Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Αυξάνονται τα... φανερά χαράτσια στα ακίνητα.

Η περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κτηματαγορά ενδείκνυται για τη χρήση... βιβλικών ρήσεων. Και αυτό επειδή τα χαράτσια για τους ιδιοκτήτες «αυξάνονται και πληθύνονται» με τις επιβαρύνσεις, που δεν σχετίζονται με φόρους, να έχουν πολλαπλασιαστεί σε διάστημα μικρότερο από τρία χρόνια.

Τελευταία... προσθήκη υπήρξε η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων που είναι υποχρεωτική εντός πενταετίας για «δηλωμένα» αυθαίρετα και εντός δεκαετίας για τα υπόλοιπα κτήρια. Η καταγραφή των κτηρίων ηλεκτρονικά αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικούς μήνες με την ολοκλήρωση του απαιτούμενου πληροφοριακού συστήματος, ενώ το κόστος -αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης- εκτιμάται ότι δεν θα είναι μικρότερο από 200 ευρώ σε συνάρτηση με το εμβαδόν του ακινήτου.

Βέβαια... «εν αρχή ην» οι υποχρεωτικές επιθεωρήσεις λεβήτων, καυστήρων, κλιματιστικών ανά 2-4 χρόνια, με ελάχιστη αμοιβή ηλεκτρολόγου μηχανικού ύψους 221-615 ευρώ, σύμφωνα με το ν. 3843/2010.

Από 9 Ιανουαρίου 2012 έγινε απαραίτητη η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, που είναι δεκαετούς ισχύος, για κάθε μίσθωση ακινήτου άνω των 50 τ.μ. Αυτό συνεπάγεται κόστος άνω των 250 ευρώ για ένα τριάρι στην Κυψέλη, με το προεδρικό διάταγμα 100 του 2010 να προβλέπει ελάχιστη αμοιβή ενεργειακού επιθεωρητή ύψους 1-2 ευρώ για σπίτια και 2,5 ευρώ για τα υπόλοιπα κτήρια. Ελέω κρίσης, οι τιμές έχουν «πέσει» στα 0,90 ευρώ / τ.μ. και 1,5 ευρώ /τ.μ. για καταστήματα.

Ανεξαρτήτως εάν υπάρχει αυθαιρεσία, για κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. γονική δωρεά) πρεπει να υπάρχει βεβαίωση μηχανικού για πολεοδομική νομιμότητα όχι μόνο στο προς πώληση ακίνητο αλλά και στο κτήριο που αυτό βρίσκεται (Ν.4014/2011).

Το γεγονός αυτό κατά καιρούς αποτέλεσε την αιτία για την ακύρωση αγοραπωλησιών, αφού εάν διαπιστωθεί αυθαιρεσία σε μία πολυκατοικία, δεν μπορεί να προχωρήσει η πώληση του διαμερίσματος, εωσότου η συγκεκριμένη αυθαιρεσία τακτοποιηθεί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη που δεν κατάφερε να προχωρήσει σε γονική παροχή του διαμερίσματός του, επειδή ο μηχανικός εντόπισε την ύπαρξη αυθαίρετου στεγάστρου 2x3 τ.μ. στον όγκο της πολυκατοικίας. Κι επειδή, η συναίνεση μεταξύ των 48 διαφορετικών ενοίκων του κτηρίου ήταν σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί για τη «νομιμοποίηση» της κατασκευής, η συναλλαγή «πάγωσε».

Αλλά και για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές εκτός σχεδίου ακινήτων απαιτούνται εξαρτημένα τοπογραφικά, με το ύψος της αμοιβής του τοπογράφου να είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγματεύσης.

Σύμφωνα με το ν.4030/2011, κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης για να είναι έγκυρο, θα πρέπει να συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα μηχανικού. Μάλιστα, η ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων είχε υπολογίσει παλαιότερα ότι στην περίπτωση των αγροτεμαχίων επαρχίας οι αμοιβές των τοπογράφων υπερβαίνουν την αξία τους!