Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Πως θα ελέγχονται οι νέες άδειες δόμησης.



Σύμφωνα με το νέο νόμο για τις οικοδομικές άδειες που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή και τίθεται σε ισχύ από την 23 Απριλίου του 2012, καθιερώνονται υποχρεωτικοί έλεγχοι για κάθε έργο που εκτελείται με άδεια δόμησης.
Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται από διαφορετικό κάθε φορά ελεγκτή δόμησης με αυτοψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια δόμησης.
Θα παρέχεται επίσης, εξουσιοδότηση για τον καθορισμό του αριθμού των ελέγχων ανάλογα με το είδος των εργασιών, ανά κατηγορία και είδος έργου καθώς και με βάση την ειδικότητα του μηχανικού.
Τα τυπικά στοιχεία που θα είναι απαραίτητα για την έναρξη των εργασιών και την διαδικασία ελέγχου είναι η θεώρηση της άδειας από το αστυνομικό τμήμα, η τοποθέτηση πινακίδας σε εμφανές σημεία του εργοταξίου και η διατήρηση αντιγράφων της άδειας.

Η διενέργεια ελέγχου και αυτοψιών θα δίνεται από διαφορετικά κάθε φορά πρόσωπα (ελεγκτές δόμησης) με στόχο την άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας σχετικά με τη διαφάνεια την αμεροληψία και την ορθή κρίση των οργάνων.

Τα τρία στάδια του ελέγχου

Ο έλεγχος θα διενεργείται σε τρία διαφορετικά στάδια.

Ο σχετικός περιορισμός τίθεται προκειμένου να υπάρξουν αυτοψίες:
Α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων και οπλισμού θεμελίωσης και τοιχείων υπογείου,
Β) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού και της τοιχοποιίας,
Γ) Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.

Επιπλέον, ειδικώς για αυτούς τους ελέγχους περιορίζεται μονοσήμαντα το αντικείμενο και τα στοιχεία ελέγχου σε βασικά στοιχεία πολεοδομικού ενδιαφέροντος με σκοπό την άμεση προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος και την αποφυγή διαφωνιών και αντιρρήσεων που θα προέκυπταν εάν ο έλεγχος καταλάμβανε ειδικότερα αντικείμενα εργασιών δόμησης για τα οποία μπορούν να προκύψουν ποικίλες ερμηνείες και τρόποι εφαρμογής.

Ετσι, αντίστοιχα,:

Α) ο πρώτος έλεγχος στο στάδιο αφορά στην τήρηση του ξυλοτύπου, του βάθους θεμελίωσης, της θέσης, των πλαγίων αποστάσεων και των διαστάσεων του κτιρίου, ο δεύτερος έλεγχος στο στάδιο,
Β) ο δεύτερος έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, το ύψος, τη θέση του κτιρίου, το είδος της τοιχοποίας, της θερμομόνωσης του κτιρίου, την τήρηση του εύρους του αντισεισμικού αρμού, τις διαστάσεις των εξωστών και την υποδομή εγκαταστάσεων
Γ) και ο τρίτος έλεγχος στο στάδιο αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, τις όψεις, το συνολικό ύψος, τις διαστάσεις των ημιυπαιθρίων χώρων, τις τελικές στάθμες, την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια οι επιβλέποντες μηχανικοί θα σφραγίζουν το πιστοποιητικό πληρότητας και θα διενεργείται η τελευταία αυτοψία. Μετά την αυτοψία, θα εκδίδεται από τους ελεγκτές δόμησης που διενήργησαν τις υποχρεωτικές αυτοψίες το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής, το οποίο με ευθύνη του ελεγκτή δόμησης, θα παραδίδεται στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης και θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας θα υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη αίτηση για θεώρηση της άδειας δόμησης στην Υπηρεσία Δόμησης, η οποία θα ελέγχει τα αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών και κρατήσεων των επιβλέψεων των μηχανικών και το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.).

Η θεώρηση της άδειας δόμησης θα μπορεί να γίνει και για περατωμένο τμήμα της οικοδομής, εφόσον αποτελείται από χώρους με αυτοτελή λειτουργία. Μετά την θεώρησή της, η έγκριση και η άδεια δόμησης θα παύουν να ισχύουν για το τμήμα το οποίο αποπερατώθηκε.

Κυρώσεις

Σε περίπτωση που οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις ή που οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Κυρώσεις δεν επιβάλλονται, σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού, στην περίπτωση που είχε ο ίδιος προηγουμένος είχε ενημέρωσει εγγράφως την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και τον ελεγκτή δόμησης για τις σχετικές παραβάσεις των οικοδομικών εργασιών.

Σημειώνεται ότι για μικρές παραβάσεις στη δόμηση θα επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού χρηματικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Οι κυρώσεις αυτές θα επιβάλλονται από τον υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου και κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου.

buildnet.gr