Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Σε νέα βάση οι φόροι στα ακίνητα.




Μέχρι 1,5% του ΑΕΠ αναμένεται να κινηθούν τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν την Κυβέρνηση. Η ρύθμιση αυτή θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα με στόχο στην περίπτωση που ο κυβερνητικός στόχος επιτευχθεί, το πλεονάζον ποσό να μην οδηγηθεί σε μείωση του χρέους, αλλά στην αποκατάσταση τυχόν «αδικιών» του συστήματος.
Στη βάση αυτή εκτιμάται ότι η φορολογητέα ύλη, που δηλώνεται στον πίνακα 1 του Ε9 και ξεπερνά τα €500 δισ. για τα Φυσικά και τα €80 δισ. για τα Νομικά Πρόσωπα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κάλυψη του στόχου με βάση την μέχρι σήμερα προσέλευση για την καταβολή του Ενιαίου Τέλους (ΕΕΤΗΔΕ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ποσό που αναμένεται να εισπράττεται σε ετήσια βάση από την περιουσία των Φυσικών Προσώπων κυμαίνεται μεταξύ €1,5 και €1,7 δισ., ενώ το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα €3 δισ. υπολογίζεται να εισπραχθεί από εκτός σχεδίου οικοδομήσιμα οικόπεδα (άρτια), ώστε με τον τρόπο αυτό να διασφαλίζουν το δικαίωμα της υπεραξίας από την οικοδόμησή τους. Η λογική αυτή της επιβολής μιας μορφής φόρου κατοχής - δικαίωμα δόμησης-, δίνει τη δυνατότητα να μην επιβληθεί φόρος στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και ταυτόχρονα να μειωθεί το κόστος γης για αναπτυξιακά έργα.
Στον ίδιο κουβά, θα μπουν και τα έσοδα από τα αυθαίρετα, η τακτοποίηση των οποίων έχει ολοκληρωθεί και θα εμφανιστούν εφέτος στις φορολογικές δηλώσεις εκείνων που έσπευσαν να κάνουν χρήση τόσο του 3843/10 (ημιυπαίθριοι) όσο και του 4014/11 (αυθαίρετα) .
Αυτό που προβληματίζει την Κυβέρνηση είναι η διατήρηση της εισπραξιμότητας των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, καθώς αυτό το μήνα ξεκινά ένας καινούργιος κύκλος φόρων για τα ακίνητα που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2014 και περιλαμβάνει το νέο ΕΕΤΗΔΕ (ΕΕΤΑ 2013) καθώς και το ΦΜΑΠ των δύο προηγούμενων ετών (2011 και 2012).
Ταυτόχρονα τίθεται μετ' επιτάσεων το θέμα των αξιών και κατά πόσο οι υφιστάμενες ζώνες (αντικειμενικές) δημιουργούν στρεβλώσεις στον υπολογισμό των αξιών. Η αρμόδια επιτροπή που οφείλει να καταλήξει σε ένα σύστημα με μικρότερη ψαλίδα ανάμεσα στις ελάχιστες και τις μέγιστες τιμές, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στα μέσα Ιουλίου, οπότε και θα προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα δυνητικά έσοδα.