Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Τώρα είναι καλή εποχή για αγορές.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης και ο τομέας των ακινήτων έχει υποστεί σημαντικό χτύπημα, ο αγοραστής είναι σε προνομιακή θέση. Οχι μόνο διότι έχουν πέσει οι τιμές των ακινήτων κι έτσι έχει γείρει η πλάστιγγα προς την πλευρά του υπακούοντας στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.Μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιους άλλους παράγοντες που περνάνε απαρατήρητοι τις περισσότερες φορές. To γνωστότερο είναι πως εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας και το απότοκο της πτώσης τιμών, το πλεονέκτημα διαπραγμάτευσης βρίσκεται σαφώς από την πλευρά του αγοραστή, επιπροσθέτως με την ενδεχόμενη δύναμη των μετρητών που έχει κλπ.

Θα ήθελα σήμερα να μιλήσω για την πλευρά του πωλητή, του ιδιοκτήτη δηλαδή, που έφτασε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη μικρή μας Ελλάδα.

Ο ιδιοκτήτης που αποφασίζει σήμερα να βγάλει προς πώληση το ακίνητο του πρέπει να αποδεχτεί ότι θα χάσει, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το 10% στην καλύτερη περίπτωση και ίσως κάποιες φορές ενδεχομένως να αγγίξει και το 30% των χρημάτων που έδωσε για την αγορά του εν λόγω ακινήτου. To χειρότερο μάλιστα θα είναι ότι μπορεί να το πουλάει επειδή με τα χρήματα που θα πάρει θα καλύψει τα χρέη του προς την τράπεζα.

Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες γνωρίζουν πως πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, όλοι να καλέσουν και να πληρώσουν τον ενεργειακό επιθεωρητή για το πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης αρκετοί να ξεκινήσουν την τακτοποίηση των αυθαίρετων μέτρων του σπιτιού τους αφού προηγουμένως έχουν καλέσει μηχανικό να το δει και να κάνουν αίτηση στην πολεοδομία για να παραλάβουν τα χαρτιά (κι αν είναι τυχεροί και βρουν το φάκελο τους έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση).

Αυτές είναι κάποιες από τις σημαντικές κινήσεις τις οποίες πρέπει να κάνει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου προκειμένου να είναι έτοιμος να πουλήσει. Δηλαδή, αγόρασε ένα ακίνητο τηρώντας τις απαραίτητες διαδικασίες πριν από δυο, τρία κ.λπ. χρόνια, ενώ σήμερα είναι αντιμέτωπος σε πρωτόγνωρες καταστάσεις και με το χέρι στην τσέπη (αν έχει απομείνει κάτι).

Δε θα αναφερθώ καθόλου στους φόρους που μπορεί να επιβαρύνουν το ακίνητο, αλλά οφείλω να μείνω στο σημερινό αγοραστή. Αυτόν, λοιπόν, σε πολλές περιπτώσεις θα τον παρομοίαζα με μεγάλο παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με ένα πούρο στο στόμα, δίνοντας εντολές με αργές κινήσεις και περιμένοντας το αποτέλεσμα.

Ο σημερινός αγοραστής είναι σαν να έχει κερδίσει το λόττο διότι με την αγορά ακινήτου σήμερα κερδίζει από κάποιες χιλιάδες ευρώ μέχρι κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς θα έχει πλέον στην κατοχή του ένα ακίνητο "πεντακάθαρο" αφού θα έχουν ... ξεπλυθεί όλες οι αμαρτίες του παρελθόντος και θα το αποκτήσει σε τιμή ευκαιρίας.

Επίσης κάτι πολύ σημαντικό ακόμη είναι ότι διασφαλίζει την αξία των χρημάτων του με μηδαμινούς κινδύνους έναντι της οικονομικής κρίσης. Τα χρήματα που έχει στην τράπεζα -εφόσον διαθέτει ρευστό- του δημιουργούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα:
α) η εκδοχή να τα μεταφέρει στο εξωτερικό έχει τα δικά της προβλήματα,
β) με το ενδεχόμενο να τα τοποθετήσει στο χρηματιστήριο η αβεβαιότητα μεγαλώνει,
γ) το να τα μετατρέψει σε χρυσό έχει μεγάλο ρίσκο αφού ήδη ο χρυσός είναι σε υψηλές τιμές ενώ τέλος
δ) να τα έχει στο σπίτι του είναι αρκετά επικίνδυνο και ταυτόχρονα κινδυνεύει άμεσα και η ζωή του.

Αυτός που κατέχει σήμερα χρήματα έχει μπροστά του μια προκλητική ευκαιρία: να αγοράσει φτηνά ένα ακίνητο, να διασφαλίσει τα χρήματά του και να το απολαμβάνει καθημερινά αν το κατοικήσει ο ίδιος είτε να παίρνει τους καρπούς της επένδυσης του, δηλαδή να το μισθώνει και να έχει ένα σταθερό εισόδημα.

Πρόκειται για μια καλή εποχή για αγορές είναι το λιγότερο που μπορώ να πω. Απευθυνόμενος λοιπόν, σε αυτόν τον υποψήφιο και προβληματισμένο αγοραστή, για αυτούς τους λόγους που προανέφερα του λέω: θέλεις να αγοράσεις ακίνητο; Τώρα που η τύχη σου χτύπησε την πόρτα "άρπαξέ την". Ο σημερινός αγοραστής θα έχει ένα ακίνητο "πεντακάθαρο" με...ξεπλυμένες τις αμαρτίες του παρελθόντος και σε τιμή ευκαιρίας.Πηγή www.buildnet.gr