Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ποιοι φρενάρουν τους πλειστηριασμούς.





Θέμα πλειστηριασμών ακινήτων επιχειρεί να ανοίξει η Κυβέρνηση, εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν επισήμως.
Την ίδια ώρα η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με στόχο να κερδηθεί χρόνος μέχρι το τέλος του έτους, με την προσδοκία τότε να υπάρξει ουσιαστικότερη αναστροφή του οικονομικού κλίματος.
Το ζήτημα των πλειστηριασμών, που συνδέεται άρρηκτα με τη φορολογία ακινήτων απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο, που έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα, με αποτέλεσμα η... παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης να θεωρείται τουλάχιστον «άκαιρη και άκομψη».
Tα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν υποχωρήσει σημαντικά γεγονός που οφείλεται στην αναχρηματοδότηση των δανείων που κάνουν οι τράπεζες στα NPLs, αν και θεωρείται ότι σύντομα αυτά θα «ξαναχτυπήσουν». Παρόλα αυτά η αδυναμία διαγραφής επισφαλειών κάνει τις τράπεζες να αποφεύγουν έστω και να σκεφθούν το ενδεχόμενο να εκπλειστηριάσουν προβληματικά ακίνητα.
Το θέμα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών άνοιξε η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θ Σκορδά, στη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου διεκόλυνσης των υπερχρεωμένωn νοικοκυριών.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατέψει την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών από ενδεχόμενη κατάρρευση των αξιών.
"Αν το πάγωμα των πλειστηριασμών παραταθεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικών πλειστηριασμών με τη λήξη της κρίσης, κάτι που θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.
Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας;" τόνισε ο κ. Σκορδάς ενώ πρόσθεσε: «Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό".
Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, και μετά τη σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με ανακοίνωσή του είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση και ότι μιλούσε για το χρονικό διάστημα μετά την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Την ίδια στιγμή, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν -βάσει της εικόνας που εμφανίζουν οι καθυστερήσεις στην αγορά των στεγαστικών δανείων- ότι περί τα 200.000 νοικοκυρία κινδινεύουν να χάσουν άμεσα την κατοικία τους σε περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση του παγώματος των πλειστηριασμών σε μια περίοδο που η πλειοψηφία της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία κινείται στο ιστορικά υψηλο ποσοστό του 27%.