Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεκτρονική παρακράτηση του ΦΠΑ μέσω ΤΑΧΙS.



Φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακής είσπραξης του ΦΠΑ θα θέσει σε εφαρμογή το ΥΠΟΙΚ, προσπαθώντας να εναρμονιστεί σε ό,τι γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης.

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την καλύτερη απορρόφηση του ΦΠΑ περιλαμβάνει την αυτόματη είσπραξη του. Κατά τον κ. Μαυραγάνη λοιπόν εκτός άλλων δράσεων σχετικού προγράμματος (έλεγχος off-shore, ανασφάλιστα ΙΧ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) θα περιληφθεί και η αυτόματη/ψηφιακή είσπραξη ΦΠΑ.

Η πιο φιλόδοξη παρέμβαση για την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η οnline σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τις τράπεζες και το σύστημα Taxis και η καθημερινή απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) για την αύξηση των εσόδων.

Το σχέδιο αυτό κατά τον κ. Μαυραγάνη θα έχει άμεσα αποτέλεσμα χωρίς καθυστερήσειςπολιτών και επιχειρήσεων. Όταν μια συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα κρατά το κράτος τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν αργότερα θα υποβάλλει ηλεκτρονικά ο επιτηδευματίας περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών συναλλαγών (αγορών-πωλήσεων).

Στην περίπτωση που κάποιος πελάτης δεν χρησιμοποιήσει την πιστωτική/χρεωστική του κάρτα,αλλά μετρητά θα υπάρχει άμεση διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης, ώστε την επόμενη ημέρα να γίνεται μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ που αφορά την κάθε απόδειξη. Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη θεσμοθέτηση κινήτρων ώστε το "πλαστικό χρήμα" να εφαρμοστεί ουσιαστικά στις αγοραπωλησίες προϊόντων και υπηρεσιών.