Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πως υπολογίζουν την τιμή μίας κατοικίας.



Είναι πολλοί και εξίσου σημαντικοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αξία μια κατοικίας. Οι παράγοντες αυτοί, μπορεί να επηρεάσουν την τιμή μιας κατοικίας είτε θετικά, είτε αρνητικά. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην απόκλιση τιμών στις κατοικίες είναι οι εξής: Σημαντικός παράγοντας είναι Το μέγεθός του Οικοπέδου & της Κατοικίας: Σε μεγάλο βαθμό την απόκλιση των τιμών στις κατοικίες καθορίζει σαφώς το μέγεθος του οικοπέδου το οποίο ουσιαστικά θα καθορίσει το εμβαδόν της κατοικίας. Δεύτερος και πολύ σημαντικός παράγοντας είναι αυτός της Ποιότητας κατασκευής & οι Προδιαγραφές μιας Κατοικίας. Η Ποιότητα κατασκευής και οι τεχνικές προδιαγραφές της οικοδομής είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλει στην κατανομή των διαφόρων αξίων που ενδείκνυνται στην κάθε περιοχή. Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι αυτός του Προσανατολισμού και η Διαρρύθμιση των Χώρων μιας κατοικίας. Ο προσανατολισμός της εισόδου της κατοικίας ο οποίος κατά προτίμηση είναι ανατολικός/ δυτικός, όπως επίσης η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων είναι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την αξία της κατοικίας. Πλέον, ο σχεδιασμός με μικρά ανοίγματα στον βορρά και την βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού αερισμού και φωτισμού είναι εξίσου σημαντικός για να προβεί κανείς σε αγορά κατοικίας. Ο παράγοντας αυτός έχει καλυπτική σημασία για τους υποψήφιους αγοραστές.

Η Αρχιτεκτονική της κατοικίας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την αξία της τιμής. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως το όνομα και η φήμη του αρχιτέκτονα όσο η γραμμή και οι προδιαγραφές των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μιας κατοικίας μπορεί να έχει αυξομείωση στην τιμή μέχρι 20%-30%. Επίσης, κατοικίες οι οποίες γειτνιάζουν με χώρους πρασίνου, πάρκα, δάση, ποταμούς, πεζόδρομους, ή βρίσκονται σε αδιέξοδο, είναι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν αισθητά στο ύψος της τιμής που πρόκειται να πουληθεί μια κατοικία και ασφαλώς υπερτερούν σε φυσικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες κατοικίες οι οποίες είναι προς πώληση στην περιοχή και θεωρητικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πωληθούν σε ψηλότερες τιμές. Όσον αφορά κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από κύριες εμπορικές οδικές αρτηρίες επηρεάζονται από την ηχορύπανση ή γειτνιάζουν με τον αυτοκινητόδρομο αυτά τα είδη κατοικιών πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η ηλικία μιας κατοικίας. Εάν πρόκειται βέβαια και για αγορά Μεταχειρισμένης Κατοικίας λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη η ηλικία της οικοδομής, ο βαθμός συντήρησής της, τυχών κακοτεχνίες (υγρασίες, υδρορροές, μπογιαντίσματα κ.τ.λ.), τα τελειώματα πατωμάτων / κουφωμάτων, τα εξωτερικά επιχρίσματα και η ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας. Παρόλο που το κόστος κατασκευής μπορεί να είναι το ίδιο μεταξύ των κατοικιών, η Τοποθεσία στην οποία βρίσκεται μια κατοικία, είναι αυτή που θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την τιμή μιας κατοικίας.

Τελευταίος και σημαντικός παράγοντας είναι η προσφορά και η ζήτηση. Όσον αφορά περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών οι αξίες θα είναι μειωμένες σε σχέση με άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλο απόθεμα κατοικιών αφού στις περιοχές αυτές ο συναγωνισμός των τιμών μεταξύ των πολλών είναι μεγάλος.