Η προηγούμενη κυβέρνηση, ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και άλλοι θεωρούν ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει πολλά λεφτά από την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών σε ακίνητα.Ομως, μερικοί είχαν επίσης προειδοποιήσει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, είχε αναφέρει ότι θα χρειαστούν πιθανόν χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.Αν λοιπόν κρίνουμε από αυτά που λένε μηχανικοί και άλλοι, η άποψη των δεύτερων μάλλον δικαιώνεται, γιατί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στο τέλος του μήνα και ο όγκος εργασίας των διαφόρων γραφείων που αναλαμβάνουν σχετικές υποθέσεις είναι ήδη πολύ μεγάλος. «Εχουμε δουλειά για δύο χρόνια. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο», τόνισε στη στήλη μηχανικός-κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στα ανατολικά προάστια.
Δεν θα είχαμε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, αν δεν ετίθετο υπόψη της στήλης κάτι σημαντικό. Οπως λοιπόν μαθαίνουμε, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μηχανικοί χρεώνουν τους πολίτες για έξοδα φακέλου και αμοιβή όσα λεφτά είναι το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν. Τα ποσά που τέθηκαν υπόψη μας αφορούν πρόστιμα 2-4 χιλ. ευρώ.
Είναι φυσιολογικό, όταν το πρόστιμο είναι ίσο με την αμοιβή του μηχανικού να αποθαρρύνεται ο πολίτης, με αποτέλεσμα να εισπράττει λιγότερα το κράτος. Θα περίμενε λοιπόν κανείς το ΥΠΕΚΑ, και ειδικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, να έχουν μεριμνήσει ώστε να μην παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα, καθορίζοντας την αμοιβή μηχανικού ως ποσοστό επί του προστίμου με κάποιο κατώτατο όριο.
Δεν είναι αργά να παρέμβει, έστω και τώρα, αφού όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει παράταση. Πάντως, η συμπεριφορά του υπουργού στο θέμα των αμοιβών των μηχανικών «εντυπωσιάζει».
enet.gr