Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Οποιαδήποτε αυθαιρεσία μπορεί να τακτοποιηθεί.



Όλες οι αυθαιρεσίες τακτοποιούνται. Αυτό διευκρίνισε χθες το ΥΠΕΚΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε αυθαιρεσία υπάρχει σε ολόκληρο το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), τον Κτιριοδομικό Κανονισμό και όλες τις διατάξεις του Ν. 4014/11 (περί αυθαιρέτων), μπορεί να τακτοποιηθεί.
Και όλα αυτά, μόλις δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση (30 Νοεμβρίου 2011), κάτι που καθιστά αναγκαία και την υπάρξη παράτασης. Την ίδια ώρα εξαιτίας της συνεχόμενης οικονομικής αφαίμαξης των πολιτών (έκτακτη εισφορά, τέλος ακινητήτων κτλ), αλλά και του ύψους των προστίμων, πολλοί ιδιοκτήτες που έχουν αυθαιρεσίες αδυνατούν να ενταχθούν στην ρύθμιση. Αποτέλεσμα ενώ οι αυθαίρετες κατασκευές εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1.000.000 σε όλη τη χώρα, σήμερα έχουν καταταθεί μόλις 41.000. Δηλαδή μόνο οι 4 στους 100 έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής το αυθαίρετό τους.
Την ίδια ώρα το υπουργείο σημειώνει, ότι για να μπορεί κάποιος να μεταβιβάσει ακίνητο που υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, πρέπει να προσκομίσει ο ιδιοκτήτης στον συμβολαιογράφο την έκδοση της άδειας νομιμοποίησης από την αρμόδια πολεοδομία, επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού.
Πηγή www.buildnet.gr