Ούτε τα... μαρούλια και τα κολοκυθάκια δε θα γλιτώσουν από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, και μάλιστα αναδρομικά για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, για τις αντικειμενικές τιμές σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται σήμερα το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, αποτελούν το πρόκριμα για το... αιώνιο χαράτσι που θα πληρώσουν όλοι από το 2014, ακόμη και όσοι έχουν κήπους για να φυτεύουν τα κηπευτικά τους.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις κρύβουν υψηλή φορολόγηση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε εντός σχεδίου περιοχές αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Επίσης, με τη δεύτερη απόφαση που καθορίζει τους Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) σε περιοχές που είναι απαραίτητη η βεβαίωση πολεοδομίας, ουσιαστικά μπαίνουν στη φορολογική μέγκενη και οι έχοντες ακόμη κι ένα κομμάτι γης για λόγους... κηπουρικής.
Αν π.χ. κάποιος διαθέτει περιουσία 180.000 ευρώ και έχει κι έναν κήπο που πλέον θα φορολογείται, τότε θα ξεπεράσει το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ και θα πληρώσει φόρο για τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο για τον ΦΑΠ των παραπάνω ετών είναι 200.000 ευρώ σε ατομική βάση και στην υπερβάλλουσα αξία εφαρμόζονται συντελεστές φορολόγησης από 0,2% έως 2%.
Την ίδια στιγμή, οι ανακοινώσεις των αντικειμενικών τιμών κρύβουν και ορισμένες αδικίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν γειτονικές περιοχές με εντελώς διαφορετικές τιμές, επομένως και διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση. Ετσι στον Δήμο Δάφνης η ειδική «αντικειμενική τιμή» για τον προσδιορισμό του ΦΑΠ ορίστηκε στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τον γειτονικό δήμο Άγιο Δημήτριο που ορίστηκε στα 700 ευρώ το τ.μ. ενώ είναι αρκετά υψηλότερη ακόμη κι από την Εκάλη που ανέρχεται σε 1.320 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης Δάφνης θα πρέπει να αισθάνεται... πλούσιος ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλο το δήμο οι αντικειμενικές δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο ered.gr τονίζουν ότι την τελευταία τριετία και οι εμπορικές τιμές των οικοπέδων έχουν πάρει την κατηφόρα με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές τιμές που καθορίστηκαν να ξεπερνούν κατά πολύ τις τιμές πώλησης.
Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις εμπορικές τιμές και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ή... κήπων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο. Για παράδειγμα στα Γλυκά Νερά η τιμή καθορίστηκε στα 400 ευρώ/τ.μ. όμως η εμπορική είναι πάνω από διπλάσια. Στην ακριβή Πεντέλη η τιμή καθορίστηκε στα 400 ευρώ/τ.μ. όταν στη διπλανή Πεύκη το χαράτσι θα υπολογιστεί με τιμή 1.000 ευρώ/τ.μ. Στη Βάρη καθορίστηκε 410 ευρώ αλλά στη γειτονική Βούλα καταγράφεται η υψηλότερη τιμή (μαζί με το Παλαιό Φάληρο) στα 3.040 ευρώ/τ.μ.Στην Εκάλη και στην Κηφισιά ορίστηκε τιμή στα 1.320 ευρώ, στη Ραφήνα 500ευρώ, στην Ανάβυσσο μόλις 200 ευρώ,
Στην Αίγινα η τιμή είναι μόλις στα 31 ευρώ ενώ αντίθετα στους Φούρνους Κορσέων πάει στα 83 ευρώ και στη Ρόδο 66 ευρώ.
Η χαμηλότερη αντικειμενική που καθορίστηκε αποκλειστικά και μόνο για την επιβολή του ΦΑΠ, είναι στο δήμο Θεσπρωτίας με 2,2 ευρώ/τ.μ. Στην Θεσσαλονίκη τα πιο «ακριβά» οικόπεδα βρίσκονται στο Πανόραμα (700 ευρώ) και στο κέντρο της πόλης (650 ευρώ). Στο νομό Πειραιώς η χαμηλότερη τιμή είναι 7 ευρώ στα Αντικύθηρα και η υψηλότερη φθάνει τα 747 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στη Νίκαια.
Καθορισμός Σ.Α.Ο.
Όπως αναφέρεται στο νόμο του 2008:
ΠΟΛ. 1125/10-9-2008: Καθορισμός Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου για τον προσδιορισμό αξίας ακινήτων κατά τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων.
ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 του Ν. 3634/2008 (ΦΕΚ 9Α΄/29-1-2008) "Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών - Απαλλαγή πρώτης κατοικίας - Ενιαίο Τέλος Ακινήτων - Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και λοιπές διατάξεις".
2. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Ν. 3634/2008, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών να καθορίζει με Απόφασή του συντελεστές αυξομείωσης ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου στις τιμές εκκίνησης ή αφετηρίας βάσει των άρθρων 41 και 41α του Ν. 1249/1982 που προκύπτουν από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για τον προσδιορισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων.
3. Τις εξουσιοδοτικές διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 12 του Ν. 3634/2008
4. Την 42362/Υ252/28.9.2007 (ΦΕΚ Β΄ 1948/3.10.2007) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.
5. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Για τον προσδιορισμό της αξίας των οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (Α.Π.Α.Α.), αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) φυσικών προσώπων, όπου είτε από τα στοιχεία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), είτε από τις τηρούμενες στη βάση δεδομένων του Α.Π.Α.Α. πληροφορίες δεν προκύπτουν τα στοιχεία προσδιορισμού της τιμής του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), αυτός λαμβάνεται σύμφωνα με τα κατωτέρω:
1. Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με όρους δόμησης οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, ανεξάρτητα από τη χρήση τους και τη δυνατότητα κατάτμησής τους σε μικρότερα άρτια οικόπεδα, ο Σ.Α.Ο. θα προσδιορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου και σύμφωνα με τις τιμές της περίπτωσης "για κατοικία, ακάλυπτα οικόπεδα και λοιπές χρήσεις" ή "κατοικία και ακάλυπτα οικόπεδα", κατά περ. 2.
2. Για τα οικόπεδα που η τιμή του Σ.Α.Ο. επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους όπως το είδος δόμησης (πυκνοδομημένο, αραιοδομημένο, συνεκτικό, κεντρικό τμήμα κ.λπ.), το πλάτος δρόμου, η ύπαρξη πρασιάς, το δικαίωμα κατατμήσεως, το δικαίωμα παραχώρησης από το Δημόσιο, το δικαίωμα του Υπουργείου Γεωργίας, ως Σ.Α.Ο. λαμβάνεται αυτός ανά περιοχή ή περίπτωση που είναι ευνοϊκότερος για το φορολογούμενο, όσον αφορά την αξία του συγκεκριμένου εμπράγματου δικαιώματος.
3. Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές που από τους πίνακες τιμών για τον προσδιορισμό του Σ.Α.Ο. απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας, θα λαμβάνονται οι τιμές Σ.Α.Ο. που δίδονται στον συνημμένο πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσης.
4. Για οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικοδομικών τετραγώνων που τέμνονται από μία ή περισσότερες οριογραμμές διαφορετικών Σ.Α.Ο., λαμβάνεται η τιμή Σ.Α.Ο. που είναι ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο, όσον αφορά την αξία του συγκεκριμένου εμπράγματου δικαιώματος.