Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Πώς θα ενοικιάσετε ακίνητο χωρίς... ενοίκιο.





Διαστάσεις... επιδημίας λαμβάνει πλέον στην Ελλάδα το φαινόμενο της ενοικίασης ακινήτων χωρίς... ενοίκιο. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες σπιτιών, καταστημάτων ή γραφείων τα προσφέρουν σε όσους ενδιαφέρονται χωρίς να τους ζητούν μηνιαία μισθώματα αλλά μόνο την πληρωμή των επιβαρύνσεων, δηλαδή κοινόχρηστα, φόρους, έξοδα συντήρησης.

Το πρωτοφανές φαινόμενο έχει να κάνει ασφαλώς με τη δραματική υποχώρηση των ενοικίων στα ακίνητα αλλά κυρίως με τους υψηλούς φόρους που βαρύνουν την κτηματαγορά.

Σε πολλές περιπτώσεις η «άτυπη» συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή περιλαμβάνει τα εξής: Ο ενοικιαστής είτε θα πληρώνει λίγα χρήματα είτε και καθόλου αρκεί να αναλάβει να πληρώσει τα έξοδα του ακινήτου. Δηλαδή να καλύπτει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και τα χαρτόσημα για την ενοικίαση ή ακόμη και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, για τα χιλιάδες άδεια ακίνητα όλων των ειδών, αυτά δηλαδή που δεν προσφέρουν κάποιο εισόδημα, είναι αδύνατη η πληρωμή όλων αυτών των φόρων με αποτέλεσμα οι κάτοχοί τους να καταφεύγουν σε πρακτικές δωρεάν μίσθωσης.

Οι περιπτώσεις είναι πολλές. Για παράδειγμα, πρόσφατα ιδιοκτήτης μεζονέτας στην Κάντζα που έφυγε για 3 χρόνια στο εξωτερικό έδωσε το ακίνητό του σε ζευγάρι χωρίς ενοίκιο και χωρίς συμβόλαιο με την προϋπόθεση να πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, έξοδα κήπου και άλλα κοινόχρηστα και φυσικά το χαράτσι. Ο ιδιοκτήτης γλιτώνει όλα αυτά τα έξοδα ενώ το ζευγάρι με 180 ευρώ το μήνα ζει σε ένα πανέμορφο σπίτι.

Σε άλλη περίπτωση, ιδιοκτήτης σπιτιού στα βόρεια προάστια ζητά οικογένεια που να ενδιαφέρεται να μείνει χωρίς να πληρώσει ενοίκιο αλλά με την υποχρέωση της συντήρησης του σπιτιού και της πληρωμής όλων των εξόδων του. Βεβαίως, υπάρχουν και οι αντίστροφες αγγελίες, δηλαδή οικογένειες που ζητούν τέτοιες... ευκαιρίες κατοικιών χωρίς την καταβολή μισθώματος.

Επίσης, πολλές είναι οι αγγελίες ιδιοκτητών οι οποίοι ζητούν ενδιαφερόμενους να ενοικιάσουν χωρίς νοίκι αλλά με συμβόλαιο που θα αναφέρει ότι πρέπει να πληρώσουν όλες τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις. Βεβαίως, το συμβόλαιο αυτό δεν είναι επίσημο, δεν κατατίθεται στην εφορία ούτε φυσικά είναι υποχρεωμένος ο ιδιοκτήτης να εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής ταυτότητας. Και βεβαίως, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του ενοικιαστή που δεν θα πληρώσει φόρους και άλλα έξοδα και θα μείνει για αρκετούς μήνες δωρεάν σε ένα σπίτι αφήνοντας «φέσι» στον ιδιοκτήτη.

Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προτρέπει τα μέλη της να μην προχωρούν σε τέτοιες συμφωνίες κυρίως με αγνώστους καθώς κινδυνεύουν να ζημιωθούν.