Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Τι είδους ακίνητα αγοράζουν τώρα οι Έλληνες.



Πουλάς ακίνητο; Αν είναι μικρό και παλιό έχεις πιθανότητα να βρεις αγοραστή ειδικά αν το τίμημα είναι χαμηλό. Αν πάλι βγάλεις σε αγγελία μεγάλα και νεόδμητα διαμερίσματα, θα χρειαστεί να περιμένεις πολλούς μήνες για να χτυπήσει το τηλέφωνο.
Το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα που δημοσίευσε το δίκτυο κτηματομεσιτικών γραφείων Remax. Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται και η πτώση των τιμών η οποία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 φαίνεται ότι φτάνει ακόμη και στο 20%. Όσον αφορά στην πορεία των τιμών από εδώ και στο εξής, φαίνεται ότι κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη καθώς τα πάντα εξαρτώνται πλέον από την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και από τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. Τα στοιχεία της Remax για τις προτιμήσεις των αγοραστών που έχουν απομείνει στην αγορά είναι αποκαλυπτικά:
Το 60% των αγοραστών την Αττική απέκτησε σπίτι ηλικίας άνω των 25 ετών
Μόλις το 13% των αγοραστών στράφηκε σε νεόδμητο ακίνητο
Σε πανελλαδικό επίπεδο, το 50% του συνόλου των αγοραπωλησίων εστιάστηκε σε ακίνητα ηλικίας άνω των 25 ετών ενώ μόλις το 20% στράφηκε στα νεόδμητα.
Τα σπίτια με επιφάνεια κάτω των 110 τετραγωνικών, αποσπούν πλέον τη μερίδα του λέοντος από το αγοραστικό ενδιαφέρον καθώς το σχετικό ποσοστό ξεπέρασε το 80%.
Από τις 100 συναλλαγές, οι 82 αφορούσαν σε κατοικίες, οι 10 σε αγροτεμάχια (ειδικά στην επαρχία κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι προετοιμάζονται για εσωτερική μετανάστευση) ενώ μόλις το 8% στράφηκε στα επαγγελματικά ακίνητα προφανώς και λόγω της κατάρρευσης των αποδόσεων αλλά και των χιλιάδων ξενοίκιαστων καταστημάτων και γραφείων).
Πηγή www.fpress.gr