Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Οικιακά φωτοβολταϊκά: Στο προσκήνιο και πάλι τα σενάρια για έκτακτη εισφορά.




Το βάρος από τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ, επαναφέρει από ότι φαίνεται στο τραπέζι, το σενάριο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έκθεση του ΛΑΓΗΕ, ο μηδενισμός των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ αποκλειστικά από το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προϋποθέτει την αύξησή του από 9,32 Ευρώ/MWh που είναι σήμερα σε 24,3 Ευρώ/MWh. Αν αυτό γίνεο από τις αρχές του Ιουλίου, θα επιβαρύνει επιπρόσθετα τους καταναλωτές και θα κάνει ακόμα πιο δυσβάστακτο το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Έτσι, προκειμένου να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, εξετάζεται η παράταση των συμβάσεων για τα φωτοβολταϊκά με μικρότερη εγγυημένη τιμή προς τους παραγωγούς, αλλά και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα οικιακά φωτοβολταϊκά στο σκέλος των εξόδων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών συνάντηση μεταξύ των φορέων του κλάδου των φωτοβολταϊκών, της Τρόικας, και του ΥΠΕΚΑ όπου η αντιπροσωπεία της Τρόικας έκανε αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά ενέργειας από ΑΠΕ στην χώρα μας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να επιλυθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.