Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Αλλάζει την κτηματαγορά η ταυτότητα κτηρίου.




Η καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, στην υπάρχουσα πραγματική τους κατάσταση, με στόχο την αποτύπωση του δομημένου χώρου στην Ελλάδα αποτελεί η υιοθέτηση της Ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου, ενός νέου θεσμού που αναρτήθηκε για διαβούλευση από το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό συντελείται ταυτόχρονα ένα βασικό βήμα για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υπάγονται στο ηλεκτρονικό σύστημα βάσης δεδομένων της ταυτότητας του κτιρίου εντός προθεσμίας 10 ετών από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση τα κτίρια θεωρούνται και χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις περί αυθαιρέτων.

Σκοπός της ρύθμισης που εισάγει το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, στην υπάρχουσα πραγματική τους κατάσταση. Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει μία ρεαλιστική προσέγγιση του δομημένου χώρου της ελληνικής επικράτειας.

Μέσα από την ηλεκτρονική καταγραφή της περιουσίας σε εύρος 5ετίας υπολογίζεται να καταστεί δυνατή η απογραφή και φορολόγηση του κτηριακού αποθέματος που έχει κτιστεί με μικρές ή σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις και μέσα από την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης να αναβαθμιστεί και η ασφάλεια των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων.

Τι είναι το «πράσινο κουτί»
Ξεκίνησε ως καταγραφή της ενεργειακής επάρκειας του κτηρίου για να μετεξελιχθεί στην καταγραφή της... ιστορίας κάθε οικοδομής. Η ταυτότητα του κτιρίου αποτελεί την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης κάθε ακινήτου και είναι αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου, το οποίο σήμερα υλοποιεί, για πρώτη φορά, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Δεν αφορά τα σχέδια της μελέτης, αλλά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα αποτελέσει βασικό, συστατικό στοιχείο της αγοράς ακινήτων. Με την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας, καθώς θα αποτελούν μέρος του.

Το Προεδρικό Διάταγμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου είναι η βάση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών.

Τι προσφέρει

Ελαχιστοποιεί τις επαφές του πολίτη με τις δημόσιες αρχές
Απλοποιεί τις διαδικασίες και καταπολεμά τη γραφειοκρατία
Μειώνει το κόστος για το δημόσιο
Απελευθερώνει υψηλής μόρφωσης υπαλληλικό προσωπικό ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ελεγκτικό μηχανισμό
Διευκολύνει το χωροταξικό σχεδιασμό
Δημιουργεί βάσεις δεδομένων και δυνατότητα παροχής αυτοματοποιημένων υπηρεσιών στον κλάδο των ακινήτων.

Η πρώτη καταγραφή ακινήτων υπολογίζεται να ολοκληρωθεί για όλα τα κτήρια (δημόσια και ιδιωτικά) σε 10 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό οι κατά τόπους πολεοδομίες θα ψηφιοποιήσουν τα αρχεία τους. Κάθε όμως πράξη επί εμπράγματου δικαιώματος θα τροφοδοτεί τη νέα αυτή βάση δεδομένων. Από την έγκριση δόμησης τη μεταβίβαση, ακόμη και τις εργασίες που απαιτείται έκδοση αδείας μικρής κλίμακας.

Μετά την αρχική συμπλήρωση, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου πρέπει να συμπληρώνεται, μετά από έλεγχο, περιοδικά ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου. Η υποχρέωση συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελεί τον μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών.

Περιοδικοί έλεγχοι

Για την τήρηση της ταυτότητας κτιρίου θεσπίζονται περιοδικοί έλεγχοι κάθε 10 χρόνια όταν προκειται για κτίρια με χρήση κατοικία γραφεια καταστηματα σχολεία φροντιστήρια κάθε 8 έτη για κτίρια συνάθροισης κοινού: Θέατρα, οι κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων πρατηρια υγρων καυσιμων εμπορικά κέντρα κα και καθε 15 χρόνιαγια χώρους αποθηκων σταθμευσης αυτοκινήτων.

Κυρώσεις
Σε κτίρια των οποίων η άδεια δόμησης έχει εκδοθεί μετά την 1.3.2012 και σε περίπτωση όπου κατά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με την άδεια δόμησης και συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον επιβλέποντα ή τον αρμόδιο Μηχανικό καθώς και για κτίρια ή τμήματα κτιρίων που κατασκευάστηκαν προ τις 1.3.2012 και σε περίπτωση όπου κατά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή της ιδιοκτησίας ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό, πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλεται:
α) Επιβολή προστίμου από 2.000 - 20.000 ευρώ. Η κύρωση επιβάλλεται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ ή τον υπό αυτόν εξουσιοδοτούμενο κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999.
β) αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 έως 24 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η κύρωση επιβάλλεται από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Τ.Ε.Ε.

Μονάδα βάσης η ιδιοκτησία
Με τον τρόπο αυτό το ακίνητο αποκτά οντότητα αντίστοιχη με αυτή που του έχει προσδώσει σήμερα το ΕΕΤΗΔΕ, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών στην μελετώμενη επανεξέταση της φορολογικής αντιμετώπισης του ακινήτου.

Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του της διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

Τα αυθαίρετα
Μετά την πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμού και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, θα αποδειχθεί αδύνατη η αυθαίρετη δόμηση και χρήση οποιουδήποτε ακινήτου δεν έχει καταγραφεί.
Όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα (ή έχουν ενταχθεί στους νόμους 4014/2011 και 3843/2010) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια.

Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο ΠΔ