Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΣτΕ ακύρωσε διαγωνισμό του Κτηματολογίου.


Ακύρωσε το ΣτΕ το διαγωνισμό για τη Β' φάση κτηματογράφησης της περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων.

Ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός αφορούσε στην την ανάθεση 22 συμβάσεων-μελετών με αντικείμενο την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης (Β' φάση) σε 105 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μία από τις 22 αυτές συμβάσεις αφορά τη Β' φάση δημιουργίας κτηματολογίου στο Δήμο Αθηναίων. Στον επίμαχο διαγωνισμό υπέβαλαν προσφορές οι συμπράξεις γραφείων μελετών: 1) «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε. - Μέθοδος Τεχνική Α.Ε. Σύμβουλοι Μηχανικοί - Γεωργία Ν. Βούλγαρη - Δημήτριος Αρ. Παπατσώρης» και 2) «Μελέτη ΑΕΜΕ Δ. Κωτούζας και Συνεργάτες Ε.Ε. - Ερατοσθένης Μελετητική Α.Ε. - Αλτάνα Φ. Σαρώφ - Ελένη Ν. Χριστοπούλου».

Από τον επίμαχο διαγωνισμό «έμεινε έξω» η πρώτη σύμπραξη («Γραφείο Δοξιάδη» κ.λπ.) η οποία και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το «Γραφείο Δοξιάδη» κ.λπ. το περασμένο έτος (2011) είχε κερδίσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, καθώς κρίθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με την τεχνική προσφορά της δεύτερης σύμπραξης («Μελέτη ΑΕΜΕ Δ. Κωτούζας» κ.λπ.).
Τώρα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμ. 3231/2012 απόφασή του έκανε δεκτή την προσφυγή του «Γραφείου Δοξιάδη».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η προσφορά της δεύτερης σύμπραξης («Μελέτη ΑΕΜΕ Δ. Κωτούζας» κ.λπ.) «κατέστη απαράδεκτη λόγω παράβασης της αρχής της τυπικότητας και όρων της διακήρυξης από τον νόμιμο εκπρόσωπό της». Συγκεκριμένα, οι δικαστές διαπίστωσαν ότι αφού η δεύτερη σύμπραξη είχε καταθέσει την προσφορά της έκανε επέμβαση (εγγραφή) σε μία από τις σελίδες της προσφοράς της.

Κατά συνέπεια το ΣτΕ ακύρωσε τη σχετική πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Κτηματολόγιο» που είχε απορρίψει ένσταση κατά της δεύτερης σύμπραξης.

www.ered.gr