Με δύο νόμους έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα ακινητά τους, όσοι έχουν ημιυπαίθριους χώρους, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες διευκρινίσεις του ΥΠΕΚΑ, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση περί αυθαιρέτων έχουν και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθρων χώρων, με καταβολή των δικαιολογητικών του νόμου για τα αυθαίρετα και την καταβολή του ειδικού προστίμου.Ωστόσο, όσον αφορά τα πρόστιμα, που έχουν καταβληθεί σε αυτές τις περιπτώσεις, τυχόν μεγαλύτερα ποσά ή καταβληθέντα δεν επιστρέφονται διευκρινίζει το ΥΠΕΚΑ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή να δούμε ποίες είναι οι διαφορές μεταξύ ημιυπαίθριων χώρων και αυθαίρετων κατασκευών.
Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου με μία τουλάχιστον πλευρά ανοιχτή προς κοινόχρηστο ή ακάλυπτο χώρο οικοπέδου, με τις υπόλοιπες πλευρές να ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία. Γενικά οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης αλλά προσμετρούνται στην κάλυψη και στον όγκο.
Αυθαίρετη είναι κάθε κατασκευή που εκτελείται: 1. χωρίς οικοδομική άδεια, 2. κατά υπέρβαση της σχετικής άδειας, 3. με βάση άδεια οικοδομής που ανακλήθηκε μεταγενέστερα και 4. κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του ΓΟΚ και του Κτιριοδομικού Κανονισμού.
Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε αν η κατοικία/κατασκευή σας είναι αυθαίρετη ή έχει υπερβάσεις ή έχει ημιυπαίθριους είναι να γίνει έλεγχος, από τον μηχανικό σας.
Ωστόσο, το σημαντικότερο πλέον είναι, ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση ακινήτου το οποίο έχει αυθαίρετη κατασκευή ή ημιυπαίθριους χώρους. Για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και ενός μηχανικού που δηλώνουν πως δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή πως το ακίνητο έχει υπαχθεί στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων ή περί ημιυπαίθριων χώρων.
Πότε συμφέρει ρύθμιση αυθαιρέτων πότε για ημιυπαίθριους χώρους.
Το καλύτερο σε κάθε περίπτωση είναι να ρωτήσετε το μηχανικό σας. Αυτός θα δει τα σχέδια και το χώρο και θα σας πει τι είναι καλύτερο για εσάς.
Προσπαθώντας να κάνουμε μία συνοπτική εκτίμηση, για τους παράνομους υπόγειους και βοηθητικούς χώρους, συνήθως συμφέρει περισσότερο (αν και η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετασθεί ξεχωριστά), η ρύθμιση να γίνει σύμφωνα με το νόμο για τα αυθαίρετα. Με τον νόμο για τους ημιυπαίθριους, συμφέρει η τακτοποίηση κύριων ή υπέργειων χώρων (αν και πρέπει να εξετασθεί ξεχωριστά, από το μηχανικό σας η κάθε περίπτωση), η οποία είναι φθηνότερη κατά μέσο όρο κατά 20%, από ότι αν γίνει με τον νόμο περί αυθαιρέτων.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής για τα αυθαίρετα η έκπτωση φτάνει το 20% ενώ για τους ημιυπαίθριους το 10%.Πηγή www.buildnet.gr