Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Fitch: Στο 30% μειώθηκαν οι τιμές των ακινήτων.




Φαίνεται να έχουν πιάσει «πάτο» τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά για τα οποία ο οίκος Fitch διαπιστώνει ότι δε θα αυξηθούν περαιτέρω.

Σε χθεσινή του έκθεση ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τιτλοποιήσεις στεγαστικών παρέμειναν το πρώτο τρίμηνο του έτους σταθερά.

Το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών αυξήθηκε οριακά, μόλις 20 μονάδες βάσης στο 4,7%. Και το constant default rate, που μετρά τα νέα δάνεια που βρέθηκαν σε default μειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 1,5%, από 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα, η Fitch επισημαίνει, επικαλούμενη και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι αυτές έχουν σημειώσει συνολική πτώση 29,9% από τα προηγούμενα υψηλά τους.

Η πτώση είναι εντονότερη στα διαμερίσματα παλαιότητας άνω των πέντε ετών, όπου αγγίζει το 30,1%, την ώρα που τα νεότερα ακίνητα σημειώνουν πτώση 24,5%.

"Με την υπερπροσφορά των ακινήτων προς πώληση να εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί, η Fitch πιστεύει ότι τα ακίνητα που χτίστηκαν πιο πρόσφατα, θα έχουν γενικά μεγαλύτερη ρευστότητα και θα υποστούν μικρότερες μειώσεις τιμών, σε σχέση με τα παλαιότερα".