Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Πενιχρά τα έσοδα από τα αυθαίρετα.


Mόλις ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έδειξαν ενδιαφέρον για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Οικονομική κρίση και μπαράζ φόρων για τα ακίνητα, εμφανίζονται ως οι βασικές αιτίες για τη μικρή προσέλευση των ιδιοκτητών. Λιγοστά και τα έσοδα, περίπου στο 6% του αρχικού στόχου.Τα αυθαίρετα που τακτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, ως επί πλείστον είναι επαγγελματικά ή ακριβά ακίνητα. Για όλους αυτούς τους λόγους, επιπλέον παράταση πέραν των τριάντα ημερών που έχει ήδη δοθεί και δυνατότητα μεγαλύτερων δόσεων αποπληρωμής, μέσω ξεχωριστού διακανονισμού ανάλογα με τις δυνατότητες καθενός, ζητά το ΤΕΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
ΕσοδαΤο υπουργείο, όμως, «καίγεται» να εισπράξει τουλάχιστον 600-700 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πρέπει να εντάξει στα έσοδα του 2011, κάτι που για να συμβεί θα πρέπει αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Τα χρήματα αυτά μπορούν να συγκεντρωθούν από τις πληρωμές των παραβόλων που γίνονται με την υποβολή της αίτησης και με την πληρωμή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του προστίμου, η οποία πρέπει να γίνει έως τις 22 Ιανουαρίου.
Το υπουργείο για το λόγο αυτό αναμένεται να πιέσει, προκειμένου οι πολίτες να σπεύσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και το πολύ να δώσει επιπλέον έναν μήνα ακόμη παράταση, προκειμένου τα χρήματα από την πρώτη δόση να συγκεντρωθούν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.
Πάντως, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους. Οσοι δεν πρόλαβαν, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα και σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώσουν μικρότερο πρόστιμο.
ΠροθεσμίαΤο ΤΕΕ εκτιμά ότι δεν αρκεί ούτε ο επιπλέον μήνας της προθεσμίας που δόθηκε ήδη ούτε και μια ενδεχόμενη επιμήκυνση της παράτασης για έναν ακόμη μήνα (μέχρι τέλος Ιανουαρίου με πληρωμή της πρώτης δόσης στις 22/2) για τη διαδικασία τακτοποίησης, που μέχρι στιγμής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κριθεί ως επιτυχημένη, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται τουλάχιστον διστακτικοί.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι ιδιοκτήτες δεν προσελκύονται από την ρύθμιση είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μέσα στο επόμενο διάστημα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το ΕΤΑΚ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, άλλα και το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ για τα πάνω από 1 εκατομμύριο αυθαίρετα ο λογαριασμός περιλαμβάνει και το πρόστιμο της τακτοποίησης.
Σημαντικό ρόλο πάντως στα πενιχρά αποτελέσματα της ρύθμισης έπαιξε και το γεγονός ότι ο νόμος βρίθει ασαφειών, καθώς η νομοθεσία είναι πολυδαίδαλη. Το υπουργείο επιχειρεί με συνεχής διευκρινίσεις να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει εξ αρχής με τη μορφή εγκυκλίων προς τους αρμόδιους φορείς.
Μέχρι στιγμής, δυο σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας και μια βδομάδα πριν από τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, τα αποτελέσματα είναι πενιχρότατα: Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου υποβλήθηκαν μόλις 39.648 δεσμευτικές αιτήσεις. Από αυτές, οι 25.723 αιτήσεις βρίσκονται στο αρχικό στάδιο πληρωμής του παραβόλου, οι 7.505 αιτήσεις έχουν προχωρήσει στην πληρωμή της πρώτης δόσης του προστίμου, ενώ οι 6.420 έχουν εξοφλήσει ήδη το πρόστιμο.
ΑιτήσειςΑκόμη, έχουν γίνει άλλες 57.301 προσωρινές αιτήσεις-εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες δεν είναι και απαραίτητο ότι θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Συνολικά πάντως για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είτε πληρώνοντας είτε σε προκαταρκτικό στάδιο, έχουν δείξει ενδιαφέρον πολίτες για 96.949 περιπτώσεις αυθαιρέτων. Να σημειωθεί ότι τα αυθαίρετα σ' ολη τη χώρα υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο, πράγμα που σημαίνει ότι έως στιγμής τουλάχιστον ενδιαφέρον δείχνει μόνο ο ένας στους δέκα ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.
Πενιχρά είναι και τα έσοδα. Μέχρι και την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου εισπράχθηκαν 34.659.642,49 ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 21 εκατ. ευρώ είναι από πληρωμές παραβόλων και τα 13,7 εκατ. ευρώ από πληρωμές προστίμων. Πολύ πιο κάτω από τα 600-700 εκατ. ευρώ που θέλει το υπουργείο Περιβάλλοντος να μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Ρυθμίσεις της τακτοποίησης
Σημειώνεται // ότι πλέον στη ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μπορούν να ενταχθούν και τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς ή σε κηρυγμένα τμήματα πόλεων.
Κρίσιμο σημείο // αποτελεί το γεγονός ότι όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, σύμφωνα με το νόμο, δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, αφού πλέον για οποιαδήποτε δικαιοπραξία απαιτείται βεβαίωση μηχανικού και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι το ακίνητο δεν έχει την παραμικρή πολεοδομική παράβαση. Τυχόν ψευδή δήλωση ή βεβαίωση επισύρει ποινικές κυρώσεις.
Ακόμα, όσοι // ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν να συνδεθούν με ρεύμα και νερό μόνο αφού πληρώσουν την πρώτη δόση του προστίμου και προσκομίσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετική βεβαίωση από το ΤΕΕ.
Προβληματισμός // εξάλλου υπάρχει και για όσα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές όπου εκκρεμούν αποφάσεις, εάν οι εκτάσεις είναι δασικές ή όχι. Σύμφωνα με το νόμο, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σ' αυτές τις περιοχές μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ωστόσο αν προκύψει βάσει των δασικών χαρτών ότι βρίσκεται σε δασική έκταση, τότε αυτομάτως εξαιρείται της ρύθμισης, χωρίς να επιστρέφονται τυχόν καταβληθέντα ποσά.
Όσοι έχουν // υπαχθεί στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους άλλα δεν έχει γίνει περαίωση της διαδικασίας, μπορούν να υπαχθούν πλέον στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, χωρίς όμως να επιστρέφονται ποσά.
imerisia.gr