Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Τρία σενάρια για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.



Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξετάζει τρία σενάρια για την υπόθεση τακτοποίησης των αυθαιρέτων, στο πλαίσιο διευκόλυνσης των ενδιαφερομένων, δεδομένου μάλιστα ότι την ερχόμενη Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου εκπνέει και γ τέταρτη κατά σειρά παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης από την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου (ν. 4014/2011).

-To πρώτο σενάριο είναι να δοθεί και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, χωρίς καμία περαιτέρω αλλαγή στη διαδικασία τακτοποίησης.

-To δεύτερο σενάριο είναι να δοθεί παράταση με παράλληλη επιμήκυνση των δόσεων πληρωμής των προστίμων, ενδεχομένως από 48 που ισχύουν σήμερα σε 60.

-To τρίτο σενάριο είναι να μη δοθεί νέα παράταση και να ισχύσουν οι δόσεις ως έχουν.
Επικρατέστερο σενάριο πάντως είναι το πρώτο, καθώς οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, όπως εκτιμούν στο υπουργείο, μπορεί να δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Προτάσεις που έχουν τεθεί και αφορούν τη "βελτίωση" των υφιστάμενων ρυθμίσεων και τη μείωση των προστίμων φαίνεται ότι δύσκολα θα γίνουν δεκτές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς τίθεται θέμα διαφορετικής μεταχείρισης μεταξύ των ενδιαφερομένων που εντάχθηκαν νωρίς στη ρύθμιση και αυτών της "τελευταίας στιγμής". Χθες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, η οποία όμως μετατέθηκε για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, λόγω της υποχρέωσης του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Σταύρου Καλαφάτη, να παρευρίσκεται στη Βουλή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσέλευση ενδιαφερομένων για να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους είναι πολύ μικρή, σε σχέση με τον αριθμό των αυθαιρεσιών (μόλις το 26% των εκτιμώμενων αυθαιρέτων έχει δηλωθεί) και τα έσοδα υπολείπονται κατά πολύ από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί όταν θεσμοθετήθηκε ο σχετικός νόμος το 2011. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 415.000 αιτήσεις τακτοποίησης με έσοδα που μόλις ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.
www.buildnet.gr