Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011
Το στοίχημα για τα δημόσια ακίνητα.
H αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το σημαντικότερο στοίχημα που καλείται να φέρει σε πέρας η νέα κυβέρνηση. Οι διαγωνισμοί για το Ελληνικό, τα 39 κτίρια με sale and lease back και το «ξεσκαρτάρισμα» των υπόλοιπων ακινήτων που προκρίνονται προς εκμετάλλευση είναι πολύ σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το νέο οικονομικό επιτελείο.
Αντιμέτωπη με πολύ κρίσιμα διλήμματα και πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και την προετοιμασία για το νέο φορολογικό τοπίο στην αγορά ακινήτων, βρίσκεται η μεταβατική κυβέρνηση που πιάνει αμέσως δουλειά. Παρά το γεγονός ότι ο βίος της παρούσας κυβέρνησης θα είναι βραχύς υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να μπουν για ακόμη μια φορά στο συρτάρι.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι γρήγορες, διότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και θα πρέπει να γίνουν πολλά σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, αλλιώς κινδυνεύει η ίδια η οικονομία. Αλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής αφορά την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποφέρει άμεσα χρήματα.
Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές στην αγορά ακινήτων που κάνουν λόγο για νέα μεγάλη αργοπορία, για «παράλυση» σε μια σειρά από θέματα που απασχολούν επιχειρηματίες, εταιρείες real estate, συμβούλους ακινήτων και το κυριότερο ξένους επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. «Η νέα κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να πάρει αποφάσεις για κρίσιμα θέματα, όπως την αξιοποίηση της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Ποιος θα υπογράψει;
Ή ακόμη και στην προσπάθεια πώλησης των 39 ακινήτων που ήδη έχει στην κατοχή του το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ποιος είναι αυτός που θα βάλει την υπογραφή του σε τόσο σημαντικά έγγραφα όταν γνωρίζει ότι σε 2-3 μήνες θα υπάρχει άλλη κυβέρνηση μετά από εκλογές;», τονίζει στέλεχος της αγοράς ακινήτων. Πράγματι, επικρατεί μια παραλυτική τάση σε όλα τα κρίσιμα θέματα και οι περισσότεροι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά. Εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα σχήμα που θα έχει συγκεκριμένη αποστολή, την κύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ούτε θα προωθήσει διαγωνισμούς που σχετίζονται με τα κρατικά ακίνητα. Υπό αυτό το πρίσμα, όλο το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας πάει πολύ πίσω και νεώτερα μπορούμε να έχουμε από την Ανοιξη και μετά.
Διότι αν οι εκλογές έχουν «κλειδώσει» για τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση, να ενημερωθεί και να ξεκινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, θα χρειαστεί αρκετός καιρός. Ειδικά, μάλιστα, αν αλλάξουν και οι επικεφαλής στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και σε εταιρείες κρίσιμες για τον σχεδιασμό, όπως η ΚΕΔ, η Ελληνικό Α.Ε. κ.λπ. Το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου είναι ό,τι χειρότερο για την αγορά ακινήτων, αλλά και για την προοπτική αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Ηδη Ελληνες επιχειρηματίες που θα ενδιαφέρονταν για ακίνητα που θα έβγαιναν προς αξιοποίηση εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα κρίσιμα στοιχήματα είναι πολλά και η νέα κυβέρνηση θα τα βρει μπροστά της. Συγκεκριμένα:
1 Τι θα γίνει με το διαγωνισμό για το Ελληνικό; Οι πληροφορίες λένε ότι η εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» ήταν έτοιμη από το Σεπτέμβριο να βγάλει στον αέρα τον διαγωνισμό για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Γιατί υπήρξε καθυστέρηση δύο μηνών και τι θα γίνει από τώρα και στο εξής; Η υπόθεση του Ελληνικού έχει χαρακτηριστεί ως η προμετωπίδα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης κρατικής περιουσίας. Μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και να φέρει επενδυτές που θα επένδυαν έως και 5 δισ. ευρώ. Επομένως, ο διαγωνισμός και η επιλογή επενδυτή είναι ίσως η πιο σημαντική κίνηση που πρέπει να γίνει. Με τον προηγούμενο σχεδιασμό, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έλεγε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γινόταν μέσα στο Νοέμβριο και το Φεβρουάριο θα υπήρχαν τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια για το ποιος θα αναλάμβανε την αξιοποίηση των 6.000 στρεμμάτων. Κάτι τέτοιο καθίσταται πλέον αδύνατο, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Κι αν αλλάξει ο σχεδιασμός; αναρωτιούνται ειδικοί της αγοράς real estate;
2 Στον αέρα είναι και ο διαγωνισμός για το sale and lease back για τα 39 ακίνητα του Δημοσίου που πέρασαν στην κυριότητα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ηδη υπήρχε μια δυστοκία σχετικά με τις αποτιμήσεις αυτών των ακινήτων, αλλά και το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν ήταν και τόσο πρόθυμοι να αγοράσουν αυτή την περίοδο. Οι σκέψεις του Ταμείου ήταν τα ακίνητα να βγουν ξεχωριστά, ώστε να υπάρξει ευκολότερα επενδυτικό ενδιαφέρον όμως, με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις είναι άγνωστο τι θα γίνει κι αν θα «παγώσει» το πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των ακινήτων αυτών είναι τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, το κτίριο της ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας, το κτίριο επί της Λ. Θηβών, που ήταν πρώην εργοστάσιο της Κεράνης και ανακατασκευάστηκε για να στεγάσει υπουργεία, και πολλές εφορίες σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του ταμείου ήταν η είσπραξη 1 δισ. ευρώ, κάτι που πλέον φαίνεται να μετατίθεται για το μέλλον.
3 «Παγωμένα» είναι τα σχέδια για την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα, κυρίως για τουριστική εκμετάλλευση. Πρόκειται για ακίνητα που «αραχνιάζουν» στις κρατικές ντουλάπες αν και θα μπορούσαν να δοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Τέτοια ακίνητα είναι το πρώην εργοτάξιο στο Αντίρριο, το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας - Καϊμακτσαλάν, η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες και φυσικά η περιοχή Αφάντου στη Ρόδο. Είναι ακίνητα που είναι ξεκάθαρα και δεν θα αντιμετώπιζαν προβλήματα εφόσον ξεκινούσαν οι διαγωνισμοί προσέλκυσης ενδιαφέροντος. Στην ίδια κατάσταση είναι και οι διαγωνισμοί για ακίνητα της ΕΤΑ, εκτός ίσως από τη Μαρίνα Βουλιαγμένης για την οποία υπάρχουν ήδη «μνηστήρες», η Lamda Development και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ωστόσο, ακόμη κι αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να καθυστερήσει.
4 Είχε ειπωθεί ότι εντός του Νοεμβρίου θα πρέπει οι 9 τράπεζες που έχουν αναλάβει σύμβουλοι στην ΚΕΔ, να παραδώσουν λίστες με έτοιμα ακίνητα που θα μπορούσαν να πουληθούν ή να αξιοποιηθούν με άλλους τρόπους. Θα προχωρήσει αυτό το γιγάντιο έργο ή θα «κολλήσει» για πολύ καιρό; Κι αν οι επόμενες κυβερνήσεις αλλάξουν στρατηγική σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, τι θα γίνει και πώς θα καλυφθούν οι στόχοι για έσοδα πολλών δισ. ευρώ που περίμενε το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο;
5 Σε πρόσφατο συνέδριο για τα ακίνητα ο Α. Ταπραντζής, εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είχε δηλώσει ότι μέσα στο 2011 θα ανακοινωθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα 4 έως 6 πιο ώριμα δημόσια ακίνητα. Βασικό κριτήριο με βάση το οποίο επιλέγονται τα ακίνητα προς αξιοποίηση είναι το έργο να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Μπορεί αυτός ο σχεδιασμός να ισχύσει με βάση τις πολιτικές εξελίξεις;
6Σε εκκρεμότητα είναι και η κατάργηση ή συγχώνευση εταιρειών, όπως η ΚΕΔ και η ΕΤΑ που εμπλέκονται με την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Τι θα γίνει το 2012
«Καίνε» οι αποφάσεις για τις αντικειμενικές
Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη φορολογία των ακινήτων και κυρίως με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το 2012. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί για μεγάλες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ενώ όλες οι φήμες έκαναν λόγο για μονιμοποίηση του χαρατσιού που ξεκίνησε ως έκτακτος φόρος, αλλά μάλλον θα μπει για πάντα στη ζωή μας. Αλλωστε, το θέμα της μονιμοποίησης του φόρου αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας. Στις πρόσφατες απαιτήσεις του Eurogroup από τη νέα κυβέρνηση (με γραπτή δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν) υπάρχει και η μονιμοποίηση του φόρου που θα φέρνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα.
Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για μια σειρά από αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε ζητήματα που αφορούν την αγορά ακινήτων. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρόσφατα ζήτησαν τη διετή αναβολή του ενεργειακού πιστοποιητικού και τη μείωση της αμοιβής των μηχανικών; Θα υπάρξουν άραγε αλλαγές ή όλα θα παραπεμφθούν στις καλένδες;
Πηγή www.imerisia.gr