Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ενδιαφέρον για τα ακίνητα των ΟΤΑ.



Ενδιαφέρον από πέντε σχήματα προσέλκυσε ο διαγωνισμός που πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον εν λόγω διαγωνισμό υπέβαλαν προσφορές οι Ευρωσύμβουλοι, Δανός- Focal, Savills- Planet, Redeplan και Μακεδονική.
Ο σύμβουλος που θα προκύψει από τις διαδικασίες του διαγωνισμού θα προβεί στην επικαιροποίηση του οδηγού διαχείρισης και αξιοποίησης που είχε εκπονήσει παλαιότερα η Ε.Ε.Τ.Α.Α., ενώ κατά τη δεύτερη φάση θα προβεί στην εκπόνηση ενός πρότυπου σχεδίου αξιοποίησης της περιουσίας των Ο.Τ.Α..
Το όλο εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007- 2013» του ΕΣΠΑ. Επισημαίνεται εδώ ότι ήδη απ΄το 2009 η ΕΕΤΑΑ είχε εκπονήσει οδηγό αξιοποίησης για τα δημοτικά ακίνητα.
Οι δήμοι στην Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη δημόσια περιουσία, η πλειονότητα των ακινήτων τους παραμένει αναξιοποίητη. Κατά τις καταγραφές που έχουν γίνει η αξία της ακίνητης περιουσίας των δήμων υπολογίζεται γύρω στα 12 δισ. ευρώ, ενώ ως προς τον αριθμό των ακινήτων περιλαμβάνονται περίπου 20.000 κτίρια και περίπου 2,5 δισ. στρέμματα.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι άμεσα αξιοποιήσιμο είναι το 30% της δημοτικής περιουσίας, δεδομένου ότι όπως και στην πλειονότητα των δημοσίων ακινήτων υφίστανται ουκ ολίγα προβλήματα, ενώ σήμερα οι απολαβές είναι μικρότερες του 5% των εσόδων που οι δήμοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν.
Πηγή www.ered.gr