Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού... χαρατσιού.




Φουντώνουν τα σενάρια περί διατήρησης του ΕΕΤΗΔΕ για ακόμη ένα χρόνο, δηλαδή και για το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος με το σχέδιο για τον Φόρο Ακινήτων που έδωσε η κυβέρνηση στην τρόικα επεστράφη με την επισήμανση «ανέφικτος» και ότι δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα 3,1 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό ο Π. Τόμσεν φέρεται να ζήτησε από τον Γ. Στουρνάρα να διατηρηθεί το επιτυχημένο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και για την επόμενη χρονιά, έστω και μειωμένος κατά 15% όπως και φέτος. Εκτιμούν ότι θα εισπραχθούν σίγουρα περισσότερα από 3 δισ. ευρώ καθώς το 2014 ο ΕΕΤΗΔΕ θα εφαρμοστεί πάνω στα νέα τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν φέτος, στις επιφάνειες δηλαδή που τακτοποιήθηκαν το 2010, 2011 και 2012 με τους νόμους περί ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων.

Το σενάριο της συνέχισης του χαρατσιού και το 2014 θα σημάνει επίσης διατήρηση για άλλα μια χρονιά και του ΦΑΠ. Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες που αύξησαν τα τετραγωνικά τους με την τακτοποίηση θα κληθούν να πληρώσουν και ΦΑΠ 2014. Ειδικά αν υπάρξουν και αναπροσαρμογές των ανρικειμενικών αξιών.

Η επιβολή ΕΕΤΗΔΕ 2014 πλήττει πάντως και την αξιοπιστία της κυβέρνησης διότι υποτίθεται ότι ήταν ένας έκτακτος φόρος που έπρεπε να πάψει να υπάρχει από φέτος. Φαίνεται ότι... ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.