Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Όλες οι αλλαγές στο χαράτσι – Ποιοι θα έχουν έκπτωση ως και 90% και ποιοι θα πληρώσουν διπλάσιο φόρο.




- Μεγάλες ελαφρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα ως 200.000 ευρώ
- Φωτιά οι αυξήσεις για εκτός σχεδίου ακίνητα σε Αττική - Θεσσαλονίκη και παραθαλάσσιες περιοχές
- Ελάχιστο το αφορολόγητο και αυτό μόνο για πρώτη κατοικία
- Πρόταση για φόρο ακόμη και 60 ευρώ το τετραγωνικό γιααγροτεμάχια που δεν ανήκουν σε αγρότες

Άλλοι θα δουν μειώσεις ακόμη και στο ελάχιστο σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ και άλλοι θα δουν αυξήσεις που... δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους.

Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί το προτεινόμενο (αυτή τη στιγμή σχέδιο) για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Αν και μιλάμε πάντα σε επίπεδο διαρροών, δεν υπάρχει ακόμη τίποτε χειροπιαστό, όλα δείχνουν πως η φορολόγηση θα είναι πολυεπίπεδη και με αρκετές κατηγορίες.

Οι πληροφορίες θέλουν μεγάλες ελαφρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα μέσης αξίας από 150.000 ως και 200.000 ευρώ.

Με την προϋπόθεση να έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα ακίνητο, την κύρια δηλαδή κατοικία.

Για παράδειγμα για ένα ακίνητο με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ που με βάση το χαράτσι ο ιδιοκτήτης πλήρωσε φόρο 575 ευρώ με το νέο σχέδιο προβλέπεται φόρος 150 ευρώ, δηλαδή μειωμένος κατά 70%.

Αντίστοιχα για ένα ακίνητο με τιμή ζώνης στα 1.100 ευρώ ο φόρος πέφτει ακόμη περισσότερο από τα 575 στα 70 ευρώ και εδώ η μείωση είναι ακόμη πιο μεγάλη, κοντά στο 90%.

Όλα αυτά βέβαια συνυπολογίζοντας πως μιλάμε για πρώτη κατοικία και με αφορολόγητο στο μάξιμουμ, δηλαδή στις 50.000 ευρώ.

Αυτή την ώρα σε ό,τι αφορά στο αφορολόγητο τα σενάρια είναι δύο. Είτε θα υπάρχει αφορολόγητο 30.000 ως 50.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία μόνο και οι συντελεστές φορολόγησης θα κυμαίνονται από από 0,2% ως και 2%, είτε δεν θα υπάρχει καθόλου αφορολόγητο και οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,1%. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο για τα ακίνητα των επιχειρήσεων.

Πολύ μεγάλη διαφορά πάντως θα υπάρξει, αυτή τη φορά προς τα πάνω, για όσους έχουν εκτός σχεδίου ακίνητα και ειδικά σε περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως και για εκείνους που έχουν ακίνητα σε παραθαλάσσιες ή τουριστικές περιοχές. Με βάση το γεγονός ότι θα εξαιρεθούν από τη φορολόγηση περίπου 17 από τα 60 εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία καλλιεργούνται από κατ' επάγγελμα αγρότες, θα υπάρξει μια αύξηση του φόρου για τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων ακινήτων κατά 200 με 300 εκατομμύρια.

Η αύξηση αυτή μπορεί να σημάνει φορολόγηση ως και πάνω από 60 ευρώ ανά τετραγωνικό.