Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Στο τραπέζι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.




Στο επίκεντρο των συζητήσεων με την τρόικα θα βρεθεί και το σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, από το 2014. Η Αθήνα θα επιδιώξει να πείσει τους πιστωτές ότι με την πρόταση που προωθεί θα καταφέρει να βεβαιώσει 3,2 δισ. ευρώ και να εισπράξει τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πάντως διατηρεί επιφυλάξεις καθώς πιστεύει πως είναι δύσκολο να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα: Τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούν ότι η ιδέα διασύνδεσης του ειδικού τέλους ακινήτων με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ήταν δημοσιονομικά ευφυής καθώς τα έσοδα που εισπράχθηκαν αποδείχθηκαν σωτήρια για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα εκτιμούν ότι με την έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και την πληρωμή του φόρου στην εφορία (μέσω τραπεζών), υπάρχει κίνδυνος σημαντικής μείωσης της εισπραξιμότητας.

«Μαύρη τρύπα»
Στο «μέτωπο» των φετινών προβλέψεων για τα φορολογικά έσοδα, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως θα περιοριστεί η «μαύρη τρύπα», περίπου 550 εκατ. ευρώ στους πέντε πρώτους μήνες του 2013, με την είσπραξη εσόδων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Εντός της εβδομάδας η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να στέλνει τον «λογαριασμό» στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την πληρωμή του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012. Ακολουθεί το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για το 2013. Από το ΦΑΠ 2011 - 2012 αναμένονται έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ. Η εξόφληση του φόρου αναμένεται να γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις, έως τον Φεβρουάριο του 2014.