Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Το "τέλος" του νόμου των αυθαιρέτων έχει δημιουργήσει "κενό" στις μεταβιβάσεις ακινήτων.



"Κενό" στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που έχουν κάποια αυθαιρεσία, έχει δημιουργήσει η εκπνοή, από το τέλος Μαϊου, του νόμου 4014 για τα αυθαίρετα, καθώς ο νέος νόμος για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, που αναμενόταν ότι θα έχει ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, δεν έχει ακόμα πάει στη Βουλή.

Οπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, για τη συνέχιση των τακτοποιήσεων και νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων, "θα προωθηθεί ο νέος νόμος, αντιμετωπίζοντας προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων".

Στο ενδιάμεσον όμως και συγκεκριμένα από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι να ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, έχει δημιουργηθεί "κενό" τόσο στις τακτοποιήσεις και νομιμοποιήσεις όσο και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με πολεοδομικές υπερβάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κανένα ακίνητο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί αν έχει κάποια αυθαιρεσία.

Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί σύγχυση στην αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα μεταξύ των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών. Ολοι αναμένενουν το νέο νόμο για τα αυθαίρετα και μέχρι τότε όλα είναι παγωμένα.

Σημειώνεται, ότι στον νέο νόμο αναμένεται να ενταθούν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν χρήση των προηγούμενων νόμων, χωρίς επιπλέον παράβολα, και με συμψηφισμό στις περιπτώσεις πολιτών που πλήρωσαν περισσότερα από όσα προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους.

Τέλος, όπως έχει δηλώσει ο κ. Καλαφάτης με την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, η οποία προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, γίνεται σαφές ότι οι μικρο-αυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα σε σύγκριση με την παντελώς αυθαίρετη δόμηση.