Συνολικά 1.640 νέοι ωφελούμενοι, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 17.899.166,93 ευρώ εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον" σύμφωνα με τη νέα λίστα εγκρίσεων για υπαγωγές που ανακοινώθηκε από το ΕΤΕΑΝ.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους ωφελούμενος είναι 3 μήνες από την ημερομηνία εκταμίεσυςη προκαταβολής ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης με τις συνεργαζόμενες τράπεζες εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή.
Καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων ορίζεται η 31-12-2015.
Δείτε εδώ τη νέα λίστα των ωφελούμενων.
Ως αδιανόητη, πρωτοφανή και αυθαίρετη χαρακτηρίζει το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τον καθορισμό νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Αδιανόητη, γιατί όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι κάτοικοι φτωχών περιοχών καλούνται να επιβαρυνθούν οικονομικά κατά πολύ περισσότερο από τους κατοίκους πλούσιων περιοχών. Πρωτοφανή και αυθαίρετη διότι σύμφωνα με το Ν.3852/2010 (άρθρο 261) το υπουργείο Οικονομικών, πριν προχωρήσει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, είναι υποχρεωμένο να ζητήσει την έκφραση γνώμης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου εντός της περιφέρειας του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα.
Οι Δήμοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί να εκφράσουν τη γνώμη τους, όπως ο νόμος ορίζει.
Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να παγώσει τις διαδικασίες και να ζητήσει άμεσα με εγκύκλιό του από τα Δημοτικά Συμβούλια να εκφράσουν τη γνώμη τους, όπως άλλωστε ο νόμος ορίζει. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζει χαρακτηριστικά, "το υπουργείο Οικονομικών εγκαλείται για μη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας".
"Κενό" στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που έχουν κάποια αυθαιρεσία, έχει δημιουργήσει η εκπνοή, από το τέλος Μαϊου, του νόμου 4014 για τα αυθαίρετα, καθώς ο νέος νόμος για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, που αναμενόταν ότι θα έχει ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, δεν έχει ακόμα πάει στη Βουλή.
Οπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, για τη συνέχιση των τακτοποιήσεων και νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων, "θα προωθηθεί ο νέος νόμος, αντιμετωπίζοντας προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων".
Στο ενδιάμεσον όμως και συγκεκριμένα από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι να ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, έχει δημιουργηθεί "κενό" τόσο στις τακτοποιήσεις και νομιμοποιήσεις όσο και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με πολεοδομικές υπερβάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κανένα ακίνητο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί αν έχει κάποια αυθαιρεσία.
Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί σύγχυση στην αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα μεταξύ των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών. Ολοι αναμένενουν το νέο νόμο για τα αυθαίρετα και μέχρι τότε όλα είναι παγωμένα.
Σημειώνεται, ότι στον νέο νόμο αναμένεται να ενταθούν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν χρήση των προηγούμενων νόμων, χωρίς επιπλέον παράβολα, και με συμψηφισμό στις περιπτώσεις πολιτών που πλήρωσαν περισσότερα από όσα προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους.
Τέλος, όπως έχει δηλώσει ο κ. Καλαφάτης με την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, η οποία προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, γίνεται σαφές ότι οι μικρο-αυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα σε σύγκριση με την παντελώς αυθαίρετη δόμηση.
Ούτε τα... μαρούλια και τα κολοκυθάκια δε θα γλιτώσουν από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, και μάλιστα αναδρομικά για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, για τις αντικειμενικές τιμές σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται σήμερα το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, αποτελούν το πρόκριμα για το... αιώνιο χαράτσι που θα πληρώσουν όλοι από το 2014, ακόμη και όσοι έχουν κήπους για να φυτεύουν τα κηπευτικά τους.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις κρύβουν υψηλή φορολόγηση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε εντός σχεδίου περιοχές αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Επίσης, με τη δεύτερη απόφαση που καθορίζει τους Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) σε περιοχές που είναι απαραίτητη η βεβαίωση πολεοδομίας, ουσιαστικά μπαίνουν στη φορολογική μέγκενη και οι έχοντες ακόμη κι ένα κομμάτι γης για λόγους... κηπουρικής.
Αν π.χ. κάποιος διαθέτει περιουσία 180.000 ευρώ και έχει κι έναν κήπο που πλέον θα φορολογείται, τότε θα ξεπεράσει το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ και θα πληρώσει φόρο για τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο για τον ΦΑΠ των παραπάνω ετών είναι 200.000 ευρώ σε ατομική βάση και στην υπερβάλλουσα αξία εφαρμόζονται συντελεστές φορολόγησης από 0,2% έως 2%.
Την ίδια στιγμή, οι ανακοινώσεις των αντικειμενικών τιμών κρύβουν και ορισμένες αδικίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν γειτονικές περιοχές με εντελώς διαφορετικές τιμές, επομένως και διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση. Ετσι στον Δήμο Δάφνης η ειδική «αντικειμενική τιμή» για τον προσδιορισμό του ΦΑΠ ορίστηκε στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τον γειτονικό δήμο Άγιο Δημήτριο που ορίστηκε στα 700 ευρώ το τ.μ. ενώ είναι αρκετά υψηλότερη ακόμη κι από την Εκάλη που ανέρχεται σε 1.320 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης Δάφνης θα πρέπει να αισθάνεται... πλούσιος ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλο το δήμο οι αντικειμενικές δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο ered.gr τονίζουν ότι την τελευταία τριετία και οι εμπορικές τιμές των οικοπέδων έχουν πάρει την κατηφόρα με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές τιμές που καθορίστηκαν να ξεπερνούν κατά πολύ τις τιμές πώλησης.
Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις εμπορικές τιμές και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ή... κήπων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο. Για παράδειγμα στα Γλυκά Νερά η τιμή καθορίστηκε στα 400 ευρώ/τ.μ. όμως η εμπορική είναι πάνω από διπλάσια. Στην ακριβή Πεντέλη η τιμή καθορίστηκε στα 400 ευρώ/τ.μ. όταν στη διπλανή Πεύκη το χαράτσι θα υπολογιστεί με τιμή 1.000 ευρώ/τ.μ. Στη Βάρη καθορίστηκε 410 ευρώ αλλά στη γειτονική Βούλα καταγράφεται η υψηλότερη τιμή (μαζί με το Παλαιό Φάληρο) στα 3.040 ευρώ/τ.μ.Στην Εκάλη και στην Κηφισιά ορίστηκε τιμή στα 1.320 ευρώ, στη Ραφήνα 500ευρώ, στην Ανάβυσσο μόλις 200 ευρώ,
Στην Αίγινα η τιμή είναι μόλις στα 31 ευρώ ενώ αντίθετα στους Φούρνους Κορσέων πάει στα 83 ευρώ και στη Ρόδο 66 ευρώ.
Η χαμηλότερη αντικειμενική που καθορίστηκε αποκλειστικά και μόνο για την επιβολή του ΦΑΠ, είναι στο δήμο Θεσπρωτίας με 2,2 ευρώ/τ.μ. Στην Θεσσαλονίκη τα πιο «ακριβά» οικόπεδα βρίσκονται στο Πανόραμα (700 ευρώ) και στο κέντρο της πόλης (650 ευρώ). Στο νομό Πειραιώς η χαμηλότερη τιμή είναι 7 ευρώ στα Αντικύθηρα και η υψηλότερη φθάνει τα 747 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στη Νίκαια.
Καθορισμός Σ.Α.Ο.
Όπως αναφέρεται στο νόμο του 2008:
ΠΟΛ. 1125/10-9-2008: Καθορισμός Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου για τον προσδιορισμό αξίας ακινήτων κατά τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων.
ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 του Ν. 3634/2008 (ΦΕΚ 9Α΄/29-1-2008) "Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών - Απαλλαγή πρώτης κατοικίας - Ενιαίο Τέλος Ακινήτων - Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και λοιπές διατάξεις".
2. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Ν. 3634/2008, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών να καθορίζει με Απόφασή του συντελεστές αυξομείωσης ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου στις τιμές εκκίνησης ή αφετηρίας βάσει των άρθρων 41 και 41α του Ν. 1249/1982 που προκύπτουν από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για τον προσδιορισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων.
3. Τις εξουσιοδοτικές διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 12 του Ν. 3634/2008
4. Την 42362/Υ252/28.9.2007 (ΦΕΚ Β΄ 1948/3.10.2007) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.
5. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Για τον προσδιορισμό της αξίας των οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (Α.Π.Α.Α.), αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) φυσικών προσώπων, όπου είτε από τα στοιχεία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), είτε από τις τηρούμενες στη βάση δεδομένων του Α.Π.Α.Α. πληροφορίες δεν προκύπτουν τα στοιχεία προσδιορισμού της τιμής του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), αυτός λαμβάνεται σύμφωνα με τα κατωτέρω:
1. Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με όρους δόμησης οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, ανεξάρτητα από τη χρήση τους και τη δυνατότητα κατάτμησής τους σε μικρότερα άρτια οικόπεδα, ο Σ.Α.Ο. θα προσδιορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου και σύμφωνα με τις τιμές της περίπτωσης "για κατοικία, ακάλυπτα οικόπεδα και λοιπές χρήσεις" ή "κατοικία και ακάλυπτα οικόπεδα", κατά περ. 2.
2. Για τα οικόπεδα που η τιμή του Σ.Α.Ο. επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους όπως το είδος δόμησης (πυκνοδομημένο, αραιοδομημένο, συνεκτικό, κεντρικό τμήμα κ.λπ.), το πλάτος δρόμου, η ύπαρξη πρασιάς, το δικαίωμα κατατμήσεως, το δικαίωμα παραχώρησης από το Δημόσιο, το δικαίωμα του Υπουργείου Γεωργίας, ως Σ.Α.Ο. λαμβάνεται αυτός ανά περιοχή ή περίπτωση που είναι ευνοϊκότερος για το φορολογούμενο, όσον αφορά την αξία του συγκεκριμένου εμπράγματου δικαιώματος.
3. Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές που από τους πίνακες τιμών για τον προσδιορισμό του Σ.Α.Ο. απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας, θα λαμβάνονται οι τιμές Σ.Α.Ο. που δίδονται στον συνημμένο πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσης.
4. Για οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικοδομικών τετραγώνων που τέμνονται από μία ή περισσότερες οριογραμμές διαφορετικών Σ.Α.Ο., λαμβάνεται η τιμή Σ.Α.Ο. που είναι ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο, όσον αφορά την αξία του συγκεκριμένου εμπράγματου δικαιώματος.
Οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ για την «τράπεζα γης» δημιουργούν ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα υπολογίζει με αυτόματο τρόπο την αξία των οικοπέδων των οικοδομικών συνεταιρισμών και θα επιτρέπει την ανταλλαγή τους με καθαρές εκτάσεις, καθώς και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Με μαθηματικό τύπο και αυτόματο τρόπο, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, θα γίνεται ο υπολογισμός της αξίας των οικοπέδων, που θα ανταλλάσσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και οι εταιρείες ιδιωτικής πολεοδόμησης με δημόσιες εκτάσεις, στο πλαίσιο της λειτουργίας της «τράπεζας γης». Ο νέος θεσμός, που καθιερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος από το ερχόμενο φθινόπωρο, θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοδομικών συνεταιρισμών, που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, μέσω της ανταλλαγής οικοπέδων να αποκτήσουν δυνατότητα δόμησης σε νέες καθαρές μη δασικές εκτάσεις. Ταυτοχρόνως, επίσης μέσω της «τράπεζας γης», με τη μέθοδο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα μπορούν να αποζημιώνονται και απλοί ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν από διατηρητέα κτήρια, ρυμοτομούμενα οικόπεδα, αλλά και για την απόσυρση παλαιών ακινήτων, προκειμένου να γίνονται αστικές αναπλάσεις, σε πυκνοδομημένες και υποβαθμισμένες περιοχές.
Είναι πολλοί και εξίσου σημαντικοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αξία μια κατοικίας. Οι παράγοντες αυτοί, μπορεί να επηρεάσουν την τιμή μιας κατοικίας είτε θετικά, είτε αρνητικά. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην απόκλιση τιμών στις κατοικίες είναι οι εξής: Σημαντικός παράγοντας είναι Το μέγεθός του Οικοπέδου & της Κατοικίας: Σε μεγάλο βαθμό την απόκλιση των τιμών στις κατοικίες καθορίζει σαφώς το μέγεθος του οικοπέδου το οποίο ουσιαστικά θα καθορίσει το εμβαδόν της κατοικίας. Δεύτερος και πολύ σημαντικός παράγοντας είναι αυτός της Ποιότητας κατασκευής & οι Προδιαγραφές μιας Κατοικίας. Η Ποιότητα κατασκευής και οι τεχνικές προδιαγραφές της οικοδομής είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλει στην κατανομή των διαφόρων αξίων που ενδείκνυνται στην κάθε περιοχή. Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι αυτός του Προσανατολισμού και η Διαρρύθμιση των Χώρων μιας κατοικίας. Ο προσανατολισμός της εισόδου της κατοικίας ο οποίος κατά προτίμηση είναι ανατολικός/ δυτικός, όπως επίσης η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων είναι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την αξία της κατοικίας. Πλέον, ο σχεδιασμός με μικρά ανοίγματα στον βορρά και την βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού αερισμού και φωτισμού είναι εξίσου σημαντικός για να προβεί κανείς σε αγορά κατοικίας. Ο παράγοντας αυτός έχει καλυπτική σημασία για τους υποψήφιους αγοραστές.
Η Αρχιτεκτονική της κατοικίας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την αξία της τιμής. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως το όνομα και η φήμη του αρχιτέκτονα όσο η γραμμή και οι προδιαγραφές των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μιας κατοικίας μπορεί να έχει αυξομείωση στην τιμή μέχρι 20%-30%. Επίσης, κατοικίες οι οποίες γειτνιάζουν με χώρους πρασίνου, πάρκα, δάση, ποταμούς, πεζόδρομους, ή βρίσκονται σε αδιέξοδο, είναι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν αισθητά στο ύψος της τιμής που πρόκειται να πουληθεί μια κατοικία και ασφαλώς υπερτερούν σε φυσικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες κατοικίες οι οποίες είναι προς πώληση στην περιοχή και θεωρητικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πωληθούν σε ψηλότερες τιμές. Όσον αφορά κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από κύριες εμπορικές οδικές αρτηρίες επηρεάζονται από την ηχορύπανση ή γειτνιάζουν με τον αυτοκινητόδρομο αυτά τα είδη κατοικιών πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η ηλικία μιας κατοικίας. Εάν πρόκειται βέβαια και για αγορά Μεταχειρισμένης Κατοικίας λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη η ηλικία της οικοδομής, ο βαθμός συντήρησής της, τυχών κακοτεχνίες (υγρασίες, υδρορροές, μπογιαντίσματα κ.τ.λ.), τα τελειώματα πατωμάτων / κουφωμάτων, τα εξωτερικά επιχρίσματα και η ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας. Παρόλο που το κόστος κατασκευής μπορεί να είναι το ίδιο μεταξύ των κατοικιών, η Τοποθεσία στην οποία βρίσκεται μια κατοικία, είναι αυτή που θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την τιμή μιας κατοικίας.
Τελευταίος και σημαντικός παράγοντας είναι η προσφορά και η ζήτηση. Όσον αφορά περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών οι αξίες θα είναι μειωμένες σε σχέση με άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλο απόθεμα κατοικιών αφού στις περιοχές αυτές ο συναγωνισμός των τιμών μεταξύ των πολλών είναι μεγάλος.
Ακόμα δυσκολότερες μέρες περιμένουν την αγορα κατοικίας την οποία οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων εγκλώβισαν σε ένα φαύλο αυτοτροφοδοτούμενο υφεσιακό κύκλο απο τον οποίο , με τα σημερινά δεδομένα είναι απίθανο να βγεί. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περιορίζονται οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της προσφοράς κατοικιων. Ήδη το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι απο τα υψηλότερα στην Ευρώπη και μία μείωση τους κατα μία ποσοστιαία μονάδα σημαίνει αύξηση της προσφοράς τουλάχιστον κατα 60-90.000 κατοικίες οι οποίες θα προστεθούν στο ήδη υψηλό αδιάθετο απόθεμα κατοικιών.
Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, μόνο για τα 250-280 χιλιάδες απούλητα σπίτια, θα χρειαζόταν να περάσει μια 20ετία για να απορροφηθούν για τους εξής λόγους:
Το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (σταθερά στο 80%). Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες δεν θα αγοράσουν σπίτια για τα επόμενα χρόνια, παρά μόνο για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν. Το δημογραφικό πρόβλημα με τον δείκτη ολικής γονιμότητας να είναι 1,4 όταν το όριο αντικατάστασης των γενεών είναι 2,1. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα είναι 7 εκατ. Επομένως δεν θα υπάρχουν νέοι που θα θέλουν να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι.
Ο δείκτης γήρανσης το 2011 ανήλθε στο 135% από 74% το 1991. Δείκτης γήρανσης είναι η αναλογία του γεροντικού πληθυσμού (ηλικίας 65 ετών και άνω) προς τον ηλικιακά νεότερο πληθυσμό (0-14 ετών). Οι μετανάστες αποχωρούν σταδιακά από την Ελλάδα αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν μερίδιο στην κινητικότητα της κτηματαγοράς.
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και οι προβλέψεις για αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας. Η παγίωση της σκληρής φορολογικής πολιτικής, η οποία κάνει δυσβάσταχτη την κατοχή πολλών ακινήτων. Ειδικά με την επιβολή μόνιμου χαρατσιού εκτιμάται ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών θα θελήσει να «ξεφορτωθεί» όσο όσο ακίνητα που δεν μπορεί να διατηρήσει.
Το βάρος από τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ, επαναφέρει από ότι φαίνεται στο τραπέζι, το σενάριο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έκθεση του ΛΑΓΗΕ, ο μηδενισμός των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ αποκλειστικά από το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προϋποθέτει την αύξησή του από 9,32 Ευρώ/MWh που είναι σήμερα σε 24,3 Ευρώ/MWh. Αν αυτό γίνεο από τις αρχές του Ιουλίου, θα επιβαρύνει επιπρόσθετα τους καταναλωτές και θα κάνει ακόμα πιο δυσβάστακτο το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Έτσι, προκειμένου να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, εξετάζεται η παράταση των συμβάσεων για τα φωτοβολταϊκά με μικρότερη εγγυημένη τιμή προς τους παραγωγούς, αλλά και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα οικιακά φωτοβολταϊκά στο σκέλος των εξόδων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών συνάντηση μεταξύ των φορέων του κλάδου των φωτοβολταϊκών, της Τρόικας, και του ΥΠΕΚΑ όπου η αντιπροσωπεία της Τρόικας έκανε αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά ενέργειας από ΑΠΕ στην χώρα μας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να επιλυθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
Στα όρια νευρικής κρίσης οι εργολαβοι οικοδομών οι οποίοι αγόρασαν ή πήραν με αντιπαροχή οικόπεδα σε εξωφρενικές τιμές, έκτισαν χιλιάδες σπίτια και σήμερα δεν μπορούν να τα πουλήσουν. Ηδη πάνω από 10.000 εργολαβικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο ή υπολειτουργούν, κατάσταση που θα χειροτερεύσει από το 2014, όταν θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο ακινήτων που επιβάλλεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.Οι ελάχιστοι εργολάβοι οικοδομών που παραμένουν σε λειτουργία φοβούνται πως δεν θα αποφύγουν το λουκέτο από το νέο έτος, όταν κληθούν να πληρώσουν το νέο φόρο ακινήτων. Γι' αυτό πολλοί κατασκευαστές φοβούνται πως αν δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για ειδική μεταχείριση του μεγάλου αποθέματος διαμερισμάτων, οι τιμές μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλη υποχώρηση τους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα τα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα εξαιρούνταν από το περίφημο «χαράτσι» που πλήρωναν οι φορολογούμενοι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ο νέος φόρος, με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν, θα επιβάλλεται, όμως, επί όλων των ακινήτων, με μειωμένους συντελεστές για ελάχιστες κατηγορίες όπως π.χ. οι αγρότες. Ακόμα και αν τα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα έχουν χαμηλό συντελεστή, ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που η επιβάρυνση για τους κατασκευαστές θα είναι σημαντική, σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων έχει κυριολεκτικά παγώσει.
- Τεράστιες οι διακυμάνσεις! Στο δήμο Δάφνης 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό, στη Νίκαια στα 747 ευρώ, στην Ηλιούπολη ορίστηκε στα 624 ευρώ
- Οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως και 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
- Με βάση αυτές τις τιμές θα υπολογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 - 12 - 13
Στην δημοσιότητα δόθηκε σήμερα απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη με την οποία καθορίζονται οι αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων σε 457 περιοχές της χώρας στις οποίες δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των τιμών.
Οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως και 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα αποτελέσουν τη βάση του υπολογισμού για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013.
Το αφορολόγητο όριο είναι 200.000 σε ατομική βάση και για την υπερβάλλουσα αξία των οικοπέδων εφαρμόζονται συντελεστές φορολόγησης που ξεκινούν από 0,2% και φτάνουν έως και το 2%.
Οι τιμές με βάση την υπουργική απόφαση, ανά περιοχή, έχουν οριστεί ως εξής:
Περιφέρεια Νομός Δήμος Τιμή
1 ΑΜΘ Έβρου Αλεξανδρουπόλεως 21,00 €
2 ΑΜΘ Έβρου Βύσσας 3,00 €
3 ΑΜΘ Έβρου Διδυμοτείχου 4,40 €
4 ΑΜΘ Έβρου Κυπρίνου 3,00 €
5 ΑΜΘ Έβρου Μεταξάδων 4,00 €
6 ΑΜΘ Έβρου Ορεστιάδος 4,00 €
7 ΑΜΘ Έβρου Ορφέα 4,20 €
8 ΑΜΘ Έβρου Σαμοθράκης 8,00 €
9 ΑΜΘ Έβρου Σουφλίου 3,50 €
10 ΑΜΘ Έβρου Τραϊανούπολης 14,00 €
11 ΑΜΘ Έβρου Τριγώνου 3,00 €
12 ΑΜΘ Έβρου Τυχερού 4,00 €
13 ΑΜΘ Έβρου Φερρών 4,00 €
14 Αττικής Αθηνών Αγ. Δημητρίου 700,00 €
15 Αττικής Αθηνών Αγ. Παρασκευής 960,00 €
16 Αττικής Αθηνών Αγίων Αναργύρων 250,00 €
17 Αττικής Αθηνών Αθηναίων 820,00 €
18 Αττικής Αθηνών Αλίμου 1.800,00 €
19 Αττικής Αθηνών Αμαρουσίου 1.000,00 €
20 Αττικής Αθηνών Βριλησσίων 585,00 €
21 Αττικής Αθηνών Δάφνης 1.600,00 €
22 Αττικής Αθηνών Εκάλης 1.320,00 €
23 Αττικής Αθηνών Ηλιουπόλεως 624,00 €
24 Αττικής Αθηνών Ιλίου 365,00 €
25 Αττικής Αθηνών Κηφισιάς 1.320,00 €
26 Αττικής Αθηνών Λυκόβρυση 800,00 €
27 Αττικής Αθηνών Μελισσίων 880,00 €
28 Αττικής Αθηνών Μεταμορφώσεως 250,00 €
29 Αττικής Αθηνών Ν. Ηρακλείου 730,00 €
30 Αττικής Αθηνών Ν. Ιωνίας 720,00 €
31 Αττικής Αθηνών Ν. Πεντέλης 395,00 €
32 Αττικής Αθηνών Ν. Φιλαδέλφειας 350,00 €
33 Αττικής Αθηνών Ν. Χαλκηδόνος 300,00 €
34 Αττικής Αθηνών Παλαιού Φαλήρου 3.000,00 €
35 Αττικής Αθηνών Πεντέλης 400,00 €
36 Αττικής Αθηνών Πεύκη 1.000,00 €
37 Αττικής Αθηνών Υμηττού 1.000,00 €
38 Αττικής Αθηνών Χαϊδαρίου 294,00 €
39 Αττικής Αθηνών Χαλανδρίου 670,00 €
40 Αττικής Αν. Αττικής Αναβύσσου 200,00 €
41 Αττικής Αν. Αττικής Αχαρνών 370,00 €
42 Αττικής Αν. Αττικής Βάρης 410,00 €
43 Αττικής Αν. Αττικής Βούλας 3.040,00 €
44 Αττικής Αν. Αττικής Γλυκών Νερών 400,00 €
45 Αττικής Αν. Αττικής Καλυβίων Θωρικού 330,00 €
46 Αττικής Αν. Αττικής Κερατέας 370,00 €
47 Αττικής Αν. Αττικής Κοινότητα Κουβαρά 340,00 €
48 Αττικής Αν. Αττικής Μαραθώνα 280,00 €
49 Αττικής Αν. Αττικής Μαρκοπούλου Μεσογαίας 340,00 €
50 Αττικής Αν. Αττικής Νέας Μάκρης 620,00 €
51 Αττικής Αν. Αττικής Παιανίας 340,00 €
52 Αττικής Αν. Αττικής Παλλήνης 500,00 €
53 Αττικής Αν. Αττικής Ραφήνας 500,00 €
54 Αττικής Αν. Αττικής Σπάτων 535,00 €
55 Αττικής Δυτ. Αττικής Άνω Λιοσίων 230,00 €
56 Αττικής Δυτ. Αττικής Ασπροπύργου 100,00 €
57 Αττικής Δυτ. Αττικής Βιλλίων 165,00 €
58 Αττικής Δυτ. Αττικής Ελευσίνος 125,00 €
59 Αττικής Δυτ. Αττικής κοιν. Οινόης 55,00 €
60 Αττικής Δυτ. Αττικής Μάνδρας 127,00 €
61 Αττικής Δυτ. Αττικής Μεγαρέων 50,00 €
62 Αττικής Πειραιώς Αίγινας 31,00 €
63 Αττικής Πειραιώς Αμπελακίων 190,00 €
64 Αττικής Πειραιώς Δραπετσώνας 450,00 €
65 Αττικής Πειραιώς κοιν. Αγκιστρίου 32,00 €
66 Αττικής Πειραιώς κοιν. Αντικυθήρων 7,16 €
67 Αττικής Πειραιώς Κορυδαλλού 150,00 €
68 Αττικής Πειραιώς Κυθήρων 8,50 €
69 Αττικής Πειραιώς Μεθάνων 15,00 €
70 Αττικής Πειραιώς Νικαίας 747,00 €
71 Αττικής Πειραιώς Περάματος 300,00 €
72 Αττικής Πειραιώς Σαλαμίνας 170,00 €
73 Αττικής Πειραιώς Τροιζήνος 33,00 €
74 Αττικής Πειραιώς Ύδρας 220,00 €
75 Β. Αιγαίου Σάμου Αγ. Κηρύκου 7,00 €
76 Β. Αιγαίου Σάμου Βαθέος 15,00 €
77 Β. Αιγαίου Σάμου Ευδήλου 10,00 €
78 Β. Αιγαίου Σάμου Καρλοβασίων 25,00 €
79 Β. Αιγαίου Σάμου Μαραθοκάμπου 35,00 €
80 Β. Αιγαίου Σάμου Πυθαγορείου 25,00 €
81 Β. Αιγαίου Σάμου Ραχών 8,00 €
82 Β. Αιγαίου Σάμου Φούρνων Κορσέων 83,00 €
83 Β. Αιγαίου Χίου Αγ. Μηνά 51,00 €
84 Β. Αιγαίου Χίου Αμανής 20,00 €
85 Β. Αιγαίου Χίου Ιωνίας 24,00 €
86 Β. Αιγαίου Χίου Καμποχώρων 46,00 €
87 Β. Αιγαίου Χίου Καρδαμύλων 28,00 €
88 Β. Αιγαίου Χίου Μαστιχοχωρίων 41,00 €
89 Β. Αιγαίου Χίου Οινουσσών 42,00 €
90 Β. Αιγαίου Χίου Ομηρούπολης 31,00 €
91 Β. Αιγαίου Χίου Χίου 42,00 €
92 Β. Αιγαίου Χίου Ψαρών 39,00 €
93 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αγγελοκάστρου 9,00 €
94 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αγρινίου 6,50 €
95 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αιτωλικού 13,00 €
96 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αλυζίας 19,00 €
97 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αμφιλοχίας 6,00 €
98 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ανακτορίου 40,00 €
99 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αντιρρίου 10,00 €
100 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αποδοτίας 10,00 €
101 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αρακύνθου 13,00 €
102 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αστακού 14,00 €
103 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Θέρμου 4,00 €
104 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Θεστιέων 5,00 €
105 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου 9,00 €
106 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ινάχου 7,00 €
107 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μακρυνείας 6,00 €
108 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μεδεώνος 15,50 €
109 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μενιδίου 8,00 €
110 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ναυπάκτου 13,00 €
111 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Νεάπολης 16,00 €
112 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Οινιάδων 12,00 €
113 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παλαίρου 30,00 €
114 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παναιτωλικού 6,00 €
115 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παραβόλας 6,00 €
116 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παρακαμπυλίων 6,00 €
117 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Πλατάνου 6,00 €
118 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Πυλλήνης 10,00 €
119 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Στράτου 18,50 €
120 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Φυτειών 18,00 €
121 Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Χάλκειας 7,00 €
122 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αιγείρας 14,00 €
123 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αιγίου 25,00 €
124 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ακράτας 16,00 €
125 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αροανίας 12,00 €
126 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Βραχναιίκων 23,00 €
127 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Διακοπτού 28,00 €
128 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Δύμης 18,00 €
129 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ερινεού 23,00 €
130 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Καλαβρύτων 20,00 €
131 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Κλειτορίας 12,00 €
132 Δ. Ελλάδας Αχαϊας κοιν. Καλεντζίου 19,00 €
133 Δ. Ελλάδας Αχαϊας κοιν. Λεοντίου 27,00 €
134 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Λαρισσού 15,00 €
135 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Μεσσάτιδος 22,00 €
136 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Μόβρης 18,00 €
137 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Παϊων 12,00 €
138 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Παραλίας 50,00 €
139 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Πατρέων 25,00 €
140 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ρίου 22,00 €
141 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Συμπολιτείας 30,00 €
142 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Τριταίας 17,00 €
143 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Φαρρών 21,00 €
144 Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ωλενίας 14,00 €
145 Δ. Ελλάδας Ηλείας Αλιφείρας 8,33 €
146 Δ. Ελλάδας Ηλείας Αμαλιάδος 14,00 €
147 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ανδραβίδας 18,00 €
148 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ανδριτσαίνης 18,00 €
149 Δ. Ελλάδας Ηλείας Αρχαίας Ολυμπίας 20,00 €
150 Δ. Ελλάδας Ηλείας Βαρθολομιού 10,00 €
151 Δ. Ελλάδας Ηλείας Βουπρασίας 13,00 €
152 Δ. Ελλάδας Ηλείας Βώλακος 28,00 €
153 Δ. Ελλάδας Ηλείας Γαστούνης 15,00 €
154 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ζαχάρως 6,00 €
155 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ιαρδάνου 23,00 €
156 Δ. Ελλάδας Ηλείας Κάστρου−Κυλλήνης 18,00 €
157 Δ. Ελλάδας Ηλείας Λαμπείας 15,00 €
158 Δ. Ελλάδας Ηλείας Λασιώνος 13,00 €
159 Δ. Ελλάδας Ηλείας Λεχαινών 10,00 €
160 Δ. Ελλάδας Ηλείας Πηνείας 10,00 €
161 Δ. Ελλάδας Ηλείας Πύργου 19,00 €
162 Δ. Ελλάδας Ηλείας Σκιλλούντος 15,50 €
163 Δ. Ελλάδας Ηλείας Τραγανού 11,50 €
164 Δ. Ελλάδας Ηλείας Φιγαλείας 12,10 €
165 Δ. Ελλάδας Ηλείας Φολόης 15,00 €
166 Δ. Ελλάδας Ηλείας Ωλένης 13,00 €
167 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Αετού 3,70 €
168 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Αμυνταίου 7,20 €
169 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Κάτω Κλεινών 5,50 €
170 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Βαρικού 14,00 €
171 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Κρυσταλλοπηγής 8,70 €
172 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Λεχόβου 11,50 €
173 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης κοιν. Νυμφαίου 52,00 €
174 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Μελίτη 5,60 €
175 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Περάσματος 6,30 €
176 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Πρεσπών 5,80 €
177 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Φιλώτα 6,00 €
178 Δ. Μακεδονίας Φλωρίνης Φλώρινας 9,00 €
179 Ηπείρου Άρτης Αγνάντων 4,00 €
180 Ηπείρου Άρτης Αθαμανίας 4,00 €
181 Ηπείρου Άρτης Αμβρακικού 6,00 €
182 Ηπείρου Άρτης Αράχθου 10,00 €
183 Ηπείρου Άρτης Αρταίων 12,00 €
184 Ηπείρου Άρτης Βλαχερνών 10,00 €
185 Ηπείρου Άρτης Γ. Καραϊσκάκη 6,00 €
186 Ηπείρου Άρτης Ηρακλείας 5,00 €
187 Ηπείρου Άρτης κοιν. Θεοδωριάνων 8,00 €
188 Ηπείρου Άρτης κοιν. Κομμένου 10,00 €
189 Ηπείρου Άρτης κοιν. Μελισουργών 10,00 €
190 Ηπείρου Άρτης Κομποτίου 6,00 €
191 Ηπείρου Άρτης Ξηροβουνίου 5,00 €
192 Ηπείρου Άρτης Πέτας 7,00 €
193 Ηπείρου Άρτης Τετραφυλίας 4,00 €
194 Ηπείρου Άρτης Φιλοθέης 10,00 €
195 Ηπείρου Θεσπρωτίας Αχέροντα 9,00 €
196 Ηπείρου Θεσπρωτίας Ηγουμενίτσας 5,50 €
197 Ηπείρου Θεσπρωτίας κοιν. Σουλίου 4,00 €
198 Ηπείρου Θεσπρωτίας Μαργαριτίου 7,00 €
199 Ηπείρου Θεσπρωτίας Παραμυθιάς 5,00 €
200 Ηπείρου Θεσπρωτίας Παραποτάμου 3,60 €
201 Ηπείρου Θεσπρωτίας Σαγιάδας 14,00 €
202 Ηπείρου Θεσπρωτίας Συβότων 9,50 €
203 Ηπείρου Θεσπρωτίας Φιλιατών 2,20 €
204 Ηπείρου Πρεβέζης Ανωγείου 7,50 €
205 Ηπείρου Πρεβέζης Ζαλόγγου 6,00 €
206 Ηπείρου Πρεβέζης Θεσπρωτικού 8,00 €
207 Ηπείρου Πρεβέζης κοιν. Κρανέας 12,00 €
208 Ηπείρου Πρεβέζης Λούρου 7,00 €
209 Ηπείρου Πρεβέζης Πάργας 9,00 €
210 Ηπείρου Πρεβέζης Πρεβέζης 22,00 €
211 Ηπείρου Πρεβέζης Φαναρίου 11,00 €
212 Ηπείρου Πρεβέζης Φιλλιπιάδος 8,00 €
213 Θεσσαλίας Καρδίτσης κοιν. Αθαμανών 7,00 €
214 Θεσσαλίας Καρδίτσης Αργιθέας 6,00 €
215 Θεσσαλίας Καρδίτσης Άρνης 15,00 €
216 Θεσσαλίας Καρδίτσης Αχελώου 6,00 €
217 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ιθώμης 8,00 €
218 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ιτάμου 25,00 €
219 Θεσσαλίας Καρδίτσης Καλλιφωνίου 20,00 €
220 Θεσσαλίας Καρδίτσης Κάμπου 20,00 €
221 Θεσσαλίας Καρδίτσης Καρδίτσας 20,00 €
222 Θεσσαλίας Καρδίτσης κοιν. Ανατ. Αργιθέας 6,00 €
223 Θεσσαλίας Καρδίτσης Μενελαΐδας 15,00 €
224 Θεσσαλίας Καρδίτσης Μητρόπολης 20,00 €
225 Θεσσαλίας Καρδίτσης Μουζακίου 8,00 €
226 Θεσσαλίας Καρδίτσης Νεβρόπολης Αγράφων 45,00 €
227 Θεσσαλίας Καρδίτσης Παλαμά 13,00 €
228 Θεσσαλίας Καρδίτσης Παμίσου 18,00 €
229 Θεσσαλίας Καρδίτσης Πλαστήρα 12,00 €
230 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ρεντίνης 50,00 €
231 Θεσσαλίας Καρδίτσης Σελλάνων 20,00 €
232 Θεσσαλίας Καρδίτσης Σοφάδων 15,00 €
233 Θεσσαλίας Καρδίτσης Ταμασίου 16,00 €
234 Θεσσαλίας Καρδίτσης Φύλλου 13,00 €
235 Θεσσαλίας Τρικάλων Αιθήκων 9,00 €
236 Θεσσαλίας Τρικάλων Βασιλικής 12,00 €
237 Θεσσαλίας Τρικάλων Γόμφων 12,00 €
238 Θεσσαλίας Τρικάλων Εστιαιώτιδας 12,00 €
239 Θεσσαλίας Τρικάλων Καλαμπάκας 13,00 €
240 Θεσσαλίας Τρικάλων Καλλιδένδρου 12,00 €
241 Θεσσαλίας Τρικάλων Καστανιάς 12,00 €
242 Θεσσαλίας Τρικάλων Κλεινοβού 11,50 €
243 Θεσσαλίας Τρικάλων Κόζιακα 12,00 €
244 Θεσσαλίας Τρικάλων κοιν. Ασπροποτάμου 12,00 €
245 Θεσσαλίας Τρικάλων κοιν. Μυροφύλλου 7,00 €
246 Θεσσαλίας Τρικάλων κοιν. Νεράιδας 7,00 €
247 Θεσσαλίας Τρικάλων Μαλακασίου 13,00 €
248 Θεσσαλίας Τρικάλων Μεγάλων Καλυβίων 12,00 €
249 Θεσσαλίας Τρικάλων Οιχαλίας 10,00 €
250 Θεσσαλίας Τρικάλων Παληοκάστρου 10,00 €
251 Θεσσαλίας Τρικάλων Παραληθαίων 10,00 €
252 Θεσσαλίας Τρικάλων Πελλιναίων 12,00 €
253 Θεσσαλίας Τρικάλων Πιαλείων 10,00 €
254 Θεσσαλίας Τρικάλων Πινδαίων 7,00 €
255 Θεσσαλίας Τρικάλων Πύλης 9,00 €
256 Θεσσαλίας Τρικάλων Τρικκαίων 8,00 €
257 Θεσσαλίας Τρικάλων Τυμφαίων 12,00 €
258 Θεσσαλίας Τρικάλων Φαλωρείας 12,00 €
259 Θεσσαλίας Τρικάλων Φαρκαδόνας 9,00 €
260 Θεσσαλίας Τρικάλων Χασίων 12,00 €
261 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Αλυκών 40,00 €
262 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Αρκαδίων 45,00 €
263 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Αρτεμισίων 30,00 €
264 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Ελατίων 35,00 €
265 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Ζακυνθίων 60,00 €
266 Ιονίων Νήσων Ζακύνθου Λαγανά 60,00 €
267 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Αγ. Γεωργίου 50,00 €
268 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Αχιλλείων 50,00 €
269 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Εσπερίων 50,00 €
270 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Θιναλίου 50,00 €
271 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Κασσωπαίων 77,00 €
272 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Κερκυραίων 70,00 €
273 Ιονίων Νήσων Κερκύρας κοιν. Ερεικούσσης 50,00 €
274 Ιονίων Νήσων Κερκύρας κοιν. Μαθρακίου 50,00 €
275 Ιονίων Νήσων Κερκύρας κοιν. Οθωνών 50,00 €
276 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Κορισσίων 50,00 €
277 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Λευκιμμαίων 50,00 €
278 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Μελιτειέων 50,00 €
279 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Παλαιοκαστριτών 50,00 €
280 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Παξών 50,00 €
281 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Παρελίων 50,00 €
282 Ιονίων Νήσων Κερκύρας Φαιάκων 50,00 €
283 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Αργοστολίου 21,00 €
284 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Ελειού−Πρόνων 20,00 €
285 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Ερίσου 20,00 €
286 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Ιθάκης 20,00 €
287 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας κοιν. Ομαλών 20,00 €
288 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Λειβαθούς 32,00 €
289 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Παλικής 27,00 €
290 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Πυλαρέων 21,00 €
291 Ιονίων Νήσων Κεφαλληνίας Σάμης 21,00 €
292 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Απολλωνίων 40,00 €
293 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Ελλομένου 46,00 €
294 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Καρυάς 50,00 €
295 Ιονίων Νήσων Λευκάδος κοιν. Καλάμου 60,00 €
296 Ιονίων Νήσων Λευκάδος κοιν. Καστού 58,00 €
297 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Λευκάδος 46,00 €
298 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Μεγανησίου 60,00 €
299 Ιονίων Νήσων Λευκάδος Σφακιωτών 47,00 €
300 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Αλεξάνδρειας 10,00 €
301 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Ανθεμίων 11,44 €
302 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Αντιγονιδών 11,00 €
303 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Αποστόλου Παύλου 30,00 €
304 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Βεργίνας 20,00 €
305 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Βέροιας 30,00 €
306 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Δοβρά 27,00 €
307 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Ειρηνούπολης 13,21 €
308 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Μακεδονίδος 15,00 €
309 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Μελίκης 9,00 €
310 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Νάουσας 13,37 €
311 Κ. Μακεδονίας Ημαθίας Πλατέος 8,00 €
312 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Ευκαρπίας 150,00 €
313 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αγ. Γεωργίου 45,00 €
314 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αγίου Αθανασίου 65,00 €
315 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αξιού 20,00 €
316 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Απολλωνίας 8,00 €
317 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Αρέθουσας 14,00 €
318 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Ασσήρου 17,00 €
319 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Βασιλικών 50,00 €
320 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Βερτίσκου 16,00 €
321 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Εγνατίας 10,00 €
322 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Επανωμής 100,00 €
323 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Εχεδώρου 110,00 €
324 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Θερμαϊκού 200,00 €
325 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Θέρμης 300,00 €
326 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκης 650,00 €
327 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Καλαμαριάς 250,00 €
328 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Καλλιθέας 23,00 €
329 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Καλλινδοίων 6,00 €
330 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Κορωνείας 30,00 €
331 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Κουφαλίων 26,00 €
332 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Λαγκαδά 17,00 €
333 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Λαχανά 7,00 €
334 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Μαδύτου 12,00 €
335 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Μίκρας 100,00 €
336 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Μυγδονίας 100,00 €
337 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Πανοράματος 700,00 €
338 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Πολίχνης 220,00 €
339 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Πυλαίας 400,00 €
340 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Ρεντίνας 12,00 €
341 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Σοχού 50,00 €
342 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Χαλάστρας 34,00 €
343 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Χαλκηδόνος 24,00 €
344 Κ. Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Χορτιάτη 240,00 €
345 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Αξιούπολης 6,00 €
346 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Γαλλικού 4,00 €
347 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Γουμένισσας 4,00 €
348 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Δοϊράνης 4,00 €
349 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Ευρωπού 6,00 €
350 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Κιλκίς 4,00 €
351 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς κοιν. Λιβαδίων 20,00 €
352 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Κρουσσών 4,00 €
353 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Μουριών 4,00 €
354 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Πικρολίμνης 9,00 €
355 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Πολυκάστρου 4,00 €
356 Κ. Μακεδονίας Κιλκίς Χέρσου 5,00 €
357 Κ. Μακεδονίας Σερρών Αλιστράτης 10,00 €
358 Κ. Μακεδονίας Σερρών Αμφίπολης 7,00 €
359 Κ. Μακεδονίας Σερρών Αχινού 6,00 €
360 Κ. Μακεδονίας Σερρών Βισαλτίας 6,00 €
361 Κ. Μακεδονίας Σερρών Εμμανουήλ Παππά 7,00 €
362 Κ. Μακεδονίας Σερρών Ηρακλείας 6,00 €
363 Κ. Μακεδονίας Σερρών Κ. Μητρουσίου 6,00 €
364 Κ. Μακεδονίας Σερρών Κερκίνης 4,00 €
365 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Αγκίστρου 6,50 €
366 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Άνω Βροντούς 12,00 €
367 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Αχλαδοχωρίου 4,00 €
368 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Ορεινής 9,00 €
369 Κ. Μακεδονίας Σερρών κοιν. Προμαχώνος 5,50 €
370 Κ. Μακεδονίας Σερρών Κορμίστας 12,00 €
371 Κ. Μακεδονίας Σερρών Λευκώνα 9,00 €
372 Κ. Μακεδονίας Σερρών Ν. Ζίχνης 10,00 €
373 Κ. Μακεδονίας Σερρών Νιγρίτης 7,00 €
374 Κ. Μακεδονίας Σερρών Πετριτσίου 4,00 €
375 Κ. Μακεδονίας Σερρών Πρώτης 11,00 €
376 Κ. Μακεδονίας Σερρών Ροδολίβους 10,00 €
377 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σερρών 7,00 €
378 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σιδηροκάστρου 5,00 €
379 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σκοτούσσης 5,00 €
380 Κ. Μακεδονίας Σερρών Σκουτάρεως 4,50 €
381 Κ. Μακεδονίας Σερρών Στρυμώνα 5,00 €
382 Κ. Μακεδονίας Σερρών Στρυμωνικού 5,00 €
383 Κ. Μακεδονίας Σερρών Τραγίλου 7,15 €
384 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Ζερβοχωρίων 8,00 €
385 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Καλλικράτειας 40,00 €
386 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Μουδανιών 35,00 €
387 Κ. Μακεδονίας Χαλκιδικής Τρίγλιας 30,00 €
388 Κρήτης Ηρακλείου Γουβών 90,00 €
389 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αρχαγγέλου 61,00 €
390 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αστυπάλαιας 25,00 €
391 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αταβύρου 32,00 €
392 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Αφάντου 47,00 €
393 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Δικαίου 26,00 €
394 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ηρακλειδών 45,00 €
395 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ιαλυσού 68,00 €
396 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καλλιθέας 45,00 €
397 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καλυμνίων 13,00 €
398 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καμείρου 26,00 €
399 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Καρπάθου 18,00 €
400 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Κάσου 15,00 €
401 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου κοιν. Αγαθονησίου 25,00 €
402 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου κοιν. Ολύμπου 16,00 €
403 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Κω 20,00 €
404 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λειψών 38,00 €
405 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λέρου 22,00 €
406 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Λινδίων 31,00 €
407 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Μεγίστης 35,00 €
408 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Νισύρου 85,00 €
409 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Νότιας Ρόδου 26,00 €
410 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Πάτμου 60,00 €
411 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Πεταλούδων 30,00 €
412 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Ρόδου 66,00 €
413 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Σύμης 41,00 €
414 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Τήλου 33,00 €
415 Ν. Αιγαίου Δωδεκανήσου Χάλκης 37,00 €
416 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Άνδρου 15,00 €
417 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Κέας 14,00 €
418 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Κορθίου 15,00 €
419 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Κύθνου 280,00 €
420 Ν. Αιγαίου Κυκλάδων Υδρούσας 10,60 €
421 Πελοποννήσου Αρκαδίας Απόλλωνος 25,00 €
422 Πελοποννήσου Αρκαδίας Κλείτορος 15,00 €
423 Πελοποννήσου Κορινθίας Αγίων Θεοδώρων 180,00 €
424 Πελοποννήσου Κορινθίας Άσσου−Λεχαίου 100,00 €
425 Πελοποννήσου Κορινθίας Βόχας 50,00 €
426 Πελοποννήσου Κορινθίας Ευρωστίνης 13,00 €
427 Πελοποννήσου Κορινθίας Κορινθίων 70,00 €
428 Πελοποννήσου Κορινθίας Λουτρακίου−Περαχώρας 70,00 €
429 Πελοποννήσου Κορινθίας Νεμέας 19,00 €
430 Πελοποννήσου Κορινθίας Ξυλοκάστρου 8,00 €
431 Πελοποννήσου Κορινθίας Σαρωνικού 30,00 €
432 Πελοποννήσου Κορινθίας Σικυωνίων 11,50 €
433 Πελοποννήσου Κορινθίας Σολυγείας 45,00 €
434 Πελοποννήσου Κορινθίας Στυμφαλίας 14,00 €
435 Πελοποννήσου Κορινθίας Τενέας 30,00 €
436 Πελοποννήσου Κορινθίας Φενεού 11,00 €
437 Στερεάς Ελλάδας Βοιωτίας κοιν. Αντικύρας 80,00 €
438 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Αιδηψού 9,00 €
439 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Αρτεμισίου 10,00 €
440 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Αυλώνος 10,00 €
441 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Διρφύων 16,00 €
442 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Διστύων 10,00 €
443 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ελυμνίων 7,00 €
444 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ιστιαίας 9,00 €
445 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Καρύστου 15,00 €
446 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Κηρέως 5,00 €
447 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας κοιν. Καφηρέως 6,00 €
448 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας κοιν. Λιχάδος 20,00 €
449 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Κονιστρών 10,00 €
450 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Κύμης 11,00 €
451 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Μαρμαρίου 15,00 €
452 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Μεσσαπίων 25,60 €
453 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Νηλέως 4,00 €
454 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Στυραίων 12,00 €
455 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ταμυναίων 10,00 €
456 Στερεάς Ελλάδας Ευβοίας Ωρεών 17,50 €
457 Στερεάς Ελλάδας Φωκίδος Ευπαλίου 12,00 €
Tριπλή σφαλιάρα μας περιμένει το καλοκαίρι. H αρχή θα γίνει με τα εκκαθαριστικά για τους φόρους παρελθόντων ετών (ΦΑΠ 2011 και ΦΑΠ 2012) και θα ακολουθήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ για το 2013.
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας ξεκινά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Από τους συγκεκριμένους φόρους, το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ του 2011 και άλλα τόσα από τον ΦΑΠ του 2012).
Αποπληρωμή σε επτά δόσεις
Η αποπληρωμή τους θα γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις. Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.
Στη συνέχεια και μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα σταλούν μέσα στον Ιούλιο και θα πρέπει να πληρωθούν εντός του Αυγούστου – τόσο άμεσα - θα έλθει το τέλος ακινήτων για το 2013.
Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα πληρώσουν φέτος το «χαράτσι» με έκπτωση της τάξης του 15% σε σχέση με το 2012.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προγραμματίσει για τον Σεπτέμβριο την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον ΦΑΠ του 2013 (θα αποπληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις).
Στο στόχαστρο για άμεση διενέργεια πλειστηριασμών, περιουσιακών τους στοιχείων, βρίσκονται 4.000 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην Εφορία πάνω από 1.500.000 ευρώ και συνολικά τα χρέη τους στο Δημόσιο αγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό αποκάλυψε στο "Βήμα της Κυριακής" ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης έδωσε εντολή να προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων 6 μεγαλοοφειλετών οι οποίοι χρωστούν συνολικά στο κράτος 95 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα οι εφορίες ναι μεν προχωρούσαν σε κατασχέσεις αλλά σπάνια ολοκλήρωναν τη διαδικασία με τη διενέργεια πλειστηριασμών. Ανάμεσα στα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό είναι μία βίλα στη Μύκονο, δύο εργοστάσια,
ένα οικόπεδο, μία κατοικία, τρεις αποθήκες στην Αθήνα και μια διατηρητέα διώροφη
οικοδομή.
Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί δεν θα σταματήσουν εδώ καθώς από το Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν άλλοι 18 πλειστηριασμοί για συνολικά χρέη 95 εκατ. ευρώ.
Διαστάσεις... επιδημίας λαμβάνει πλέον στην Ελλάδα το φαινόμενο της ενοικίασης ακινήτων χωρίς... ενοίκιο. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες σπιτιών, καταστημάτων ή γραφείων τα προσφέρουν σε όσους ενδιαφέρονται χωρίς να τους ζητούν μηνιαία μισθώματα αλλά μόνο την πληρωμή των επιβαρύνσεων, δηλαδή κοινόχρηστα, φόρους, έξοδα συντήρησης.
Το πρωτοφανές φαινόμενο έχει να κάνει ασφαλώς με τη δραματική υποχώρηση των ενοικίων στα ακίνητα αλλά κυρίως με τους υψηλούς φόρους που βαρύνουν την κτηματαγορά.
Σε πολλές περιπτώσεις η «άτυπη» συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή περιλαμβάνει τα εξής: Ο ενοικιαστής είτε θα πληρώνει λίγα χρήματα είτε και καθόλου αρκεί να αναλάβει να πληρώσει τα έξοδα του ακινήτου. Δηλαδή να καλύπτει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και τα χαρτόσημα για την ενοικίαση ή ακόμη και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, για τα χιλιάδες άδεια ακίνητα όλων των ειδών, αυτά δηλαδή που δεν προσφέρουν κάποιο εισόδημα, είναι αδύνατη η πληρωμή όλων αυτών των φόρων με αποτέλεσμα οι κάτοχοί τους να καταφεύγουν σε πρακτικές δωρεάν μίσθωσης.
Οι περιπτώσεις είναι πολλές. Για παράδειγμα, πρόσφατα ιδιοκτήτης μεζονέτας στην Κάντζα που έφυγε για 3 χρόνια στο εξωτερικό έδωσε το ακίνητό του σε ζευγάρι χωρίς ενοίκιο και χωρίς συμβόλαιο με την προϋπόθεση να πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, έξοδα κήπου και άλλα κοινόχρηστα και φυσικά το χαράτσι. Ο ιδιοκτήτης γλιτώνει όλα αυτά τα έξοδα ενώ το ζευγάρι με 180 ευρώ το μήνα ζει σε ένα πανέμορφο σπίτι.
Σε άλλη περίπτωση, ιδιοκτήτης σπιτιού στα βόρεια προάστια ζητά οικογένεια που να ενδιαφέρεται να μείνει χωρίς να πληρώσει ενοίκιο αλλά με την υποχρέωση της συντήρησης του σπιτιού και της πληρωμής όλων των εξόδων του. Βεβαίως, υπάρχουν και οι αντίστροφες αγγελίες, δηλαδή οικογένειες που ζητούν τέτοιες... ευκαιρίες κατοικιών χωρίς την καταβολή μισθώματος.
Επίσης, πολλές είναι οι αγγελίες ιδιοκτητών οι οποίοι ζητούν ενδιαφερόμενους να ενοικιάσουν χωρίς νοίκι αλλά με συμβόλαιο που θα αναφέρει ότι πρέπει να πληρώσουν όλες τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις. Βεβαίως, το συμβόλαιο αυτό δεν είναι επίσημο, δεν κατατίθεται στην εφορία ούτε φυσικά είναι υποχρεωμένος ο ιδιοκτήτης να εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής ταυτότητας. Και βεβαίως, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του ενοικιαστή που δεν θα πληρώσει φόρους και άλλα έξοδα και θα μείνει για αρκετούς μήνες δωρεάν σε ένα σπίτι αφήνοντας «φέσι» στον ιδιοκτήτη.
Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προτρέπει τα μέλη της να μην προχωρούν σε τέτοιες συμφωνίες κυρίως με αγνώστους καθώς κινδυνεύουν να ζημιωθούν.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων με την τρόικα θα βρεθεί και το σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, από το 2014. Η Αθήνα θα επιδιώξει να πείσει τους πιστωτές ότι με την πρόταση που προωθεί θα καταφέρει να βεβαιώσει 3,2 δισ. ευρώ και να εισπράξει τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ.
Η τρόικα πάντως διατηρεί επιφυλάξεις καθώς πιστεύει πως είναι δύσκολο να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα: Τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούν ότι η ιδέα διασύνδεσης του ειδικού τέλους ακινήτων με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ήταν δημοσιονομικά ευφυής καθώς τα έσοδα που εισπράχθηκαν αποδείχθηκαν σωτήρια για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα εκτιμούν ότι με την έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και την πληρωμή του φόρου στην εφορία (μέσω τραπεζών), υπάρχει κίνδυνος σημαντικής μείωσης της εισπραξιμότητας.
«Μαύρη τρύπα»
Στο «μέτωπο» των φετινών προβλέψεων για τα φορολογικά έσοδα, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως θα περιοριστεί η «μαύρη τρύπα», περίπου 550 εκατ. ευρώ στους πέντε πρώτους μήνες του 2013, με την είσπραξη εσόδων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Εντός της εβδομάδας η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να στέλνει τον «λογαριασμό» στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την πληρωμή του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012. Ακολουθεί το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για το 2013. Από το ΦΑΠ 2011 - 2012 αναμένονται έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ. Η εξόφληση του φόρου αναμένεται να γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις, έως τον Φεβρουάριο του 2014.
Καθυστέρηση συμμόρφωσης της διοίκησης, διαπιστώθηκε, σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την εξαίρεση αυθαιρέτου από κατεδάφιση,
Συγκεκριμένα, πολίτης απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας τη συμμόρφωση της διοίκησης προς την υπ' αριθ. 3337/2011 απόφαση του ΣτΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ακίνητο δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση. Αναλυτικότερα, ο πολίτης απευθύνθηκε στον Συνήγορο όταν έλαβε από την Πολεοδομία Πάτρας την απάντηση ότι το συγκεκριμένο αυθαίρετο που ήθελε να κατεδαφίσει, μπορεί να ενταχθεί προς "τακτοποίηση" στον ν. 4014/11 και συνεπώς να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση.
Η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, όπως διαπιστώθηκε, δεν εφαρμόζει την κατεδάφιση διότι θεμελιώνεται δικαίωμα ένταξης στις διαδικασίες του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011).
Η Αρχή απευθύνθηκε στο ΥΠΕΚΑ και ζήτησε: α) οι υπηρεσίες να εφαρμόζουν τις δικαστικές αποφάσεις, β) διαφορετικά να μεριμνήσει ώστε να προβλεφθεί συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνη με το άρθρο 95 του Συντάγματος και προς τις διατάξεις του ν. 3068/2002 ως προς το σκέλος της εφαρμογής τελεσίδικων ή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου το ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε, ότι θα λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις της Αρχής, σε νεώτερη νομοθετική ρύθμιση.
"Η υπ. αρ. 3337/11 απόφαση του ΣτΕ έρχεται σε αντίθεση προς τον ν. 4014/11 και τίθεται το ζήτημα αφενός της εφαρμογής και εκτέλεσης της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης και αφετέρου της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας", αναφέρει στη διαμεσολάβησή της η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού. Τονίζει μάλιστα ότι η μη εφαρμογή της απόφασης αντίκειται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ζητεί από το ΥΠΕΚΑ να παρέμβει για την εφαρμογή της απόφασης.
Από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ σε απάντησή του προς τον Συνήγορο δηλώνει ότι "τα αναφερόμενα θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία επεξεργασίας νομοθετικών ρυθμίσεων του ν. 4014/11".
Για να δείτε όλη την υπόθεση πατήστε εδώ
Οι ιδιοκτήτες κατοικιών και καταστημάτων βρίσκονται σε απόγνωση, μέχρι που προτιμούν να διαθέτουν χωρίς ενοίκιο το ακίνητό τους, με μόνη εξασφάλιση από το ν ενοικιαστή να πληρώνει τα χαράτσια και τους λογαριασμούς.
Οι αγγελίες στις εφημερίες και το Ίντερνετ για τη νέα αυτή τακτική αυξάνονται ραγδαία και οι κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι θα λάβει μεγάλες διαστάσεις τους επόμενους μήνες εξαιτίας της αδυναμίας των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα απανωτά χαράτσια που έχουν πλήξει την ακίνητη ιδιοκτησία. Μόνο οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011, 2012 και 2013, το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ για πέρυσι που ολοκληρώθηκε πρόσφατα η καταβολή του, ο ΕΕΤΗΔΕ για το 2013, μειωμένος κατά 15% που ξεκινά να πληρώνεται από αυτό τον μήνα καθώς και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014 προκαλούν δυσβάσταχτη επιβάρυνση που δεν μπορούν να διαχειριστούν όλοι. Τα χιλιάδες άδεια ακίνητα όλων των ειδών, αυτά δηλαδή που δεν προσφέρουν κάποιο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους, ωθούν τους ιδιοκτήτες τους-για την πληρωμή όλων αυτών των φόρων-να επιλέξουν πρακτικές δωρεάν μίσθωσης.
Σημαντικές αλλαγές στη δόμηση σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων φέρνει το άρθρο 10 του Νομοσχεδίου για τη "Συμπλήρωση των διατάξεων περί εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις", το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, κατά πλειοψηφία και επί της αρχής του ενώ σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί και επί των άρθρων και των τροπολογιών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή χθες κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, "Είναι πολύ σημαντικό που στη διάρκεια των επιτροπών όλοι αντιληφθήκαμε το ειδικό βάρος αυτής της διάταξης και καταφέραμε με τις παρατηρήσεις όλων των συναδέλφων, να τη βελτιώσουμε, ώστε να είναι στέρεα από συνταγματικής άποψης. Τι επιλύεται; Με τις διατάξεις του ν. 3937/2011 ουσιαστικά αναιρέθηκε το δικαίωμα χιλιάδων πολιτών να οικοδομήσουν στα μικρά χωριά μας σε οικισμούς κάτω των δυο χιλιάδων κατοίκων, επειδή δεν υπήρχε εγκεκριμένο δίκτυο δρόμων. Για την έγκριση δε της πολιτείας θεσπίστηκε το 2011 μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, την οποία ούτε οι πολίτες μπορούν να αντέξουν αλλά ούτε και οι υπηρεσίες του κράτους. Κατά την επεξεργασία του προβλήματος αυτού από το Υπουργείο αναδείχθηκαν και παραλογισμοί.
Οι δρόμοι έχουν ασφαλτοστρωθεί, έχουν περάσει δίκτυα, συντηρούνται και καθαρίζονται από τους δήμους, αλλά δεν είναι δρόμοι. Δηλαδή, τα ακίνητα των πολιτών έχουν πραγματικά "πρόσωπο" σε δρόμο, αλλά δεν έχουν μέχρι σήμερα νομικά κατοχυρωμένο "πρόσωπο" σε δρόμο.
Το θεραπεύουμε σε ένα πλαίσιο πολιτικής που αντιμετωπίζει με πραγματισμό και λογική τα προβλήματα του παρελθόντος. Δίδεται λύση, διευκολύνονται οι πολίτες, μειώνεται η γραφειοκρατία, μπαίνουν αποκλειστικές προθεσμίες στην διοίκηση. Φέρνουμε στην επιφάνεια χαμένα περιουσιακά δικαιώματα πολιτών, που με πρόσφατο νομοθέτημα είχαν εξαφανιστεί. Αυτό αφορά δεκάδες χιλιάδες πολίτες, λαϊκές κυρίως οικογένειες, και αντιμετωπίζει με ρεαλιστικό τρόπο σημερινά υπαρκτά προβλήματα.
Επιπλέον, γλιτώνουν πολλά από τα κόστη των μελετών, καθώς τα αναγκαία έγγραφα τα συντάσσουν οι ιδιώτες και τα συγκεντρώνει η αποκεντρωμένη διοίκηση για κάθε οικισμό. Επαναλαμβάνω δε ότι επαναφέρουμε στην επιφάνεια χαμένα περιουσιακά δικαιώματα".
Εφάπαξ πρόστιμο και αποληρωμή έως και 60 δόσεις θα προβλέπει ο νέος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα και με το σχέδιο που είχε τεθεί από το υπουργείο σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου, μετά την καταβολή του παραβόλου, είναι μικρότερο των τετρακοσίων (400) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ χωρίς έκπτωση εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υπαγωγή .
Παράλληλα, ορίζεται ότι το πρόστιμο θα καταβάλλεται εντός προθεσμίας εξήντα (60) μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, εντός της
προθεσμίας (εντός τριάντα ημερών), παρέχεται έκπτωση 25% επί του συνολικού ποσού του προστίμου. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του
συνολικού ποσού του προστίμου, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 10%επί του συνολικού ποσού του προστίμου. Τέλος, προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση, ανά χρονική περίοδο έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής, καταβάλλεται υποχρεωτικά τουλάχιστον ποσοστό 5% επί του συνολικού ποσού του προστίμου. Σε περίπτωση παρέλευσης της παραπάνω ημερομηνίας προθεσμίας υποχρεωτικής καταβολής το ανεξόφλητο ποσό, του ενιαίου ειδικού
προστίμου, προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Ωστόσο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα, από ότι φαίνεται, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, όπως αναφέρει και η enet.gr, κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υποβάλουν προτάσεις νέων ρυθμίσεων για ειδικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής τους, με σκοπό να διαμορφωθούν νέες οριζόντιες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα λύνουν όσον το δυνατόν περισσότερα προβλήματα.
Σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, έρχεται να καλύψει τόσο το νομοθετικό όσο και το εισπρακτικό κενό εσόδων που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση από τις πληρωμές προστίμων αυθαιρέτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το νομοθετικό κενό δημιουργήθηκε, έπειτα από απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε το νόμο 4014/2011 αντισυνταγματικό. Ο νόμος 4014/2011 έληξε στο τέλος Μαΐου.
Βραδυφλεγής βόμβα 400.000 απούλητων σπιτιών απειλεί να τινάξει στον αέρα την κτηματαγορά, την οικοδομή αλλά και την περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων.
Στο στοκ των 250.000 κατοικιών που έχουν «κρεμάσει» πωλητήριο την τελευταία πενταετία αναμένεται να προστεθούν άλλα 150.000 σπίτια, μετά την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Οπως εκτιμούν ειδικοί της αγοράς, σε 150.000 υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες που θα χάσουν τα σπίτια τους αν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, τότε η αγορά θα πλημμυρίσει από «φθηνά» ακίνητα συμπαρασύροντας βίαια τις τιμές. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει μια απότομη απομείωση της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων καθώς θα βγουν στην κυριολεξία στο σφυρί χιλιάδες σπίτια σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις σημερινές, που σημειωτέον είναι κατά μέσο όρο 20%-30% πιο κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, η οικοδομή έχει καταρρεύσει αφού δεν υπάρχει ουσιαστικά επενδυτική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα στο 2013 θα κτιστούν ίσως λιγότερα από 10.000 καινούργια σπίτια όταν το 2007 ο αριθμός των νέων κατοικιών είχε αγγίξει τις 104 χιλιάδες, κάτι που σημαίνει η υποχώρηση φτάνει το 90% μέσα σε μια εξαετία. Πέρυσι όπου η οικοδομή και η κτηματαγορά βρέθηκε στη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 50 ετών, κτίστηκαν 18.321 καινούργια σπίτια. Ωστόσο, φαίνεται ότι φέτος θα σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ καθώς τον Ιανουάριο κτίστηκαν 1.165 νέες κατοικίες και τον Φεβρουάριο μόλις 788 σπίτια σε όλη την Ελλάδα.
Η αδυναμία απορρόφησης των απούλητων κατοικιών και η προσθήκη σχεδόν 150.000 μεταχειρισμένων σπιτιών που θα προέλθουν από κατασχέσεις, σε περίπτωση που απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, θα δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση για την οικονομία και την κτηματαγορά.
Διότι, τα 400.000, ίσως και περισσότερα, διαμερίσματα, είναι αδύνατον να απορροφηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, μόνο για τα 250-280 χιλιάδες απούλητα σπίτια, θα χρειαζόταν να περάσει μια 20ετία για να απορροφηθούν για τους εξής λόγους:
Το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (σταθερά στο 80%). Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες δεν θα αγοράσουν σπίτια για τα επόμενα χρόνια, παρά μόνο για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν.
Το δημογραφικό πρόβλημα με τον δείκτη ολικής γονιμότητας να είναι 1,4 όταν το όριο αντικατάστασης των γενεών είναι 2,1. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα είναι 7 εκατ. Επομένως δεν θα υπάρχουν νέοι που θα θέλουν να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι.
Ο δείκτης γήρανσης το 2011 ανήλθε στο 135% από 74% το 1991. Δείκτης γήρανσης είναι η αναλογία του γεροντικού πληθυσμού (ηλικίας 65 ετών και άνω) προς τον ηλικιακά νεότερο πληθυσμό (0-14 ετών).
Οι μετανάστες αποχωρούν σταδιακά από την Ελλάδα αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν μερίδιο στην κινητικότητα της κτηματαγοράς. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και οι προβλέψεις για αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας.
Η παγίωση της σκληρής φορολογικής πολιτικής, η οποία κάνει δυσβάσταχτη την κατοχή πολλών ακινήτων. Ειδικά με την επιβολή μόνιμου χαρατσιού εκτιμάται ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών θα θελήσει να «ξεφορτωθεί» όσο όσο ακίνητα που δεν μπορεί να διατηρήσει.
Τι θα γίνει με τις τιμές;
Αυτό είναι το ερώτημα εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που αγόρασαν την τελευταία 15ετία σπίτια σε τιμές εξαιρετικά υψηλές και σήμερα η περιουσία τους έχει υποχωρήσει έως και 50%.
Το ίδιο συμβαίνει και με εργολάβους οικοδομών, οι οποίοι αγόρασαν ή πήραν με αντιπαροχή οικόπεδα σε εξωφρενικές τιμές, έκτισαν χιλιάδες σπίτια και σήμερα δεν μπορούν να τα πουλήσουν. Ηδη πάνω από 10.000 εργολαβικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο ή υπολειτουργούν, κατάσταση που θα χειροτερεύσει από το 2014, όταν θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο ακινήτων που επιβάλλεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. «Η αγορά περιμένει την περαίωση της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών και την εκ νέου έναρξη χορήγησης στεγαστικών δανείων, που είναι το μόνο τραπεζικό προϊόν που δίνει υψηλά εισοδήματα στις τράπεζες», τονίζει ο κ. Μπατιστάτος.
Τι λένε οι παράγοντες της κτηματαγοράς
Περιορισμό της διάθεσης φθηνών απούλητων σπιτιών στην αγορά, ζητούν οι ειδικοί του real estate και προτείνουν σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς να υπάρξουν μέτρα προστασίας των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ενα μέτρο θα μπορούσε να είναι η σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Να υπάρξει π.χ. για ένα μεγάλο διάστημα η προστασία των δανειοληπτών για αντικειμενική αξία 50 ή 100 χιλιάδες αντί για 200 χιλ. που είναι σήμερα.
Επίσης, για όσους αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις τους, να δοθεί η δυνατότητα να μένουν στο σπίτι τους πληρώνοντας ένα είδος χαμηλότερου «ενοικίου» στις τράπεζες για συγκεκριμένο διάστημα 2-3 ετών. Ετσι, δεν θα «πέσουν» στην αγορά κατεσχεμένα διαμερίσματα.
Ιδιοκτήτες κατοικιών και καταστημάτων βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση απελπισίας από την κρατική φοροεισπρακτική πολιτική, ώστε έχουν φτάσει να δίνουν το ακίνητό τους "κοψοχρονιά", αρκεί ο ενοικιαστής να πληρώνει τα χαράτσια και τους λογαριασμούς, δηλαδή να καλύπτει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και τα χαρτόσημα για την ενοικίαση ή ακόμη και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία.
Οι αγγελίες στις εφημερίες και το Ίντερνετ για τη νέα "ανταλλακτική" μέθοδο αυξάνονται ραγδαία και οι κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι θα λάβει μεγάλες διαστάσεις τους επόμενους μήνες εξαιτίας της αδυναμίας των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα απανωτά χαράτσια που έχουν πλήξει την ακίνητη ιδιοκτησία.
Μόνο οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011, 2012 και 2013, το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ για πέρυσι που ολοκληρώθηκε πρόσφατα η καταβολή του, ο ΕΕΤΗΔΕ για το 2013, μειωμένος κατά 15% που ξεκινά να πληρώνεται από αυτό τον μήνα καθώς και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014 προκαλούν μια άνευ προηγουμένου επιβάρυνση που δεν μπορούν να αντέξουν όλοι.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, για τα χιλιάδες άδεια ακίνητα όλων των ειδών, αυτά δηλαδή που δεν προσφέρουν κάποιο εισόδημα, είναι αδύνατη η πληρωμή όλων αυτών των φόρων με αποτέλεσμα οι κάτοχοί τους μα καταφεύγουν σε πρακτικές δωρεάν μίσθωσης.
Τα στατιστικά στοιχεία από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (τα λεγόμενα ΠΕΑ) είναι αποκαλυπτικά για τις αγοραπωλησίες και τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1.1.2011 (δηλαδή από όταν ξεκίνησε να ισχύει ο νέος αυτός θεσμός των ΠΕΑ) μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, έχουν εκδοθεί 340.000 ΠΕΑ, εκ των οποίων τα 220.000 εκδόθηκαν με αφορμή μίσθωση κατοικιών, τα 59.000 με αφορμή πώληση ή μεταβίβαση ακινήτων και τα 42.500 με αφορμή το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον".
Την ίδια ώρα υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν περίπουν 250.000 ακίνητα που αναζητούν αγοραστές ενώ σύμφωνα αναλυτές της εταιρείας Knight Frank, οι τιμές στην εγχώρια αγορά κατοικίας κατέγραψαν το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης (-11,8), μεταξύ 55 χωρών παγκοσμίως το διάστημα Απριλίου 2012-Μαρτίου 2013.
Φουντώνουν τα σενάρια περί διατήρησης του ΕΕΤΗΔΕ για ακόμη ένα χρόνο, δηλαδή και για το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος με το σχέδιο για τον Φόρο Ακινήτων που έδωσε η κυβέρνηση στην τρόικα επεστράφη με την επισήμανση «ανέφικτος» και ότι δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα 3,1 δισ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό ο Π. Τόμσεν φέρεται να ζήτησε από τον Γ. Στουρνάρα να διατηρηθεί το επιτυχημένο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και για την επόμενη χρονιά, έστω και μειωμένος κατά 15% όπως και φέτος. Εκτιμούν ότι θα εισπραχθούν σίγουρα περισσότερα από 3 δισ. ευρώ καθώς το 2014 ο ΕΕΤΗΔΕ θα εφαρμοστεί πάνω στα νέα τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν φέτος, στις επιφάνειες δηλαδή που τακτοποιήθηκαν το 2010, 2011 και 2012 με τους νόμους περί ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων.
Το σενάριο της συνέχισης του χαρατσιού και το 2014 θα σημάνει επίσης διατήρηση για άλλα μια χρονιά και του ΦΑΠ. Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες που αύξησαν τα τετραγωνικά τους με την τακτοποίηση θα κληθούν να πληρώσουν και ΦΑΠ 2014. Ειδικά αν υπάρξουν και αναπροσαρμογές των ανρικειμενικών αξιών.
Η επιβολή ΕΕΤΗΔΕ 2014 πλήττει πάντως και την αξιοπιστία της κυβέρνησης διότι υποτίθεται ότι ήταν ένας έκτακτος φόρος που έπρεπε να πάψει να υπάρχει από φέτος. Φαίνεται ότι... ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Έτοιμη να προχωρήσει στην κατεδάφιση 5.000 αυθαιρέτων, αρχής γεγονομένης ίσως και από τον επόμενο μήνα, εμφανίζεται η κυβέρνηση, για όσα αυθαίρετα κτίμσατα υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις και οι ιδιοκτήτες τους έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που μπορούν να επικαλεστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Επενδυτή", η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι οι μπουλντόζες να πιάσουν δουλειά από τον Ιούλιο, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.
Οπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, οι δικαστικές προσφυγές δεν ήταν το μόνο εμπόδιο στη διαδικασία αλλά υπήρχαν προσκόμματα και στην εξεύρεση εργολάβων που θα αναλάμβαναν το έργο των κατεδαφίσεων, τη διάθεση των μπάζων, τους χρόνους εκτέλεσης του έργου και διάφορες άλλες τεχνικές διαδικασίες. Ωστόσο, από ότι φαίνεται τα χρήαμτα θα προέλθουν από το "Πράσινο Ταμείο" και θα φτάσουν το 1 εκατ. ευρώ.
Τα "τεμάχια γεωργικής εκμετάλλευσης" (δηλαδή χωράφια που είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση αποκλειστικά για καλλιέργεια πριν από το 2003) εξαιρούνται από όλους τους πολεοδομικούς περιορισμούς της εκτός σχεδίου δόμησης και μπορούν να πολεοδομηθούν ελεύθερα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τροπολογία, στο σχέδιο νόμου για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, που συζητείται στη Βουλή, προβλέπονται τα ακόλουθα:
"Με την προτεινόμενο διάταξη της παρ. 4 ορίζεται η ένταξη των παλαιών τεμαχίων γεωργικής χρήσης, εντός ή εντός Ζ.Ο.Ε., στο δεσμευτικό καθεστώς των γενικών διατάξεων εκτός σχεδίου δόμησης ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270Δ'/31-5-85).
Με την παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 3147/2003 προβλέπεται ότι οι διανομές των παραχωρούμενων εκτάσεων, δυνάμει των διατάξεων της Αγροτικής Νομοθεσίας, θα ενεργούνται εφερξής σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις, όσον αφορά το εμβαδόν και την αρτιότητα των τεμαχίων. Παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα αντιμετώπισης του προβλήματςο των προ του νόμου γενομένων διανομών προβλέπονται την αποδέσμευση των γεωτεμαχίων γενικών από τις ανωτέρω πολεοδομικές διατάξεις. Λόγω όμως της γενικότητας με την οποία διατυπώθηκε η τελευταία πρόβλεψη και του επακόλουθου προβληματισμού των υπηρεσιών εφαρμογής της διάταξης, ως προς τα ελάχιστα όρια αρτιότητας, προκύπτει ανάγκη θεσμικής ρύθμισης".
Ο παλαιός νόμος για τα αυθαίρετα, ο 4014, έληξε στις 31 Μαρτίου 2013, αλλά το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, δεν φαίνεται να έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Σημειώνεται, ότι το υπουργείο είχε δώσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση τον Απρίλιο, αλλά από τότε έως σήμερα, δεν υπάρχουν νέα.
Υπήρχε μάλιστα η εκτίμηση ότι η νέα ρύθμιση θα υποβληθεί για έλεγχο στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει αυτό.
Οπως φαίνεται, στο ΥΠΕΚΑ, "κόβουν και ράβουν" το νέο σχέδιο νόμου, στα μέτρα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). "Αναμορφώνεται, γι' αυτό το σκοπό, η ρύθμιση, η οποία είχε παρουσιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτη στα μέσα Απριλίου - προτού το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κρίνει τον προηγούμενο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/11) αντισυνταγματικό -, κυρίως στα σημεία που αφορούν τις μεγάλες παραβάσεις και ειδικότερα τα εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού αυθαίρετα κτίσματα" αναφέρει σε δημοσίευμά του το tovima.gr/.
Οπως αναφέρεται "Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα ο νέος νόμος θα δίνει ειδικές κατευθύνσεις, οι οποίες, αν χρειαστεί, θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Οπως επισημαίνει η ίδια πηγή, η διαδικασία καθώς και οι φάσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα θα διαφέρουν από εκείνες που θα ισχύσουν για τις μικρές και μεσαίες παραβάσεις.
Μάλιστα η "τακτοποίηση" των μεγάλων παραβάσεων στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα συνδεθεί με τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Γι' αυτό αναμένεται οι εντάξεις ορισμένων περιοχών στο σχέδιο πόλης να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια "fast track" ρυθμούς.
Σημειώνεται, ότι συνολικά στον Ν. 4014/11, από τις 4 Οκτωβρίου 2011 (πρώτη μέρα ισχύος του) έως την 31η Μαΐου 2013 (τελευταία μέρα ισχύος του) εντάχθηκαν 389.659 αυθαίρετα, με τα συνολικά έσοδα να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.
Αγονος απέβη και ο δέκατος κατά σειρά δημόσιος αναγκαστικός πλειστηριασμός για τα περιουσιακά στοιχεία της Καπνοβιομηχανίας «Κεράνης».
Έξι χρόνια μετά τον πρώτο πλειστηριασμό, η αξία των ακινήτων της καπνοβιομηχανίας έχει μειωθεί κατακόρυφα καθώς αποτιμώνται πλέον σε μόλις 9 εκατ. ευρώ από 27 εκατ. ευρώ που ήταν στον πρώτο πλειστηριασμό.
Η τιμή εκκίνησης ήταν στα 5,9 εκατομμύρια ευρώ για το εργοστάσιο του Πειραιά, επί της οδού Αθηνών 39, (από 19 εκατ. ευρώ στον πρώτο )το οποίο αποτελείται από οικόπεδο έκτασης 4.729 τ.μ. και κτίσματα συνολικής επιφάνειας 29.434 τ.μ.
Για το εργοστάσιο της Εύβοιας που αποτελείται από γήπεδο έκτασης 123.002 τ.μ. και κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 43.640 τ.μ. η τιμή εκκίνησης ήταν λιγότερο από 2,9 εκατομμύρια ευρώ .
Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα πληρωμής των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων των εργαζομένων στην Καπνοβιομηχανία, καθώς διεκδικούν περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στην οικοδομή και στον κλάδο της αγοράς ακινήτων λόγω της επί σειράς ετών πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2013 κτίστηκαν 1.165 νέεες κατοικίες και τον Φεβρουάριο μόλις 788, σε όλη την Ελλάδα. Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός φαίνεται, ότι το 2013 θα κλείσει με τον συνολικό αριθμό να κινείται γύρω στα 10.000 νέα σπίτια.Ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, βάσει αδειών, σημείωσε τον Μάρτ.΄13 νέα κατακόρυφη πτώση κατά -55,5% σε ετήσια βάση από -44,8% τον Φεβρ.΄13 και -28,1% τον Ιαν.΄13, έναντι οριακής ανόδου κατά +0,2% τον Μάρτ.΄12. Επομένως σωρευτικά στο 1ο 3μηνο΄13 ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σημείωσε πτώση κατά -43,5%, έναντι ανόδου κατά +1,9% στο 1ο 3μηνο΄12. Γενικά, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε συνεχή κατακόρυφη πτώση στα προηγούμενα έτη αναφέρει στο τελευταίο της εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank.
Οπως αναφέρει η αρνητική κατάσταση της αγοράς ακινήτων αντανακλάται στις ακόλουθες μεταβλητές:
Α. Οι αρνητικές εξελίξεις στον κάδο των οικιστικών ακινήτων μέχρι και το 1ο 3μηνο του 2013 έχει προκαλέσει την πτώση του αριθμού οικιστικών μονάδων που ολοκληρώθηκαν το 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013.
Β. Στην κάθετη πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στον κλάδο των κατασκευών. Είναι ενδεικτικό ότι η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στον κατασκευαστικό κλάδο αποτελούσε το 1ο 3μηνο΄13 το 2,6% (1,9% σε τρέχουσες τιμές) της συνολικής προστιθέμενης αξίας της οικονομίας, έναντι 2,7% συνολικά το 2012, και 9,0% το 2006. Κατά συνέπεια η προστιθέμενη αξία του κατασκευαστικού κλάδου διαμορφώθηκε στις αρχές του 2013 αλλά και το 2012 στο 1/4 περίπου του αντιστοίχου μεγέθους του 2006 όταν είχε μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία του κλάδου.
Γ. Στην υπερβάλλουσα προσφορά και στην πτώση των εμπορικών τιμών αγοράς και ενοικίασης των οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων, καθώς και στην κάθετη πτώση του αριθμού των συναλλαγών επί οικιστικών ακινήτων.
Δ. Στη σημαντική πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά -34,5% σε σταθερές τιμές σε ετήσια βάση στο 1ο 3μηνο΄13, έναντι -30,6% το συνολικά το 2012. Σημειώνεται, ότι η μείωση του όγκου των εκδοθεισών αδειών νέων οικοδομών κατά -43,5% το 1ο 3μηνο΄13 και κατά -30,6% το 2012 συνεπάγεται νέα πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά ποσοστό άνω του -20,0% περίπου και το 2013, εκτός εάν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό της φορολογίας ακινήτων στις επόμενες ημέρες με εφαρμογή τους από το 2ο 6μηνο του 2013.
Ε. Στον δείκτη οικοδομικών έργων (που καταρτίζεται με βάση τη δραστηριότητα των σημαντικότερων κατασκευαστικών εταιριών), ο οποίος σημείωσε πτώση κατά -26,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά -28,1% το 2011. Από τη σύνθεση του δείκτη, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων κατά -32,2% το 2012, μετά την πτώση του κατά -41,6% το 2011, ενώ η πτώση του δείκτη παραγωγής πολιτικού μηχανικού, που αναφέρεται σε μεγάλα δημόσια έργα, ήταν -24,1% το 2012 (2011: -22,3%).
ΣΤ. Στην πτώση της παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος κατά -13,2% το 1ο 3μηνο΄13, έναντι πτώσης του κατά -40,7% συνολικά το 2012.
Αριθμός νέων κατοικιών
| 2007 | 2011 | 2012 | 2013 |
Ιανουάριος | 7.938 | 1.374 | 1.374 | 1.165 |
Φεβρουάριος | 7.988 | 1.840 | 1.822 | 788 |
Μάρτιος | 10.054 | 2.402 | 2.041 | |
Απρίλιος | 8.987 | 2.229 | 1.856 | |
Μάιος | 10.096 | 2.822 | 2.283 | |
Ιούνιος | 9.931 | 2.782 | 1.529 | |
Ιούλιος | 11.168 | 3.624 | 1.717 | |
Αύγουστος | 5.774 | 2.003 | 974 | |
Σεπτέμβριος | 7.085 | 3.353 | 1.118 | |
Οκτώβριος | 9.054 | 2.071 | 1.117 | |
Νοέμβριος | 8.656 | 2.871 | 893 | |
Δεκέμβριος | 7.134 | 2.593 | 1.597 | |
ΣΥΝΟΛΟ | 103.865 | 29.964 | 18.321 | |
Μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών σχετικά τις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων που θα έφερναν ανάπτυξη στη χώρα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος στη χθεσινή γενική συνέλευση, αν και μίλησε με καλά λόγια για το Ταμείο, τα 'βαλε με την απίστευτη γραφειοκρατία. «Η ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού του Δημοσίου είναι πάνω από τις προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ.
Δυστυχώς, ο σύνθετος ρόλος τον οποίο καλούνται να επιτελέσουν πολλοί και διαφορετικοί εμπλεκόμενοι φορείς του Δημοσίου καθυστερεί τις διαδικασίες», ανέφερε. Oπως επεσήμανε, χρειάσθηκαν τέσσερις μήνες από την στιγμή που υπεγράφη η τελική συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του κτιρίου IBC, προκειμένου να δοθούν οι εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Ευελπιστούμε εντός των επόμενων εβδομάδων να βγει το ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο, ώστε στη συνέχεια σε διάστημα 4- 5 μηνών να βγάλουμε τις οικοδομικές άδειες και να ξεκινήσουμε τις εργασίες αναμόρφωσης του πίσω τμήματος του κτιρίου (σ.σ. στο μπροστινό λειτουργεί το εμπορικό κέντρο Golden Hall επίσης της Lamda Development) στο τέλος του 2013.» Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ περίπου εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2014.
Χαρακτηριστικό της γραφειοκρατίας ήταν το παράδειγμα που ανέφερε για το φαρμακείο που λειτουργεί στο Golden όπου επειδή ένας νέος νόμος προβλέπει ότι πρέπει να έχει πρόσοψη σε δρόμο (κάτι αδύνατο σε ένα εμπορικό κέντρο), αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την κεντρική είσοδο του εμπορικού κέντρου.
Για το διαγωνισμό του Αστέρα Βουλιαγμένης, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ‘'φιλέτα'' πανευρωπαϊκά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλους ομίλους.
Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα, ανέφερε ότι είναι δυνατό, γίνονται συνεχή ραντεβού, ωστόσο, έχουν ορισμένες επιφυλάξεις. Ανέφερε μάλιστα ότι στο roadshow της Ν. Υόρκης οι ξένοι ρωτούσαν συνεχώς για την Ελλάδα, ωστόσο: «Οι ξένοι διστάζουν όταν π.χ. ακούνε ότι θα έρθει κάποιος και θα ακυρώσει μια επένδυση που έγινε ή ότι για παράδειγμα στην Κασσιόπη ανακάλυψαν ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού υπήρχε ένας φάρος ή το ΣτΕ έκρινε παράνομη την αξιοποίηση».
Αναφερόμενος στον Φόρο Ακινήτων που θα είναι μόνιμος από το 2014 τόνισε ότι δεν είναι καθόλου καλή εξέλιξη για εταιρείες που έχουν μεγάλα ακίνητα και τα θεσμικά όργανα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να πετύχουν ελαφρύνσεις και να αποφύγουν τις υπερβολές.
Σε ότι αφορά το λιανεμπόριο και την πορεία των τριών malls ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda τόνισε ότι μετά την κυπριακή κρίση φαίνεται να υπάρχει ανάκαμψη του τζίρου των καταστημάτων με αποτέλεσμα το πρώτο πεντάμηνο του 2013 να έχει κλείσει με θετικό πρόσημο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι για το Golden Hall, με μικρή πτώση κατά 3% για το Mediteranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, ενώ βελτιωμένες είναι οι πωλήσεις και στο The Mall Athens το οποίο είχε υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω της τρομοκρατικής ενέργειας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σημειώνεται ότι για το σύνολο του προηγούμενου έτους, ο τζίρος των τριών malls, με πληρότητα στο 97%, είχε διαμορφωθεί στα πέριξ των 600 εκατ. ευρώ, έχοντας σημειώσει πτώση κατά 8% «σημαντικά χαμηλότερα του 30%, όπου τοποθετείται ο μέσος όρος της αγοράς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αθανασίου.
Στις αποφάσεις της συνέλευσης, εγκρίθηκε η αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου για το διάστημα των επομένων 24 μηνών με κατώτατη τιμή τα 0,30 λεπτά και ανώτατη τα 14 ευρώ.
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, οι κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι ο αριθμός των απούλητων κατοικιών ανέρχεται σε περίπου 200.000. Εάν υπολογιστούν σε αυτά και περίπου 140.000 κατοικίες που εκτιμάται ότι είναι στο κόκκινο λόγω δανείων (το νούμερο ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο αλλά σκοπίμως αποκρύπτεται από τις τράπεζες για να μην εγγράφεται στις επισφάλειες), τότε η αγορά θα κατακλειστεί από ένα απόθεμα 340.000 κατοικιών.
Τα ακίνητα αυτά θα πλειστηριαστούν με «σκοτωμένες» τιμές γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές των απούλητων διαμερισμάτων που μέχρι σήμερα κρατούν ισχυρές αντοχές εξαιτίας της περιορισμένης έκθεσης σε δανεισμό των κατασκευαστών.
Οι κατοικίες με «κόκκινα» δάνεια έχουν ήδη απαξιωθεί καθώς το ύψος των δανείων είναι πολύ μεγαλύτερο από την σημερινή τους αξία. Έτσι, ένα στεγαστικό που παλιά χρηματοδοτούσε το 100% της αξίας ενός σπιτιού που άξιζε για παράδειγμα 250.000 ευρώ, σήμερα αποτιμάται πολύ λιγότερα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να είναι επενδυτικά χαμένοι.
Την ίδια στιγμή, η περιορισμένη ζήτηση αλλά και η άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια έχει φρενάρει σε δραματικά επίπεδα την οικοδομή. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Υπηρεσίας και έκθεσης της Alpha Bank την περσινή χρονιά κατασκευάστηκαν 18.321καινούριες κατοικίες. Όμως στα τέλη Φεβρουαρίου φάνηκε ο μεγάλος κατήφορος καθώς είχαν χτιστεί μόλις 788 σπίτια!
Αν η εικόνα αυτή συνεχιστεί που είναι μαθηματικός βέβαιο, καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στην ανάκαμψη της αγοράς, η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών για την οικιστική ανάπτυξη με περίπου 10.000 νέα σπίτια.
Η αγορά συνεχίζει να κλυδωνίζεται από την επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα, με πρόσφατο το νέο σχέδιο για την κλιμακωτή χρέωση στα αγροτεμάχια που γονατίζει κυρίως τα παραθαλάσσια οικόπεδα με κτίσματα. Οι μεσίτες επιβεβαιώνουν την πλήρη κατάρρευση της κτηματαγοράς που σήμερα βρίσκεται στο 20% των πωλήσεων του 2007, με αποτέλεσμα το 80% των συναλλαγών να γίνεται από μισθώσεις.
Στα €7,6 δις. υπολογίζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας των 4 συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ενημερωτικά τους δελτία για την ανακεφαλαιοποίηση. Μάλιστα, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 9.200 ακίνητα.
Ένα σημαντικό μέρος αυτών των ακινήτων ιδιοχρησιμοποιούνται για τη στέγαση υποκαταστημάτων και λοιπών δραστηριοτήτων, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των εμπορικών ακινήτων, κυρίως καταστήματα και κτίρια γραφείων, η πλειονότητα των οποίων έχει περάσει στον έλεγγο των τραπεζών μετά από πλειστηριασμούς.
Με την αγορά real estate σε ελεύθερη πτώση, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν προς το παρόν ελάχιστα περιθώρια αξιοποίησης του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων. Και αυτό παρά το γεγονός πως τα προς αξιοποίηση ακίνητα θα αυξηθούν περαιτέρω με την μείωση των υποκαταστημάτων μετά τις συγχωνεύσεις που προηγήθηκαν.
Ηδη, πάντως, οι διοικήσεις αναφέρουν στα ενημερωτικά δελτία πως τα προς πώληση ακίνητα προσεγγίζουν τα 1.000
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Τράπεζας, στις 31/12/2012 ο όμιλος είχε στην κατοχή του 2.557 ακίνητα, από τα οποία 1.711 είναι κτίρια.
Στην Τράπεζα Πειραιώς δεν συμπεριλαμβάνουν στον κατάλογο των 2.831 ακινήτων, 45 ακίνητα τα οποία είναι ήδη προς πώληση (αξίας €18,5 εκατ.). Το πλέον πολύτιμο, με βάση την αξία, ακίνητο του ομίλου Πειραιώς είναι το εμπορικό κέντρο Citylink (στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο Σύνταγμα), αξίας €431 εκατ., ενώ ακολουθεί επενδυτικό οικόπεδο στη Λευκωσία που έχει εγγραφεί στα βιβλία της τράπεζας με αξία €82 εκατ.
Στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank περιλαμβάνονται και 810 ακίνητα προς πώληση τα οποία προήλθαν από πλειστηριασμούς, εκ των οποίων τα 159 είναι οικόπεδα ή αγροτεμάχια και τα 651 είναι κτίρια. Στην πρώτη δεκάδα των ακινήτων της Alpha Bank βρίσκονται μόνο κτίρια γραφείων (με ακριβότερα τα κτίρια που στεγάζουν τις κεντρικές υπηρεσίες), όλα στην Αθήνα.
Αναλυτικά στοιχεία για το τμήμα του χαρτοφυλακίου ακινήτων που προέρχεται από πλειστηριασμούς δίνουν στο ενημερωτικό τους δελτίο και κάποιες από τις άλλες τράπεζες. Τα ακίνητα της Εθνικής που αποκτήθηκαν ως «αποτέλεσμα αναγκαστικής εκτέλεσης εμπράγματης εξασφάλισης από υπερήμερα δάνεια» είχαν λογιστική αξία €212,7 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Στην Eurobank, από το συνολικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περί τα €1,7 δισ., ακίνητα («και λοιπός εξοπλισμός») αναπόσβεστης αξίας €523 εκατ. προέρχεται από πλειστηριασμούς. Για παράδειγμα, ένα από τα 10 σημαντικότερα ακίνητα της Eurobank με βάση την εύλογη αξία στις 31/12/2012 ήταν το ξενοδοχείο «Καψής» στην Ιξιά της Ρόδου (αξίας περί τα €51 εκατ.) το οποίο έχει προέλθει από πλειστηριασμό.
Στα 10 μεγαλύτερα ακίνητα της τράπεζας περιλαμβάνεται ένα ακόμα ξενοδοχείο, το King George στο Σύνταγμα, εύλογης αξίας €55 εκατ., η διαχείριση του οποίου παραχωρήθηκε πρόσφατα στον όμιλο Λασκαρίδη που ελέγχει το «Μεγάλη Βρετανια», καθώς και το κτίριο που στεγάζει το Praktiker στη Μεταμόρφωση, εύλογης αξίας €24,7 εκατ.
Το ακριβότερο ακίνητο του ομίλου Eurobank είναι το κτίριο στη Νέα Ιωνία που ήταν η έδρα του οργανισμού «Αθήνα 2004» και σήμερα στεγάζει κεντρικές υπηρεσίες. Η εύλογη αξία του στις 31/12/2012 υπολογίζονταν στα €98,9 εκατ.
Σε γενική κατάρρευση οδηγείται η οικοδομή και η αγορά ακινήτων και το 2013, τουλάχιστον όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα στατιστικά στοιχεία για την κατασκευή νέων οικοδομών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Alpha Bank, πέρυσι όπου η οικοδομή και η κτηματαγορά βρέθηκε στη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 50 ετών, κτίστηκαν 18.321 καινούργια σπίτια.
Ωστόσο, φαίνεται ότι φέτος θα σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ καθώς τον Ιανουάριο κτίστηκαν 1.165 νέες κατοικίες και το Φεβρουάριο μόλις 788 σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, κάτι που είναι πολύ πιθανό αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να κτίσει αλλά και καμιά τράπεζα δε δίνει δάνεια, το 2013 θα κλείσει με τον συνολικό αριθμό να κινείται γύρω στα 10 χιλιάδες νέα σπίτια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 ο αριθμός των νέων κατοικιών είχε αγγίξει τις 104 χιλιάδες κάτι που σημαίνει η υποχώρηση φτάνει το 90% μέσα σε μια εξαετία.
Σύμφωνα με το δελτίο της Alpha Bank, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, βάσει αδειών, σημείωσε τον Μάρτιο νέα κατακόρυφη πτώση κατά -55,5% σε ετήσια βάση από -44,8% τον Φεβρ.΄13 και -28,1% τον Ιαν.΄13, έναντι οριακής ανόδου κατά +0,2% τον Μάρτ.΄12.
Οι επενδύσεις σε κατοικίες υποχωρούν κατά -34,5% σε σταθερές τιμές σε ετήσια βάση στο 1ο 3μηνο΄13, έναντι -30,6% το συνολικά το 2012. Η μείωση του όγκου των εκδοθεισών αδειών νέων οικοδομών κατά -43,5% το 1ο 3μηνο΄13 και κατά -30,6% το 2012 συνεπάγεται νέα πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά ποσοστό άνω του -20,0% περίπου και το 2013.