείται βεβαίωση του ΤΕΕ με την οποία πιστοποιείται η καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου και περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας και του κυρίου αυτής.
Οι αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται στο στάδιο του φέροντα οργανισμού αν υπαχθούν στη ρύθμιση μπορούν να αποπερατωθούν εφόσον οι εργασίες για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο. Η εκτέλεση του έργου γίνεται ύστερα από έγκριση που δίνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και γνωστοποιείται αμελλητί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Τα δικαιολογητικά θα καθορισθούν με αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ.

Κατεβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης με βάση το ν.3775/09 η το ν.3843/10 συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του ν.4014/2011.

Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο επιβαρύνεται μόνο με συντελεστή υπέρβασης δόμησης και μειωτικό συντελεστή 0.5 (λόγω υπογείου) όταν σε κτίριο κατοικίας έχει αυθαίρετα εγκατασταθεί κύρια χρήση κατοικίας, αντί βοηθητικής. Συντελεστής αλλαγής χρήσης υπολογίζεται για οποιαδήποτε χρήση του υπογείου διαφορετική της κατοικίας που προβλεπόταν στην οικοδομική άδεια.

Εάν σε περιοχή εντός σχεδίου που εκκρεμεί η πράξη εφαρμογής υπάρχει αυθαίρετο με βάσει το νόμο ν.4014/2011 μπορεί να τακτοποιηθεί πληρώνοντας το πρόστιμο και στη συνέχεια με την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής να το νομιμοποιήσει σύμφωνα με το άρθρο 22 ΓΟΚ'85.

Ο μηχανικός ελέγχει τη αυτοτελή οριζόντια η κάθετη ιδιοκτησία μόνο ως προς τη δόμηση την κάλυψη και το ύψος της και βεβαιώνει ότι δεν έχει εκτελεσθεί αυθαίρετη κατασκευή η δεν έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση υπέρ της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας και εις βάρος των κοινόκτητων και κοινόχρηστων χώρων. Οι κοινόκτητοι και κοινόχρηστοι χώροι δεν ελέγχονται και δεν αποτελούν αντικείμενο της βεβαίωσης.

Η υπεύθυνη δήλωση συνοδεύεται από δημόσια έγγραφα η αεροφωτογραφίες από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής. Εάν δεν υπάρχουν δημόσια δημόσια έγγραφα η αεροφωτογραφίες, αυτό μπορεί να αποδειχθεί και από ιδιωτικά έγγραφα βέβαιας χρονολογίας. Στα δημόσια έγγραφα τα οποία πρέπει να αποδεικνύουν την επιφάνεια της αυθαίρετης κατασκευής περιλαμβάνονται το έντυπο Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ η άλλο έγγραφο οργανισμού, μηνύσεις η έγγραφα της Αστυνομίας εκθέσεις αυτοψίας αυθαιρέτου άδειες λειτουργίας καταστημάτων ξενοδοχείων βιομηχανιών κτιρίων κλπ.

Ιδιωτικά έγγραφα μπορεί να είναι ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης κατατεθημένα στη αρμόδια ΔΥΟ αεροφωτογραφίες εφόσον συνοδεύονται από ανάλογη έκθεση φωτοερμηνείας οι οποίες μπορούν να αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο όχι μόνο σε περίπτωση αυτοτελών αυθαιρέτων αλλά και καθ ύψος η κατ΄επέκταση προσθηκών κλπ.

Σε περίπτωση που στο ακίνητο δεν υφίσταται σύσταση οριζοντίου η καθέτου ιδιοκτησίας και ανήκει σε έναν η περισσότερους ιδιοκτήτες το ακίνητο λογίζεται ως ένα ανεξάρτητα του πλήθους των συνιδιοκτησιών και ως εκ τούτου είναι δυνατή η υποβολή ενιαίας αίτησης του ιδιοκτήτη, και δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων και παραβόλων.

Σε περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί η ζώνη παραλίας είναι δυνατή η υποβολή αίτησης αρκεί να διαπιστωθεί από τον μηχανικό ότι τα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται εκτός αιγιαλού. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης διακινδυνεύει να χάσει το παράβολο και την αμοιβή του μηχανικού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ένα γήπεδο δεν έχει χαρακτηρισθεί εάν είναι δασικό η όχι.
Πηγή www.ered.gr