Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Στεγαστικά δάνεια με αποπληρωμή σε 99 χρόνια.




Δάνεια με διάρκεια αποπληρωμής ακόμα και ...99 χρόνια, σχεδιάζουν οι τράπεζες ώστε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια τους.
Αυτή είναι μία από τις λύσεις που εξετάζουν οι τράπεζες, για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια, αφού στόχος τους είναι οι δανειολήπτες που σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο» να καταφέρουν και πάλι να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.
Σύντομα λοιπόν αναμένεται να έρθουν νέου τύπου ρυθμίσεις των στεγαστικών κυρίως δανείων, μέσω των οποίων οι υπερχρεωμένοι - και όχι μόνο - δανειολήπτες θα μπορούν να φέρουν ξανά τις δόσεις τους σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Για παράδειγμα στο αγγλικό μοντέλο, ο δανειολήπτης δεν αγοράζει το ακίνητο αλλά τη χρήση του για 99 χρόνια. Αγοράζοντας τη «χρήση» σε περίοδο που οι τιμές είναι χαμηλά, ο δανειολήπτης μπορεί να κερδίσει, μεταβιβάζοντας τη χρήση του ακινήτου όταν οι τιμές ανέβουν. Το μοντέλο «χωλαίνει» σε ότι αφορά την Ελλάδα σε επίπεδο τόσο νομοθεσίας, όσο και ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές υποστήριξης (ηλεκτρονικές πλατφόρμες κτηματολογίου- υποθηκοφυλακείων).
Ενδεικτικά αναφέρουμε το εξής παράδειγμα: σήμερα ένα δάνειο 200.000 ευρώ που αποπληρώνεται σε 25 χρόνια με επιτόκιο 4%, έχει δόση 1.055 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό είναι πλέον θεωρείται απαγορευτικό για την πλειονότητα των δανειοληπτών, ειδικά μετά το μπαράζ των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις αλλά και την πτώση του τζίρου των ελεύθερων επαγγελματιών.
Αν το δάνειο έχει διάρκεια τα 99 χρόνια, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται στην Αγγλία, τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στην ουσία αγοράζει την χρήση, και το μηνιαίο κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Χαμηλότερο και από τα επίπεδα ενός ενοικίου.
Στο αν υπάρξει άνοδος στην τιμή των ακινήτων, θα μπορεί ίσως να προχωρήσει στην πώληση του ακινήτου σε συμφέρουσα τιμή, καλύπτοντας το υπόλοιπο προς την τράπεζα και αποκομίζοντας ένα κέρδος. www.imerisia.gr