Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Δέκα φορές πάνω οι φόροι στα ακίνητα σε τρία χρόνια!




Για δεκαπλάσια φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς σε δημόσια συζήτηση για τους φόρους στα ακίνητα παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων, πολλών βουλευτών και πλήθους κοινού.

Όπως είπε ο κ. Παραδιάς, την τελευταία τριετία στην ουσία δεκαπλασιάστηκε το φορολογικό βάρος της ακίνητης περιουσίας, η κρίση εκμηδενίζει βαθμιαία τα μισθωτικά εισοδήματά της, οι φόροι «κατεδαφίζουν» την αγοραστική της αξία, ποινικοποιήθηκε βαρύτατα η αδυναμία εξόφλησής τους, και τελικά η περιουσία μεταβλήθηκε από δικαίωμα, σε πραγματικό βάρος...

Ως προς τον ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων, ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι το κράτος πρέπει να επιδιώξει να εισπράξει όχι πολλά από λίγους, αλλά λίγα από πολλούς! Γι΄αυτό η φορολογική βάση θα πρέπει να είναι κάθε είδος ακίνητης περιουσίας, χωρίς καμιά εξαίρεση ή αφορολόγητο. Εναλλακτικά θα μπορούσε να ισχύσει μη βεβαίωση φόρου έως και 50 ευρώ ετησίως, που θα κάλυπτε περιουσία έως και 50.000 ευρώ. Θα πρέπει να υιοθετηθούν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και μεγάλα φορολογικά κλιμάκια, και η πληρωμή να μεθοδευτεί σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 10% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης όλου του ποσού.

Ως προς τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο κ. Παραδιάς παρατήρησε ότι σήμερα στη χώρα μας δεν υφίσταται κτηματαγορά εν λειτουργία, ούτε σημερινές εμπορικές αξίες για σύγκριση με τις αντικειμενικές.

Συνεπώς θα πρέπει να γίνει άμεση μείωση κατά -40% όλων των υψηλών τιμών ζώνης, μείωση κατά -50% των συντελεστών εμπορικότητας, μείωση κατά -20% των συντελεστών παλαιότητας και να καθιερωθεί μειωτικός συντελεστής 0,50 για τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα κτίσματα.

Ως προς τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι η «κατεδαφισμένη» κυριολεκτικά αστική ιδιοκτησία αδυνατεί να σηκώσει μόνη της το βάρος των 3 και πλέον δις ευρώ ετησίως και γι΄αυτό θα πρέπει στην κοινή προσπάθεια να συμμετέχουν όλοι οι ιδιοκτήτες, κάθε είδους ακινήτου, γιατί οτιδήποτε χαρίζεται σε κάποια κατηγορία ιδιοκτητών, επιβαρύνει αυτόματα τους υπόλοιπους.

Χρειάζεται να γίνει κατηγοριοποίηση & φορολόγηση ανά στρέμμα ετησίως, και να θεσμοθετηθεί η έκπτωση του φόρου των κατ΄επάγγελμα αγροτών από το δηλούμενο φορολογητέο αγροτικό εισόδημά τους, ώστε η απαλλαγή αυτή να ισχύσει πράγματι μόνον γι΄αυτούς.

Ο φορολογικός συντελεστής θα πρέπει να κυμανθεί το πολύ μεταξύ 1-10 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως, με 1 ευρώ / στρέμμα για τα δασικά, χέρσα, ακαλλιέργητα, βραχώδη, επικλινή κλπ, 5 ευρώ για κάθε είδους πεδινά, καλλιεργούμενα κλπ. και 10 ευρώ για τα παραθαλάσσια, τα επί εθνικών οδών κλπ.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητη τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που δεν παράγει πρόσοδο.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου εισηγήθηκε κατάργηση της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας και επιβολή τέλους στα ακίνητα που παράγουν εισόδημα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής πρότεινε να τεθεί στις 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για το φόρο περιουσίας και να λειτουργήσει το περιουσιολόγιο, και το κράτος να στραφεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στη διακομματική επιτροπή για τη φορολογία ακινήτων κ. Γιώργος Ιωαννίδης τόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται κατατείνει στην κατά το δυνατόν δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων με ελάφρυνση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως οι άνεργοι.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην ίδια επιτροπή κ. Αντώνης Παναγόπουλος τόνισε ότι η έλλειψη περιουσιολογίου περιορίζει τις δυνατότητες της επιτροπής να κατανείμει αναλογικά τα βάρη.