Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Στην ανακαίνιση στρέφονται οι ιδιοκτήτες.


Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών, στρέφονται το τελευταίο διάστημα προς την ανακαίνιση των παλαιών σπιτιών. Η οικονομική κρίση, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων και το κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων από τη μεριά των τραπεζών, οδηγούν όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες στο "lifting" των κατοικιών τους.Το κέρδος...μεγάλο. Ένα παλαιό σπίτι με λίγα χρήματα, μπορεί να μετατραπεί σε "παλάτι". Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι στην πλειονότητά τους, οι κατοικίες που ανακαινίζονται αυξάνουν την αξία τους, πολλές φορές και κατά 100%.

Καλό είναι πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ανακαίνιση να γνωρίζετε ορισμένες χρηστικές πληροφορίες.

Καταρχήν, για ριζικές ανακαινίσεις, όπου απαιτούνται γκρέμισμα τοίχων ή δοκαριών, απαιτείται η παρουσία αρχιτέκτονα ή μηχανικού, αφού ορισμένες φορές οι εργασίες απειλούν τη στατικότητα του κτιρίου.

Μια καλή μελέτη, με τη βοήθεια μηχανικού ή αρχιτέκτονα, θα σας βοηθήσει αν αξιοποιήσετε όλους τους χώρους του σπιτιού και να καλύψετε όλες σας τις ανάγκες.

Επίσης, όλα τα παλαιά υδραυλικά και ηλεκτρικά συστήματα που είναι κάποιας ηλικίας, καλό είναι να αλλάζονται.

Σημαντικό ρόλο στις ανακαινίσεις "παίζει" η αλλαγή του μπάνιου, της κουζίνας, των κουφωμάτων και των δαπέδων.

Σε περίπτωση, που γίνεται αλλαγή των εξωτερικών χώρων ενός διαμερίσματος μίας πολυκατοικίας, πρέπει να υπάρχει άδεια από την πολεοδομία και σύμφωνη γνώμη και των υπόλοιπων συνιδιοκτητών.

Τέλος, ο ιδιοκτήτης, καλό είναι να απαιτήσει την υπογραφή συμφωνίας με τον εργολάβο, που θα αναλάβει την ανακαίνιση της κατοικίας του, πριν από την έναρξη των εργασιών. Στη συμφωνία θα πρέπει καθορίζονται, όλες οι εργασίες που θα γίνουν, το κόστος τους και ο χρόνος της αποπεράτωσής τους. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, καλό είναι να υπάρχουν και ανάλογες ρήτρες.

Όταν ολοκληρώσετε την ανακαίνιση, θα έχετε ένα νέο περιβάλλον, ισάξιο μιας καινούργιας οικοδομής, αφού όλα τα υλικά θα είναι καινούργια.Πηγή www.buildnet.gr