Από τη 1η Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxis. Ωστόσο, όλα τα εκκαθαριστικά, ανεξαρτήτως ημερομηνίας ανάρτησης, θα έχουν ημερομηνία έκδοσης 31 Ιουλίου, προκειμένου η καταβολή της πρώτης δόσης να γίνει έως το τέλος Αυγούστου, όπως προβλέπει ο νόμος.
Ο μέσος φόρος στα κτίσματα υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος κατά 16%, ενώ επιβαρύνσεις περιμένουν όσους έχουν αγροτεμάχιο με δευτερεύουσα κατοικία ή οικόπεδο όπου δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης. Στόχος είναι να εισπραχθούν 2,650 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις της Τρόικας ότι ο νεός φόρος θα αποδώσει 200 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Ο βασικός φόρος στα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό και υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν λιγότερο από 4,4 έως 21,6% (16% μ.ο.) σε σχέση με το Έκτακτο Τέλος.
Ο φόρος στα οικόπεδα φτάνει έως τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό και στα αγροτεμάχια που φορολογούνται για πρώτη φορά ο ελάχιστος φόρος για τα αρδευόμενα διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ το στρέμμα. Όσον αφορά στον συμπληρωματικό φόρο, που αντικαθιστά τον ΦΑΠ, επιβάλλεται σε περιουσίες αξίας από 300.000 ευρώ και πάνω.
Η δύσκολη εβδομάδα για τους φορολογούμενους συμπεριλαμβάνει και τη καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος έως τη Πέμπτη. Απομένοντας περίπου 200.000 δηλώσεις προς εκκαθάριση, ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 1.503 ευρώ έναντι 1.470 ευρώ, ενώ οι υπόχρεοι αναμένουν την ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis, που θα τους δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης του φόρου σε 12 δόσεις.
Εν τω μεταξύ, εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων με την τρόικα, 33 βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν με ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από το Φθινόπωρο.
Την επαναφορά του Ειδικού Φόρου στα επίπεδα του 2011 αλλά και την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες, ζητάνε με δύο τροπολογίες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Taxis, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πληροφορούνται ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι διαθέσιμα από την 1η Αυγούστου σταδιακά.
’ρα, από την Παρασκευή, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, με τους κωδικούς πρόσβασης στο taxis, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα (www.gsis.gr) ώστε να μπορέσουν να βρουν την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ με την οποία και θα πάνε να πληρώσουν στην τράπεζα την πρώτη από τις πέντε δόσεις του φόρου μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, κάποια από τα εκκαθαριστικά θα έχουν ημερομηνία βεβαίωσης Αυγούστου, το οποίο σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τέσσερις και όχι σε πέντε δόσεις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
-Η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 για το έτος 2014 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Τετάρτη 30 Ιουλίου στις 11:00 π.μ.
-Προσωρινές δηλώσεις, οι οποίες δεν θα οριστικοποιηθούν μέχρι τότε, θα διαγραφούν.
-Η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Εν.Φ.Ι.Α. στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Αυγούστου.
-Δυνατότητα διόρθωσης των ανωτέρω πράξεων θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων Εν.Φ.Ι.Α., με νεότερη ανακοίνωση.
- Μέσα στην εβδομάδα που “τρέχει” τα ειδοποιητήρια με τον φόρο στον mail των ιδιοκτητών
- 2,65 δισ. ευρώ περιμένει να εισπράξει από τον νέο φόρο στα ακίνητα το υπουργείο
- Μέχρι 31 Αυγούστου η πληρωμή της πρώτης δόσης από τους ιδιοκτήτες
Αυτό το e-mail ακόμη και αν πάει στα... ανεπιθύμητα δεν θα μπορέσουν να το αγνοήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Μετά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το νέο χαράτσι για τα ακίνητα έρχεται στον υπολογιστή.
Μέσα στην εβδομάδα τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για τον φορο ακινήτων
Εκατομμύρια ιδιοκτήτες κάθε είδους ακινήτων θα αρχίσουν να λαμβάνουν μέσα στην εβδομάδα το e-mail του υπουργείου Οικονομικών με το ποσό του φόρου που πρέπει να πληρώσουν με βάση την ακίνητη περιουσία τους.
Αν και αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του μήνα και οι φορολογούμενοι να έχουν εξοφλήσει την πρώτη από τις έξι δόσεις ως τις 31 Ιουλίου οι καθυστερήσεις λόγω αλλαγών στον υπολογισμό του φόρου (ειδικά για τις μεγάλες περιουσίες) έφεραν και καθυστέρηση στην πληρωμή. Έτσι η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ως την 31η Αυγούστου.
Σε πέντε και όχι έξι δόσης η πληρωμή του φόρου
Η καθυστέρηση όμως δεν σημαίνει ότι και οι δόσεις παραμένουν έξι. Αντιθέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει αντί σε έξι να πληρώσουν τον φόρο σε πέντε δόσεις. Η κάθε δόση δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη καθώς το σύνολο του φόρου θα πρέπει να διαιρεθεί δια του 5 και όχι δια του έξι.
Όπως και να “χει πάντως απ' τις αλλαγές που έγιναν στον φόρο των ακινήτων ωφελημένοι βγαίνουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ καθώς έγιναν μεγάλες εκπτώσεις στους συντελεστές φορολόγησης, ενώ κατά πολύ μεγαλύτερη θα είναι σε σχέση με το πρώτο χαράτσι η επιβάρυνση για όσους έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, αλλά και “τακτοποιημένους” χώρους καθώς θα φορολογηθούν για πρώτη φορά.
Μόνο κτηνοτροφικά και αγροτικά κτίσματα, αλλά και κτίσματα που δεν έχουν κανενός είδους σκεπή γλιτώνουν από τον νέο φόρο στα ακίνητα.
Πιο κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι το πόθεν έσχες για αγορά ακινήτων θα επιβάλλεται με βάση την πραγματική κι όχι την αντικειμενική αξία, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο.
Ουσιαστικά θα αποσυνδεθεί το τεκμήριο απόκτησης ακινήτου από την αντικειμενική αξία η οποία πλέον είναι εξωπραγματική και δημιουργεί τεράστιες αδικίες.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως ισχύει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται υπόψη και οι υπόλοιπες δαπάνες, όπως ο φόρος που καταβλήθηκε και τα έξοδα μεταβίβασης του ακινήτου (έξοδα συμβολαιογράφου, μετεγγραφής κ.λπ.).
Έτσι η εφορία θα δέχεται το ποσόν της συναλλαγής που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία. Εφόσον η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως», το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά μόνο για το τεκμήριο απόκτησης του ακινήτου και όχι για το φόρο μεταβίβασης, ο οποίος θα επιβάλλεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Εναλλακτικά στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής του «πόθεν έσχες» για ακόμη ένα ή δυο χρόνια.
Η νέα ρύθμιση θα «ξεπαγώσει» πολλές αγοραπωλησίες ακινήτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον «αέρα», καθώς οι αγοραστές αδυνατούν να δικαιολογήσουν στην εφορία τη δαπάνη απόκτησης των ακινήτων, η οποία υπολογίζεται με βάση τις υψηλές αντικειμενικές αξίες και υπερβαίνει το πραγματικό τίμημα.
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Ο συνδυασμός της υπερβάλλουσας προσφοράς ακινήτων (υπολογίζονται σε 200-270 χιλιάδες), τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας επιβραδύνουν την έξοδο από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2016-2017 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν να απαξιώνεται κι άλλο η περιουσία τους, ενώ οι αγοραπωλησίες δεν θα αυξηθούν σημαντικά.
Αυξημένοι εμφανίζονται (από 26,3% σε 55,3%) οι ερωτηθέντες που θεωρούν ότι το ποσοστό των μη ενοικιασμένων κατοικιών στην αγορά ακινήτων είναι υψηλότερο, σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκυρία. Διπλασιάστηκαν δηλαδή όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ξενοίκιαστων σπιτιών.
Το... δράμα της κτηματαγοράς θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμη δύο με τρία χρόνια, προβλέπει η πλειονότητα της αγοράς ακινήτων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο καταγράφει την τάση της κτηματαγοράς για το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Η έρευνα με τίτλο «Συγκυρία της Ελληνικής Κτηματαγοράς» που έγινε από το τμήμα Στατιστικής με επιστημονικό υπεύθυνο τον τέως καθηγητή, Επαμεινώνδα Πανά, δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με άλλες έρευνες που δείχνουν ότι η αγορά θα ανακάμψει μέσα στο 2016. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο συνδυασμός της υπερβάλλουσας προσφοράς ακινήτων (υπολογίζονται σε 200-270 χιλιάδες), τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας επιβραδύνουν την έξοδο από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2016-2017 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν να απαξιώνεται κι άλλο η περιουσία τους, ενώ οι αγοραπωλησίες δεν θα αυξηθούν σημαντικά.
Οι προβλέψεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδικών (62,9%), δηλαδή δύο στους τρεις επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι η κρίση θα διαρκέσει δύο έως τρία χρόνια.
Ένα σημαντικό ποσοστό 19,4% εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει δύο χρόνια.
Μόλις 8,1% εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει 6-12 μήνες και 9,7% ότι θα κρατήσει άλλον ένα χρόνο.
Το 91,9% -αθροιστικά- των ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια.
Αυτή η εκτίμηση του 91,9% των ειδικών, για διάρκεια μέχρι τρία χρόνια, δεν είναι και πολύ μακριά από αντίστοιχη που δείχνει σχετική μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη του ΔΝΤ σχετικά με τις οικονομικές υφέσεις που έλαβαν χώρα σε 21 χώρες του ΟΟΣΑ, από το 1960 μέχρι σήμερα, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι: «η μέση διάρκεια της κρίσης στις τιμές των ακινήτων είναι τεσσεράμισι χρόνια και η μείωση της αξίας φτάνει το 30%». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη έρευνα της Eurobank Property Services ανέφερε ότι ανάκαμψη θα υπάρξει από το 2016, κι όταν οι τιμές των ακινήτων θα έχουν υποχωρήσει πάνω από 41%.
Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι περισσότεροι από πέντε στους δέκα ειδικούς, θεωρούν ως προϋπόθεση του τερματισμού της κρίσης στην κτηματαγορά, τον τερματισμό της κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, το 88,7% των ειδικών αναμένει ότι η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των τιμών των ακινήτων.
Όσον αφορά στη μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας, οι απόψεις των ειδικών της κτηματαγοράς διίστανται, αφού το 31,2% πιστεύει πως η οικονομία της χώρας θα είναι καλύτερη μετά από έξι μήνες, ενώ το υπόλοιπο 68,8% θεωρεί πως αυτή θα είναι χειρότερη (αθροιστικά: «χειρότερη» + «πολύ χειρότερη»).
Αναφορικά με τις προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο:
Το 16,1% των ερωτηθέντων προσδοκά υψηλότερες πωλήσεις κατοικιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ποσοστό υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας (10%).
Το 25,2% των ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι οι πωλήσεις των κατοικιών για το επόμενο εξάμηνο (δεύτερο του 2014) θα είναι περίπου ίδιες με σήμερα. Το αντίστοιχο ποσοστό στη προηγούμενη συγκυρία είχε διαμορφωθεί στο 28,3%.
Υψηλό συνεχίζει να παρουσιάζεται το ποσοστό αυτών που εκτιμούν χαμηλότερες (αθροιστικά: «χαμηλότερες» + «πολύ χαμηλότερες») πωλήσεις κατοικιών, 58,7%, όταν το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας είχε διαμορφωθεί στο 61,6%. Σχεδόν έξι στους δέκα, δηλαδή, περιμένουν λιγότερες πωλήσεις ακινήτων.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ειδικών εκτιμά επίσης ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των τιμών. Συγκεκριμένα, το 65,8% των προσδοκά ότι θα «υπάρξει σχετική μείωση» στις τιμές πωλήσεων των κατοικιών στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό μειωμένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας (67%).
Μόλις 2 στους 10 (19,1%) εκτιμούν «ότι θα μείνουν σταθερές οι τιμές των πωλήσεων, ποσοστό μεγαλύτερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας (16%).
Απούλητα ακίνητα
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των ερωτηθέντων, το 43,5% των ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι υπάρχει ισχυρό πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά ακινήτων για κατοικίες. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκυρία. Επίσης, το 54,8% θεωρεί ότι υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς. Συνολικά, το 98,4% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι υπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών. Μόλις το 1,6% των ερωτηθέντων εκτιμά πως υπάρχει πλεόνασμα ζήτησης για κατοικία.
Αναφορικά με την ενοικίαση ακινήτων, το 34,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ποσοστό των μη ενοικιασμένων κατοικιών είναι περίπου το ίδιο σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν, ποσοστό μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκυρία (40,2%). Αυξημένοι εμφανίζονται (από 26,3% σε 55,3%) οι ερωτηθέντες που θεωρούν ότι το ποσοστό των μη ενοικιασμένων κατοικιών στην αγορά ακινήτων είναι υψηλότερο, σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκυρία. Διπλασιάστηκαν δηλαδή όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ξενοίκιαστων σπιτιών.
Επενδύσεις
Ταφόπλακα για τα ακίνητα η υπερφορολόγηση
Το πρόβλημα ή η κρίση στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίζεται τώρα στο αδιάθετο απόθεμα των κατοικιών στην Ελλάδα -το μέγεθός τους κυμαίνεται από 200.000 έως 270.000 ακίνητα- και στο γεγονός ότι η κτηματαγορά είχε καταστεί τραπεζοκίνητη.
Ο μεγάλος αριθμός αδιάθετων κατοικιών συνέβαλε καθοριστικά στην κρίση και φαίνεται ότι εμποδίζει την έξοδο από αυτήν, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.
Δύο είναι οι πυλώνες ή τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού νοικοκυριού: οι καταθέσεις και οι κατοικίες. Το μόνο εκτεθειμένο στοιχείο είναι το σπίτι, από οποιαδήποτε φορολογία. Η επιβάρυνση της ιδιοκτησίας είναι τέτοια, που αναρωτιέται κάποιος με στοιχειώδη ορθολογισμό αν θα έχει κίνητρο και ενδιαφέρον να επενδύσει σε ακίνητο.
Όλα τα στοιχεία οδηγούν ότι η άλλοτε σημαντική ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή η οικοδομή, θα είναι στον σταθμό τουλάχιστον για άλλα δύο με τρία χρόνια.
Επιβαρύνσεις
Όπως αναφέρει ο κ. Πανάς, οι Έλληνες ιδιοκτήτες αισθάνονται συνεχώς τις επιπτώσεις μιας τάσης που χαρακτηρίζεται ως μη ηθική. Έτσι, φαίνεται ότι κάθε ιδιόκτητο ακίνητο έρχεται να πληρώσει την αδυναμία ενός αναποτελεσματικού κράτους να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.
Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν περιορίζεται η φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση προσφεύγει στην πιο εύκολη φαινομενικά λύση, δηλαδή στη φορολόγηση των ακινήτων. Όμως, η παράλογη αυτή φορολόγηση θα αποτελέσει τον κύριο συντελεστή της ταφόπλακας της κτηματαγοράς. Ο κυνισμός αυτός δεν είναι καθόλου δικαιολογημένος. Δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων ζούσε από την οικοδομή και ακόμη ότι προσδοκούμε ότι θα έρθουν ξένοι να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες. Πώς όμως ευελπιστούμε ότι θα έλθουν ξένοι για να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, όταν αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν στο κράτος τουλάχιστον δύο ενοίκια τον χρόνο».
Παράλληλα, δεν αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς κατοικίας σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των προβλέψεων των παραγόντων της αγοράς, όπως προκύπτει από την παρούσα συγκυρία.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι το γεγονός της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας έχει δύο επιπτώσεις, στην παρούσα φάση, στην ελληνική κτηματαγορά. Η πρώτη επίπτωση είναι ότι τουλάχιστον στο ήδη υπάρχον απόθεμα των 250.000 και άνω κατοικιών δεν αναμένεται να προστεθεί μεγάλος αριθμός νέων κατοικιών.
Η δεύτερη επίπτωση, η αρνητική, είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κτηματαγοράς και έτσι αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.
Απαισιόδοξες οι προβλέψεις
Αύξηση της οικοδομής κατά 638,6% για να επιστρέψει στο 2005!
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι έχει καταρρεύσει πλήρως και η οικοδομική δραστηριότητα. Το 2005, τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Απρίλιος, είχαν εκδοθεί 25.526 άδειες, το αντίστοιχο διάστημα του 2006, είχαν εκδοθεί 24.741 άδειες. Το 2007 οι άδειες έφτασαν τις 25.289, ενώ το ίδιο διάστημα του 2014 εκδόθηκαν μόλις 5.419 άδειες. Η πτώση δηλαδή ξεπερνά το 78%. Επίσης, ο όγκος νέων οικοδομών το 2006 ήταν 24.348 κυβικά μέτρα και φέτος (Ιανουάριος - Απρίλιος) μόλις 3.574 κυβικά μέτρα, μια πτώση δηλαδή 85%. Όπως λένε οι ερευνητές, με βάση τον όγκο, για να φτάσει η σημερινή ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο επίπεδο του έτους 2005, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 638,6%! Επομένως, η κτηματαγορά για να φτάσει στα επίπεδα του έτους 2005, θα πρέπει να περάσουν πολλά περισσότερα χρόνια από τα οκτώ.
Κατασχέσεις
Αρνητικά είναι τα δεδομένα και σε ό,τι αφορά το επίπεδο των κατασχέσεων στην κτηματαγορά. Οι ειδικοί του κλάδου σε ποσοστό 40,7% εκτιμούν ότι είναι αμετάβλητη η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις επαγγελματικών ακινήτων. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα (Συγκυρία α' εξαμήνου 2014), παρατηρείται μείωση του ποσοστού των ειδικών της κτηματαγοράς (48,2%) που εκτιμούν ως αμετάβλητη την κατάσταση στις κατασχέσεις των επαγγελματικών χώρων. Όσον αφορά στις κατοικίες αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων ειδικών της κτηματαγοράς (48,7%) που εκτιμά ως αμετάβλητη την κατάσταση των κατασχέσεων σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν. Ωστόσο, πάνω από 3 στους 10 (ποσοστό 35,9%) αναφέρει ότι είναι κάπως περισσότερες οι κατασχέσεις κατοικιών σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν.
Δείκτης αξιοπιστίας
«Βουτιά» της εμπιστοσύνης στην κτηματαγορά
Πάσχει από? εμπιστοσύνη η ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και στην παρούσα συγκυρία. Ο δείκτης αυτός μετράει το πώς οι ειδικοί της ελληνικής κτηματαγοράς αισθάνονται τις συνθήκες της κτηματαγοράς και ποιες είναι οι προσδοκίες τους βραχυπρόθεσμα. Όταν ο δείκτης εμπιστοσύνης της κτηματαγοράς είναι μεγαλύτερος του 50, τότε οι άνθρωποι της κτηματαγοράς είναι περισσότερο αισιόδοξοι. Αντίθετα, τιμή του δείκτη κάτω του 50 δείχνει ότι οι άνθρωποι της κτηματαγοράς βλέπουν μικρότερη κινητικότητα στην κτηματαγορά. Ο Γενικός Δείκτης της Κτηματαγοράς μετρά το επίπεδο της εμπιστοσύνης των ειδικών της κτηματαγοράς.
Μείωση σημειώνεται στον δείκτη αυτόν καθώς διαμορφώνεται στο επίπεδο των 29,1 μονάδων, έναντι 29,6 μονάδων στην πρώτη Συγκυρία του 2014. Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη εμπιστοσύνης, ο Δείκτης Επαγγελματικών Ακινήτων (28,3) σημείωσε μικρή πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη Συγκυρία (α' εξάμηνο του 2014). Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στην εξέλιξη του Δείκτη Εμπιστοσύνης των Κατοικιών (30,0), σε σχέση με την προηγούμενη Συγκυρία (29,5). Ο Δείκτης της προσδοκώμενης πορείας της Ελληνικής Οικονομίας παρουσίασε αύξηση και διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 38,2 μονάδων.
Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί ο προϋπολογισμός σε περίπτωση που τα δικαστήρια οδηγήσουν σε κατάρρευση το καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων περασμένων ετών. Και συγκεκριμένα σε περίπτωση που κρίνουν αντισυνταγματικό τον ΦΑΠ ή Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από πέρυσι το φθινόπωρο για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 (καθώς και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2010).
Χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει προσφυγές σε όλα τα δικαστήρια της χώρας κάνοντας λόγο για υπερβολική φορολόγηση η οποία στηρίχθηκε σε εκτός πραγματικότητας αντικειμενικές αξίες.
Το θέμα απασχόλησε σε «πιλοτική δίκη» την Ολομέλεια του ΣτΕ, που εξέτασε τρεις ουσιαστικά υποθέσεις, όπου καταγγέλθηκε αντισυνταγματική υπερφορολόγηση που οδηγεί σε δήμευση περιουσίας.
Την ίδια στιγμή, το φθινόπωρο έρχεται νέα «πιλοτική δίκη» στο ΣτΕ για τις «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες που διογκώνουν αντίστοιχα τους φόρους.
Στις «πιλοτικές δίκες» επιδιώκεται να κριθεί αντισυνταγματικό το φορολογικό σύστημα του ν. 3842/10 για τον τρόπο που προσδιορίζει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων, για την απουσία κριτηρίων (εισοδηματικών, οικογενειακής κατάστασης κ.ά.) αλλά και για την αδιαφορία του απέναντι στην αδυναμία πληρωμής και στην έλλειψη φοροδοτικής ικανότητας που έχουν προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση, οι περικοπές μισθών, συντάξεων, οι απολύσεις κ.ά.
Αν το ΣτΕ δεχθεί τις σχετικές προσφυγές, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε έναν νέο μεγάλο «πονοκέφαλο», αφού προσδοκά ετησίως περίπου μισό δισ. ευρώ από τον ΦΑΠ, εισπράττοντας πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε κάθε τελευταία οικονομική χρήση.
Σε περίπτωση που οι επίμαχες διατάξεις κριθούν αντισυνταγματικές, η πολιτεία θα αναγκαστεί να επιστρέψει σημαντικά κονδύλια όχι μόνο στους ιδιοκτήτες που επελέγησαν για τις «πιλοτικές δίκες» αλλά και σε αρκετές χιλιάδες άλλους ιδιοκτήτες που προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια αμφισβητώντας ως αντισυνταγματική τη βαριά φορολόγησή τους. Και βέβαια η τυχόν διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας θα δώσει λαβή στους υπόλοιπους φορολογουμένους να ζητήσουν ανάκληση των πράξεων που τους αφορούν, επικαλούμενοι την παραβίαση του Συντάγματος και την υποχρέωση συμμόρφωσης του κράτους.
Σύμφωνα με το Εθνος, τον κύκλο των «επικίνδυνων» για το υπουργείο Οικονομικών δικών συμπληρώνει «μπαράζ» προσφυγών (που συζητήθηκαν και εκκρεμούν στο ΣτΕ), όπου τέθηκε το ζήτημα των διογκωμένων τιμών που έχει προσδιορίσει το ίδιο το υπουργείο σε διάφορες περιοχές της χώρας (όπου δεν εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες), παραγνωρίζοντας και εκεί με ανεπίκαιρα στοιχεία την οικονομική κρίση και τη δραματική πτώση της αξίας των ακινήτων και των αγοραπωλησιών.
Στην υπόθεση που εκδικάστηκε «πιλοτικά» στην Ολομέλεια ΣτΕ (η απόφαση αναμένεται το φθινόπωρο) προσβάλλεται ως αντισυνταγματικός ο ΦΑΠ που πληρώθηκε με εκκαθαριστικά σημειώματα που ήλθαν το 2013 για τις αμέσως προηγούμενες χρονιές (2010-2012). Στην «πιλοτική δίκη» υποστηρίχθηκε από τους νομικούς εκπροσώπους των φορολογουμένων ότι παραβιάζονται με τον ν. 3842/10 οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία και τη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και προστατεύουν την κατοικία, καθώς και διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν την περιουσία.
Ανάμεσα στα πυρά που δέχθηκε το φορολογικό σύστημα και που προβληματίζουν έντονα το ανώτατο δικαστήριο είναι η απουσία κριτηρίων που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική αξία και απόδοση των ακινήτων (π.χ. μισθωμένα ή κενά). Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση έχει επηρεάσει δυσμενέστατα τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και τη διατήρηση ενός ανεκτού βιοτικού επιπέδου.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ιδιοκτήτης τριών ακινήτων κλήθηκε να πληρώσει ΦΑΠ 14.887€ για καθένα από τα 2010, 2011 και 2012. Ο φόρος επιβλήθηκε για οικόπεδο 271 τ.μ. με κτίσμα 35 τ.μ. στα Ν. Λιόσια, για διαμέρισμα 75 τ.μ. στην Κυψέλη και για οικόπεδο 4 στρεμμάτων με κτίσμα 80 τ.μ. στη Νάουσα Πάρου στο οποίο έχει την ψιλή κυριότητα. Η Εφορία προσδιόρισε τη φορολογητέα αξία των ακινήτων σε 84.023€, 73.872€ και 1,8 εκατ. € αντίστοιχα. Ο ιδιοκτήτης αμφισβητεί τον «φουσκωμένο» προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, επισημαίνει ότι είναι απρόσοδα (το πρώτο είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο, ενώ τα ακίνητα σε Αθήνα και Πάρο δεν μπορεί καν να τα νοικιάσει, αφού την επικαρπία έχει η μητέρα του). Ταυτόχρονα με τη ραγδαία πτώση της επαγγελματικής του δραστηριότητας έχει υποστεί απώλεια εισοδήματος σχεδόν 100%, αδυνατώντας να καταβάλει τους φόρους.
Την επικράτηση κατάστασης «απόλυτου παραλογισμού» όσον αφορά στα συμβολαιογραφικά προσύμφωνα για νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα και την αναγκαιότητα έκδοσης πιστοποιητικών καταβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων καταγγέλλουν οι συμβολαιογράφοι . Σε πολλές περιπτώσεις συγκροτημάτων κατοικιών στα οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί διανομή του οικοπέδου επί της ουσίας είναι εξ αδιαιρέτου μεταξύ των ιδιοκτητών των κτισμάτων. Για παράδειγμα, έχουμε ένα οικόπεδο δέκα στρεμμάτων στο οποίο έχουν οικοδομηθεί δέκα ανεξάρτητες κατοικίες, πολλές από τις οποίες έχουν αυθαίρετες κατασκευές και προσθήκες. Ο νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων προβλέπει ότι εφόσον το 65% των συνιδιοκτητών του οικοπέδου συμφωνήσει μπορεί να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών εφόσον όμως προηγουμένως καταθέσει αγωγή ζητώντας τη σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών στο οικόπεδο.
Για να συζητηθεί η αγωγή στο δικαστήριο θα πρέπει να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή να έχει πληρωθεί ή ρυθμιστεί ο φόρος ακινήτων που αντιστοιχεί στο ακίνητο που βρίσκονται τα κτίσματα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει κάθε ιδιοκτήτης να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 προκειμένου καθένας από τους συνιδιοκτήτες να δηλώσει ιδιοκτήτης του 10% του οικοπέδου και του 10% κάθε κτίσματος. Επίσης, ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να συντάξει ένα προσχέδιο συμβολαίου για την σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών και να αναγράψει σε αυτό την ύπαρξη πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.
«Μια τεράστια υπεραξία της χώρας μας είναι το φυσικό της κάλος και το περιβάλλον της» επισήμανε ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Γιάννης Κυριακόπουλος ασκώντας παρέμβαση εκ μέρους του ΤΕΕ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τα δάση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
Οι βασικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου πάσχουν συνταγματικά είναι ατελέσφορες και θνησιγενείς είπε ο ίδιος, ενώ παράλληλα κατήγγειλε «φωτογραφικές διατάξεις». Δεν μπορεί να προωθηθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις, χωρίς να ολοκληρωθούν τα θεσμοθετημένα εργαλεία, που είναι το δασολόγιο και το κτηματολόγιο και παράλληλα η δορυφορική αποτύπωση του χώρου, με συστηματική παρακολούθηση δύο φορές το χρόνο, όπως ήδη έχει προβλεφθεί στο νόμο 4178, ότι εντός 6μήνου από τη ψήφιση του θα υπήρχε η ανάρτηση των αεροφωτογραφιών στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαχειρίζεται ΤΕΕ, για το εντοπισμό των αυθαιρέτων. Πράγμα που βεβαίως δεν έχει γίνει.
Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ περιέγραψε το αδιέξοδο των νέων ρυθμίσεων θέτοντας ερωτήματα όπως: Ποιος επενδυτής, χωρίς να έχει ασφάλεια δικαίου θα επενδύσει όταν δεν έχει δασολόγιο, μέσα σε δάση; Ποιός επενδυτής, όταν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη του, και δεν έχει καταγράψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας από το 1979 και εντεύθεν, θα διακινδυνεύσει έστω και ένα ευρώ για να επενδύσει μέσα σε δάσος είτε σε δασικούς οικισμούς;
Χωρίς δασολόγιο και κτηματολόγιο, ποιό θέμα οικοδομικού συνεταιρισμού, που αφορά τόσο την παραμονή και έγκριση πολεοδομικής μελέτης μέσα σε δασική περιοχή, όσο και την μεταφορά οικοδομικού συνεταιρισμού, με ανταλλαγή γης σε κατάλληλη και καθαρή έκταση μπορεί να επιλυθεί χωρίς να είναι θνησιγενής η αντιμετώπιση του;
Παράλληλα επισήμανε δικαστικές εμπλοκές στο μέλλον, διότι οι πολίτες που θα λάβουν ειδικά μερίδια εάν υπάρχει στην ιδιοκτησία αρχικός ιδιοκτήτης θα πρέπει μέσω δικαστηρίων να διεκδικήσουν τη νέα τους ιδιοκτησία. Χαρακτήρισε ευάλωτες και θνησιγενείς και τις ρυθμίσεις που αφορούν στην ανάπτυξη πολεοδομήσεων σε εγκαταλελειμμένους και μικρούς οικισμούς, θέτοντας θέματα σχετικά με την εδαφική έκταση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την γεωγραφική θέση αυτών των οικισμών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στην Ελληνική Επικράτεια, είναι καταγεγραμμένοι γύρω στους 12.500 οικισμούς. Έχει κάνει κάποια προμελέτη ή κάποιον πίνακα το Υπουργείο, που να έχει δώσει μια προτεραιότητα στο ποιοι θα είναι αυτοί οι οικισμοί, που θα προτιμηθούν για την βιώσιμη ανάπτυξη όπως χαρακτηριστικά λέει; Ποιοι είναι οι συνεταιρισμοί, που θα φύγουν από τα όρια της Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, για να πάνε σε άλλα μέρη της Επικράτειας; Τι αυτό συνεπάγεται για τους μεριδιούχους; Και κατά πόσον θα νοιώσουν ευτυχείς με αυτές τις ανταλλαγές;"
Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής τεκμηρίωσε ότι έναντι της ισχύουσας διάταξης για τουριστικές επενδύσεις εκτός σχεδίου ανώτατου ορίου επιφανείας 4000 τετραγωνικών μέτρων, με πρόβλεψη για όποιον θελήσει να δομήσει ακόμη μεγαλύτερη επιφάνεια, να διαθέσει ανταποδοτικά έκταση στο δημόσιο, το νέο νομοσχέδιο δίνοντας συντελεστή 0,5 στο 10% της πολεοδομούμενης έκτασης οδηγεί σε εκρηκτική δόμηση.
Ανέφερε ως παράδειγμα ότι σε έκταση 5000 στρεμμάτων, που το 10% της πολεοδομούμενης έκτασης αναλογεί σε 500 στρέμματα, με συντελεστή δόμησης 0,5 δομούνται 250.000 τετραγωνικά μέτρα. Και μάλιστα η πρόβλεψη δεν ολοκληρώνεται αλλά κλιμακώνεται. Ο Γ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση λειτουργίας λατομείων σε περίπτωση, που υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος, με παράλληλη πρόβλεψη αποκατάστασης του δάσους. Προστίθεται ωστόσο ότι αν η δασική υπηρεσία κρίνει ότι αυτό είναι ασύμφορο τότε δεν υπάρχει υποχρέωση να αποκατασταθεί το δάσος που έχει «πληγωθεί» αλλά να πάει ο ενδιαφερόμενος σε κάποια άλλη περιοχή που τον βολεύει για να αποκατάστήσει πενταπλάσια έκταση. Και αν πάλι δεν μπορεί τότε να πληρώσει σε χρήμα.
Ο Γ. Κυριακόπουλος εξήγησε στη Βουλή ότι αυτές οι ρυθμίσεις καθιερώνονται μέσα από ένα πλέγμα παραπομπών σε διατάξεις παραγράφους και υποπαραγράφους του ίδιου του νομοσχεδίου και άλλων νόμων, ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτές, θέτοντας για άλλη μια φορά τον πάγιο αίτημα του ΤΕΕ για κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
Σημαντικές αλλαγές που αφορούν στον νέο φόρο ακινήτων ΕΝΦΙΑ αλλά και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) περιλαμβάνονταν με τροπολογία στο νομοσχέδιο "Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις" που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή.
Στις σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
1. "Ακίνητα που έχουν ουσιώδεις ελλείψεις στην περιγραφή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, θεωρούνται ως μη δηλωθέντα."
Συγκεκριμένα όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση "ορίζεται ότι οι δηλώσεις στοιχείων για ακίνητα που έχουν ουσιώδεις ελλείψεις στην περιγραφή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, θεωρούνται ότι δεν έχουν υποβληθεί ως προς αυτά με όλες τις συνέπειες της μη υποβολής για το φορολογούμενο."
2. Οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2014 να προβούν σε τυχόν διορθώσεις των στοιχείων ακινήτων τους για το 2014 (ακίνητα την 1.1.2014), χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
Ωστόσο για διορθώσεις όμως Ε9 ετών, 2011, 2012 και 2013 όπως αναφέρεται σε διάταξη που ψηφίστηκε στο ίδιο νομοσχέδιο "9. Σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2523/1997, όπως ισχύουν.
Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, που υποβάλλονται, μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης των ετών 2011, 2012 και 2013, εκτός εάν προκύπτει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας προς επιστροφή. Στην περίπτωση κατά την οποία από τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου προκύπτει, κατά το οικείο έτος, ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας προς επιστροφή, το ποσό αυτό συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι του ποσού των 100 ευρώ δεν αναζητείται από τη Φορολογική Διοίκηση. "
"Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας - που είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίες - εντάσσονται στις προτεραιότητες της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, γεγονός που καθιστά βέβαιο το σχεδιασμό ενός νέου αντίστοιχου Προγράμματος πολύ πιο φιλικού προς τον πολίτη στο άμεσο μέλλον, αξιοποιώντας την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία".
Τα παραπάνω αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ κ. Γ. Γιαννούσης σε εγγραφό του, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού κας Ε. Μακρή-Θεοδώρου με θέμα "Επίσπευση εκταμιεύσεων προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα".
Παράλληλα σημειώνεται ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, αλλά και για τη συνέχισή του σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς οι πόροι είχαν εξαντληθεί σε αρκετές περιφέρειες εξ' αιτίας της έντονης ζήτησης, έπειτα από ενδελεχή αναζήτηση λύσεων γία διάθεση επιπλέον πόρων για το Πρόγραμμα και συνεχείς υπηρεσιακές διαβουλεύσεις, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Υπόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την άμεση ενίσχυση παρεμβάσεων για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης οικών. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση το Πρόγραμμα Αμεσης Ενίσχυσης διαμορφώθηκε από 155 εκ. ευρώ σε 307.2 εκ. ευρώ δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά να επωφεληθούν από το εν λόγω Πρόγραμμα εξοικονόμσης ενέργειας.
Επίσης, αναφέρεται ότι "έπειτα από σχετική ρύθμιση - σύμφωνα με την οποία δόθηκε η δυαντότηα στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητα να διαθέτει και το επόμενο έτος, ελεγχόμενα και αιτιολογημένα, πιστώσεις πέραν του εκάστοτε εγκεκριμένου ορίου του τρέχοντος έτους (υπερδέσμευση), προκειμένου οι φορείς να εκτελούν αποτελεσματικά το πρόγραμμά τους - επιλύθηκαν τα όποια προβλήματα ρευστότητα είχαν εμφανιστεί".
Τέλος σημειώνεται από το υπουργεί ότι "δεδομένου ότι πρόκειται για μία δράση με ιδιαίτερο και καινοτόμο χαρακτήρα καθώς για πρώτη φορά εντάσσονται σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και επιδοτούνται πολίτες προκειμένου να ανααθμίσουν ενεργειακά τις οικίες τους, πρέπει να αναφερθε ότι πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις λόγω σημαντικών προβλημάτων/ελλείψεων στα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των Ωφελούμενων ή /και πιθανών καθυστερήσεων στη συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων από τις τράπεζες. Επιπρόσθετα, απαιτούνται αναγκαίοι έλεγχοι στα παραστατικά των δαπανών, προκειμένου να αποφευχθούν παρατυπίες, κατά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις οικίες. Λόγω της συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε., οι απαιτήσεις ύπαρξης διαδρομής ελέγχου για τη διαπίστωση της ορθής υλοποίησης του ρισκού και οικονομικού αντικειμένου είναι ιδιαίτερα αυστηρές".
Από το 2016 θα πάρουν «ανάσα» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν την περιουσία τους να απαξιώνεται τα τελευταία χρόνια. Στην επόμενη διετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ακινήτων Eurobank Property Services, θα ξεκινήσει μια δειλή αύξηση στις τιμές, ωστόσο, για το 2014 αναμένεται νέα υποχώρηση κατά 6% και για το 2015 σταθεροποίηση.
Ωστόσο, όλα αυτά προϋποθέτουν σταθερότητα στην οικονομία προκειμένου να υπάρξει και ανάκαμψη στη ζήτηση την επόμενη πενταετία ώστε να έρθει και η «ανάσταση» της κτηματαγοράς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, καταγράφεται μείωση των τιμών 35% κατά μέσο όρο από την αρχή της κρίσης μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεπεράσει το 41% η μέση υποχώρηση, προτού σταθεροποιηθούν οι τιμές.
Στον τομέα της κατοικίας ο αριθμός των συναλλαγών έχει παρουσιάσει μείωση έως 84% από το 2007 μέχρι σήμερα, ουσιαστικά δεν πωλείται τίποτε ακόμη και μετά την πτώση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 οι «καθαρές» αγοραπωλησίες ήταν λιγότερες από 10-15 χιλιάδες ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη βουτιά.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να παραμένει υψηλό το στοκ των 250.000 και πλέον ακινήτων όλων των ειδών.
Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες από ξένους αγοραστές έχει αυξηθεί, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία: Μόνο το 2013, επισημαίνει η έκθεση, καταγράφηκε εισροή ξένων κεφαλαίων για την αγορά εξοχικών κατοικιών της τάξεως των 168 εκατ. ευρώ, από 113 εκατ. ευρώ το 2012 -έστω κι αν σε απόλυτο αριθμό οι κατοικίες που μεταβιβάστηκαν σε ξένους ήταν κάτω των 1.000-, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για περισσότερες αγορές στο πλαίσιο του νέου νόμου για την παροχή 5ετούς άδειας παραμονής σε αγοραστές εκτός Ε.Ε. εφόσον η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα 250 χιλ. ευρώ.
Για φέτος το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί κυρίως από Γερμανούς, Βρετανούς, Ρώσους και Αραβες οι οποίοι αναζητούν τις ευκαιρίες κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τη Ρόδο.
Καταστήματα
Στην αγορά των καταστημάτων, οι τιμές των ενοικίων από την αρχή της κρίσης έχουν μειωθεί στις πιο καλές περιοχές από 45%- 48%, σύμφωνα με την Eurobank Property Services. Στην Αθήνα, τα ενοίκια των καταστημάτων στο κέντρο - Ερμού και Κολωνάκι- διαμορφώνονται μεταξύ 100- 130 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, ενώ στα δευτερεύοντα ακίνητα διαμορφώνονται κοντά στα 80 ευρώ ανά τ.μ.. Στα εμπορικά κέντρα, για τα καταστήματα πάνω 100 τ.μ. τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 30- 60 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μικρότερους χώρους τα καταστήματα στα malls μισθώνονται μεταξύ 60- 90 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Θεσσαλονίκη, τα μηνιαία ενοίκια στην οδό Τσιμισκή, κυμαίνονται μεταξύ 70- 100 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, επίσης στην Τσιμισκή αλλά λίγο χαμηλότερα μεταξύ 30- 50 ευρώ ανά τ.μ. και στο τέρμα της οδού μεταξύ 15- 25 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.
Στους γραφειακούς χώρους, ο τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί κατά 40- 42%. Στην Αθήνα, τα ενοίκια διαμορφώνονται στα πέριξ των 11- 18 ευρώ ανά τ.μ. με τις ανώτερες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 14- 18 ευρώ ανά τ.μ. σε περιοχές όπως η πλατεία Συντάγματος και τα πιο καλά ακίνητα στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Στη Λ. Κηφισίας, για τα καλά ακίνητα, οι τιμές είναι μεταξύ 11- 14 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για παλιότερα γραφεία μεταξύ 7- 10 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Συγγρού, για τα νεόκτιστα, τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 10- 12 ευρώ ανά τ.μ. και για τα παλιά μεταξύ 7- 9 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.
«Μπιλιετάκι» από την εφορία θα πρέπει να περιμένουν πλέον περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων(ΕΕΤΑ) για το 2013. Η ΔΕΗ απέστειλε τα σχετικά ανεξόφλητα ποσά στις αρμόδιες ΔΟΥ οι οποίες είναι αρμόδιες πλέον να εισπράξουν τα ποσά. Η ημερομηνία πληρωμής του γνωστού «χαρατσιού» έληξε την Παρασκευή και οι οφειλέτες θα έχουν να κάνουν πλέον με την εφορία και τις προσαυξήσεις ανάλογα με το χρόνο που δεν θα γίνεται η εξόφληση.
Η ΔΕΗ διευκρίνισε ότι:
Όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν, δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία. Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στον λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».
Αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας ένα πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα - ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο. Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες - πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ - είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770.
Το 2013 ήταν η τελευταία χρόνια που εισπράχθηκε το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος καθώς από εφέτος εφαρμόζεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει να πληρώνεται από τα τέλη Αυγούστου και σε πέντε δόσεις χωρίς καμιά εμπλοκή της ΔΕΗ.
Δίχτυ ασφαλείας για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους λόγω των κόκκινων δανείων ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Βάσει των προτάσεων που εξετάζονται οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων να τα νοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.
Παράλληλα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Έτσι, ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση leasing, εφόσον υιοθετούν τελικά αυτές οι λύσεις.
Σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ ο υπουργός ανέφερε ότι «πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε με ένα δίχτυ ασφαλείας».
«Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους και οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα», είπε μεταξύ άλλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών αγγίζουν τα 10 δις ευρώ ενώ άλλα 15 δις είναι καθυστερούμενα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει παράτασή της.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν την περιουσία τους να απαξιώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τιμών θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το 2016
Νέα πτώση κατά 6% στις τιμές των κατοικιών για φέτος, σταθεροποίηση το 2015 και ελαφρά ανάκαμψη από το 2016 προβλέπει στην τελευταία της έκθεση για την εγχώρια αγορά ακινήτων η Eurobank Property Services. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν την περιουσία τους να απαξιώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τιμών θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το 2016, για να δουν να παίρνουν ξανά αξία τα ακίνητά τους.
Μάλιστα η θυγατρική του ομίλου της Eurobank εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη πενταετία οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 5%- 6% σε σχέση με τα σημερινά, χαμηλά επίπεδα της αγοράς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, από την αρχή της κρίσης μέχρι και το τέλος του 2013 καταγράφεται μείωση των τιμών 35% κατά μέσο όρο. Δηλαδή μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην αγορά των ακινήτων η μέση υποχώρηση θα ξεπεράσει το 41%.
Στον τομέα της κατοικίας ο αριθμός των συναλλαγών έχει παρουσιάσει θεαματική μείωση έως 84% από το 2007 μέχρι σήμερα, ουσιαστικά δεν γίνεται καμία πώληση παρά τη σημαντική πτώση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 οι «καθαρές» αγοραπωλησίες ήταν λιγότερες από 10.000 ? 15.000, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη βουτιά. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να παραμένει στα υψηλά επίπεδα των 250.000 ο αριθμός των αδιάθετων ακινήτων.
ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΧΙΚΑ
Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες από ξένους αγοραστές. Σύμφωνα με την μελέτη μόνο το 2013, επισημαίνει η έκθεση, καταγράφηκε εισροή ξένων κεφαλαίων για την αγορά εξοχικών κατοικιών της τάξεως των 168 εκατ. ευρώ από 113 εκατ. ευρώ το 2012 -έστω κι αν σε απόλυτο αριθμό οι κατοικίες που μεταβιβάστηκαν σε ξένους ήταν κάτω των 1.000- ενώ υπάρχουν προσδοκίες για περισσότερες αγορές στο πλαίσιο του νέου νόμου για την παροχή πενταετούς άδειας παραμονής σε αγοραστές εκτός Ε.Ε., εφόσον η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.
Για φέτος το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί κυρίως από Γερμανούς, Βρετανούς, Ρώσους και Αραβες, οι οποίοι αναζητούν τις ευκαιρίες κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τη Ρόδο.
Καταστήματα
Στην αγορά των καταστημάτων, οι τιμές των ενοικίων από την αρχή της κρίσης έχουν μειωθεί στις πιο καλές περιοχές από 45%- 48%, σύμφωνα με την Eurobank Property Services.
Στην Αθήνα, τα ενοίκια των καταστημάτων στο κέντρο - Ερμού και Κολωνάκι- διαμορφώνονται μεταξύ 100- 130 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, ενώ στα δευτερεύοντα ακίνητα διαμορφώνονται κοντά στα 80 ευρώ ανά τ.μ.. Στα εμπορικά κέντρα, για τα καταστήματα πάνω 100 τ.μ. τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 30- 60 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μικρότερους χώρους τα καταστήματα στα malls μισθώνονται μεταξύ 60- 90 ευρώ ανά τ.μ..
Στη Θεσσαλονίκη, τα μηνιαία ενοίκια στην οδό Τσιμισκή, κυμαίνονται μεταξύ 70-100 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, επίσης στην Τσιμισκή αλλά λίγο χαμηλότερα μεταξύ 30-50 ευρώ ανά τ.μ. και στο τέρμα της οδού μεταξύ 15- 25 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.
ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ
Οι τιμές ενοικίασης των γραφείων έχουν μειωθεί κατά 40%-42%. Στην Αθήνα, τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 11- 18 ευρώ ανά τ.μ. με τις ανώτερες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 14- 18 ευρώ ανά τ.μ. σε περιοχές όπως η πλατεία Συντάγματος και τα πιο καλά ακίνητα στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Στη Λ. Κηφισίας, για τα καλά ακίνητα, οι τιμές είναι μεταξύ 11- 14 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για παλιότερα γραφεία μεταξύ 7- 10 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Συγγρού, για τα νεόκτιστα, τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 10- 12 ευρώ ανά τ.μ. και για τα παλιά μεταξύ 7- 9 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.
Εξηγήσεις για το μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων όσων δεν έχουν πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα για τουλάχιστον μια πενταετία, αναγκάστηκε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά το σάλο που προκλήθηκε από σχετικά δηοσιεύματα.
Όπως τονίζει το υπουργείο, «κανένα μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν έχει θέσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών«. Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα βασίζονται σε μία ατομική απάντηση, η οποία δόθηκε από υπάλληλο στο πλαίσιο ερωτήματος που υποβλήθηκε σχετικά. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά στο γενικότερο ζήτημα της δυνατότητας μεταβίβασης ακινήτου χωρίς προηγούμενη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ».
Επισημαίνει ακόμη ότι "η συγκεκριμένη απάντηση της ανωτέρω υπαλλήλου βασίστηκε σε αποσπασματική ερμηνεία μεμονωμένων διατάξεων, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά σε σχετική διάταξη που αφορά τον ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α παρ.3 του Ν. 4174/2013), σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου ακόμη και αν οφείλεται φόρος ακινήτων, η διενέργεια της συναλλαγής. Τον φόρο στην περίπτωση αυτή υποχρεούται να εισπράξει από τον πωλητή ο συμβολαιογράφος, κατά τον χρόνο σύνταξης του συμβολαίου και εν συνεχεία να τον αποδώσει στη Φορολογική Διοίκηση".
"Επομένως κανένα μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν έχει θέσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών", αναφέρει το ΥΠΟΙΚ και προσθέτει. "Αντίθετα η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ευθύνη της έναντι του πολίτη, όποτε υπάρχει πρόβλημα οφειλόμενο σε αστοχία της Διοίκησης, αναλαμβάνει να δώσει λύση".
Τι ισχύει
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ημερησίας», μπλοκάρονταν οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου, εάν δεν έχουν εξοφληθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών μέσω του «πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.ΙΑ».
Ο ιδιοκτήτης κάθε ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί (πώληση, δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά κ.ά.) θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό «φορολογικής ενημερότητας» για το συγκεκριμένο ακίνητο. Πρόκειται για το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.ΙΑ με το οποίο αποδεικνύεται ότι έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας ή ότι δεν είχε βεβαιωθεί κάποιο ποσό φόρου.
Οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνονται χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θα θεωρούνται άκυρες.
Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:
Είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το συγκεκριμένο ακίνητο με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού.
Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, αν δε μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της αποδοχής κληρονομιάς.
Είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝ.Φ.Ι.Α., το σχετικό πιστοποιητικό.
Έτσι είναι αδύνατη πλέον κάθε μεταβίβαση ακινήτου ή οποιαδήποτε άλλη πράξη σχετική με ακίνητο, ακόμη και η άσκηση αγωγής εξώσεως, αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει εξοφλήσει ή έχει τακτοποιήσει όλες τις οφειλές του από φόρους ακινήτων τουλάχιστον για την τελευταία πενταετία.
Το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται μέσω του taxisnet με τους προσωπικούς κωδικούς του φορολογούμενου. Για το έτος 2014 χορηγείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2010-2013 και εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) χωριστά.
Πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2014
Οσον αφορά στην πληρωμή του νέου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων η εκκαθάριση του αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Αμέσως μετά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων θα ξεκινήσει την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων προκειμένου να ενημερώσει τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι μπορούν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του φόρου. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου και η τελευταία στις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν τροπολογίες στη Βουλή με τις οποίες ρυθμίζονται διατάξεις που αφορούν τον υπολογισμό του φόρου για τα οικόπεδα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης ή τροποποίησης των στοιχείων στη δήλωση ακινήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014. Εφόσον δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτων διαπιστώσει στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ότι ο φόρος έχει υπολογιστεί με λανθασμένα στοιχεία θα πρέπει να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση. Βέβαια στο διάστημα αυτό θα πληρώνει το φόρο κανονικά που έχει υπολογιστεί και εκ των υστέρων θα τους επιστραφεί το επιπλέον ποσό που έχει καταβάλλει. Όμως σε περίπτωση που από τη διόρθωση προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ τότε οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για φορολογικό έλεγχο.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η έκδοση των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι διατάξεις που έκλεισαν τα κενά στον υπολογισμό του φόρου, ψηφίστηκαν και πλέον μένει μόνο το πάτημα στο πλήκτρο του κεντρικού υπολογιστή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την έκδοση των εκκαθαριστικών και την ταυτόχρονη βεβαίωση ενός συνολικού ποσού φόρου που αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το σενάριο που τελικά προκρίνεται αναφορικά με την πληρωμή του φόρου θα είναι η πληρωμή του σε πέντε και όχι σε έξι δόσεις όπως ισχύει σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις του ΕΝΦΙΑ, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι καθυστέρησε η έκδοση των εκκαθαριστικών εξετάστηκαν διάφορα σενάρια. Για παράδειγμα, εξετάστηκε το σενάριο της μεταφοράς έναν μήνα πίσω και των έξι δόσεων προκειμένου η τελευταία δόση να πληρωθεί τελικά τον Ιανουάριο του 2015. Ωστόσο, η καλύτερη λύση θεωρείται στο ΥΠΟΙΚ να μειωθούν οι δόσεις σε πέντε με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου. Ουσιαστικά η πρώτη δόση, δηλαδή αυτή του Ιουλίου θα μοιραστεί ισόποσα στις υπόλοιπες πέντε δόσεις.
Ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο θέλει τα εκκαθαριστικά να φέρουν ημερομηνία εκκαθάρισης 31 Αυγούστου και να πληρωθεί η πρώτη δόση τον Αύγουστο είναι διπλός. Πρώτον θέλει να διαπιστώσει όσο το δυνατόν νωρίτερα το βαθμό εισπραξιμότητας του φόρου καθώς από αυτόν εξαρτώνται μια σειρά πραγμάτων, όπως είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό. Να θυμίσουμε ότι η τελευταία έκδοση του μνημονίου προβλέπει ως μέτρα κάλυψης του πιθανού δημοσιονομικού κενού των επόμενων ετών την κατάργηση απαλλαγών, όπως είναι αυτές του ΕΝΦΙΑ.
Οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα σε έντυπη μορφή. Θα αναρτηθεί στη μερίδα τους στο taxisnet και θα λάβουν και σχετική ειδοποίηση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ήδη οι φορολογούμενοι άρχισαν να λαμβάνουν με email ειδοποίηση για την έκδοση του εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Διατεθειμένο να συζητήσει τις προτάσεις των κλάδων που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή, για τους όρους ένταξης στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄οίκον" εμφανίζεται το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευση του euro2day.gr
Όπως αναφέρεται "για το νέο πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ΄οίκον", συζητείται οι ενισχύσεις ή επιδοτήσεις επιτοκίου, να ισχύουν για το σύνολο των ιδιόκτητων κατοικιών με κατάργηση των περιορισμών που τίθενται βάσει της τιμής ζώνης, για υψηλότερους προϋπολογισμούς έργων, για 25.000 ευρώ έναντι των 15.000. Επίσης η αύξηση της προκαταβολής σε 50% από 40% και η επέκταση του χρόνου ολοκλήρωσης των εργασιών".
Παράλληλα, σημειώνεται ότι "αυτό που επισημαίνουν οι άνθρωποι των συγκεκριμένων κλάδων (που ασχολούνται με το πρόγραμμα), είναι ότι πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε με το νέο πρόγραμμα να μην επιδοτούνται απλώς οι εισαγωγές κινέζικου και κορεάτικου εξοπλισμού, αλλά να προβλεφθούν κριτήρια πριμοδότησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιείται".
Διευκρινίσεις για τις πισίνες που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Συγκεκριμένα απόφαση Δ12Α 1107659 ΕΞ 21.6.2014 της ΓΓΔE προβλέπει αναλυτικά:
Απαλλαγή των δεξαμενών κολύμβησης που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Με αφορμή ερωτήματα που έχουν τεθεί από τις Δ.Ο.Υ., σας γνωρίζουμε ότι η θέση της Υπηρεσίας μας σχετικά με το παραπάνω θέμα, ερμηνεύοντας τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν.2238/1994 που ισχύουν για εισοδήματα που αποκτήθηκαν ως την 31/12/2013, είναι αυτή που ήδη έχει διατυπωθεί με την ΠΟΛ.1073/1.3.2000 διαταγή, σύμφωνα με την οποία, αν η δεξαμενή κολύμβησης (πισίνα) χρησιμοποιείται από τους ενοίκους επιπλωμένων δωματίων ή ξενοδοχείων, από την εκμετάλλευση των οποίων η επιχείρηση αποκτά εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ' κατηγορίας), το τεκμήριο χρήσης αυτής δεν βαρύνει τον επιχειρηματία.
Κατ' επέκταση στις πισίνες που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης, αφού αυτός επιβάλλεται πάνω στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Συνεπώς στις περιπτώσεις αυτές δεν πρέπει να συμπληρώνονται οι πισίνες στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1)
Εφαρμόζοντας την παράγραφο 8 της Απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1245/13.11.2013 (ΦΕΚ 2876Β'/14.11.2013), στις περιπτώσεις διαπίστωσης ελλιπών- λανθασμένων στοιχείων για την ορθή εκκαθάριση, οι υπόχρεοι φορολογούμενοι υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση-τροποποιητική δήλωση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που διαθέτουν και η Δ.Ο.Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση.
«Μπλόκο» σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου, εάν δεν έχουν εξοφληθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών μέσω του «πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.ΙΑ».
Ο ιδιοκτήτης κάθε ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί (πώληση, δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά κ.ά.) θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό «φορολογικής ενημερότητας» για το συγκεκριμένο ακίνητο. Πρόκειται για το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.ΙΑ με το οποίο αποδεικνύεται ότι έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας ή ότι δεν είχε βεβαιωθεί κάποιο ποσό φόρου.
Οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνονται χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θα θεωρούνται άκυρες.
Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:
Είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το συγκεκριμένο ακίνητο με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού.
Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, αν δε μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της αποδοχής κληρονομιάς.
Είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝ.Φ.Ι.Α., το σχετικό πιστοποιητικό.
Έτσι είναι αδύνατη πλέον κάθε μεταβίβαση ακινήτου ή οποιαδήποτε άλλη πράξη σχετική με ακίνητο, ακόμη και η άσκηση αγωγής εξώσεως, αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει εξοφλήσει ή έχει τακτοποιήσει όλες τις οφειλές του από φόρους ακινήτων τουλάχιστον για την τελευταία πενταετία.
Το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται μέσω του taxisnet με τους προσωπικούς κωδικούς του φορολογούμενου. Για το έτος 2014 χορηγείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2010-2013 και εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) χωριστά.
Πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2014
Οσον αφορά στην πληρωμή του νέου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων η εκκαθάριση του αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Αμέσως μετά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων θα ξεκινήσει την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων προκειμένου να ενημερώσει τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι μπορούν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του φόρου. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου και η τελευταία στις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν τροπολογίες στη Βουλή με τις οποίες ρυθμίζονται διατάξεις που αφορούν τον υπολογισμό του φόρου για τα οικόπεδα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης ή τροποποίησης των στοιχείων στη δήλωση ακινήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014. Εφόσον δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτων διαπιστώσει στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ότι ο φόρος έχει υπολογιστεί με λανθασμένα στοιχεία θα πρέπει να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση. Βέβαια στο διάστημα αυτό θα πληρώνει το φόρο κανονικά που έχει υπολογιστεί και εκ των υστέρων θα τους επιστραφεί το επιπλέον ποσό που έχει καταβάλλει. Όμως σε περίπτωση που από τη διόρθωση προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ τότε οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για φορολογικό έλεγχο.
Σημαντικές εκπτώσεις έως και 70% στις τιμές των εξοχικών σε σχέση με το 2008 καταγράφει έρευνα του πανελλαδικού δικτύου μεσιτών E-Real Estates που δημοσιεύει το euro2day.gr. Αντίθετα περισσότερο ανθεκτικά εμφανίζονται τα οικόπεδα κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Οπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς, οι τιμές της εξοχικής κατοικίας, θα γυρίσουν στις τιμές που ίσχυαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αλλά ακόμα και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα δεν μπορούν να εγγυηθούν πως θα προκύψει αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, επικεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E-Real Estates, "οι αξίες έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το 2008 από 50% - 70% σε περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων που δύσκολα βρίσκουν αγοραστή". Περισσότερα ανθεκτικά είναι τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα λόγω έλλειψης ακινήτων, κυρίως στα κοσμοπολίτικα νησιά.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, "το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών ζητά μείωση των τιμών κατά 40% επειδή πιστεύει ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση των τιμών, ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για ακίνητα έως 100.000 ευρώ". Πρόκειται δηλαδή για αλλοδαπούς που δεν ενδιαφέρονται για την πενταετή άδεια παραμονής που προσφέρει η χώρα μας για όσους αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου E-Real Estates, οι τιμές για αγορά νεόδμητης εξοχικής κατοικίας στην Αττική ξεκινούν από τα 1.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) στη Λούτσα και φτάνουν μέχρι τα 2.600 ευρώ ανά τ.μ. στη Ραφήνα. Στη Σαρωνίδα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1.700 και 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στο Πόρτο Ράφτη από 1.580 έως 2.050 ευρώ ανά τ.μ.
Φθηνότερο εξοχικό μπορεί να βρει κάποιος στην Πελοπόννησο με τις τιμές να ξεκινούν από 800 ευρώ ανά τ.μ. στο Αίγιο κι από τα 700 ευρώ ανά τ.μ. στο Κάστρο Κυλλήνης. Από τα 980 ευρώ ξεκινούν οι τιμές στην Κορινθία και φτάνουν μέχρι τα 1.800 ευρώ ανά τ.μ. Όσο για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου, στην Πελοπόννησο ξεκινούν από τα 3.000 ευρώ το στρέμμα και φτάνουν μέχρι τις 35.000 ευρώ.
Στο Ιόνιο, οι χαμηλότερες τιμές για νεόδμητη εξοχική κατοικία καταγράφονται στη Λευκάδα (1.100 ευρώ ανά τ.μ.) και οι υψηλότερες στην Κέρκυρα (περί τα 2.800 ευρώ ανά τ.μ.). Για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, οι τιμές ξεκινούν από τα 15.000 ευρώ ανά στρέμμα (στη Ζάκυνθο).
Στην Κρήτη, οι τιμές για νεόδμητο εξοχικό ξεκινούν από τα 1.200 ευρώ ανά τ.μ. στον ’γιο Νικόλαο και στη Σητεία. Τουλάχιστον 1.400 ευρώ ανά τ.μ. θα χρειαστεί όμως κάποιος που θέλει να αγοράσει εξοχικό σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Στη Χαλκιδική μπορεί κάποιος να βρει σήμερα νεόδμητο εξοχικό με 800 ευρώ ανά τ.μ. σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της E-Real Estates, αλλά οι τιμές στις περισσότερες περιοχές είναι λίγο υψηλότερες, δηλαδή περί τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Από το 2016 θα πάρουν «ανάσα» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν την περιουσία τους να απαξιώνεται τα τελευταία χρόνια. Στην επόμενη διετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ακινήτων Eurobank Property Services, θα ξεκινήσει μια δειλή αύξηση στις τιμές, ωστόσο, για το 2014 αναμένεται νέα υποχώρηση κατά 6% και για το 2015 σταθεροποίηση.
Ωστόσο, όλα αυτά προϋποθέτουν σταθερότητα στην οικονομία προκειμένου να υπάρξει και ανάκαμψη στη ζήτηση την επόμενη πενταετία ώστε να έρθει και η «ανάσταση» της κτηματαγοράς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, καταγράφεται μείωση των τιμών 35% κατά μέσο όρο από την αρχή της κρίσης μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεπεράσει το 41% η μέση υποχώρηση, προτού σταθεροποιηθούν οι τιμές.
Στον τομέα της κατοικίας ο αριθμός των συναλλαγών έχει παρουσιάσει μείωση έως 84% από το 2007 μέχρι σήμερα, ουσιαστικά δεν πωλείται τίποτε ακόμη και μετά την πτώση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 οι «καθαρές» αγοραπωλησίες ήταν λιγότερες από 10-15 χιλιάδες ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη βουτιά.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να παραμένει υψηλό το στοκ των 250.000 και πλέον ακινήτων όλων των ειδών.
Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες από ξένους αγοραστές έχει αυξηθεί, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία: Μόνο το 2013, επισημαίνει η έκθεση, καταγράφηκε εισροή ξένων κεφαλαίων για την αγορά εξοχικών κατοικιών της τάξεως των 168 εκατ. ευρώ, από 113 εκατ. ευρώ το 2012 -έστω κι αν σε απόλυτο αριθμό οι κατοικίες που μεταβιβάστηκαν σε ξένους ήταν κάτω των 1.000-, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για περισσότερες αγορές στο πλαίσιο του νέου νόμου για την παροχή 5ετούς άδειας παραμονής σε αγοραστές εκτός Ε.Ε. εφόσον η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα 250 χιλ. ευρώ.
Για φέτος το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί κυρίως από Γερμανούς, Βρετανούς, Ρώσους και Αραβες οι οποίοι αναζητούν τις ευκαιρίες κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τη Ρόδο.
Καταστήματα
Στην αγορά των καταστημάτων, οι τιμές των ενοικίων από την αρχή της κρίσης έχουν μειωθεί στις πιο καλές περιοχές από 45%- 48%, σύμφωνα με την Eurobank Property Services. Στην Αθήνα, τα ενοίκια των καταστημάτων στο κέντρο - Ερμού και Κολωνάκι- διαμορφώνονται μεταξύ 100- 130 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, ενώ στα δευτερεύοντα ακίνητα διαμορφώνονται κοντά στα 80 ευρώ ανά τ.μ.. Στα εμπορικά κέντρα, για τα καταστήματα πάνω 100 τ.μ. τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 30- 60 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μικρότερους χώρους τα καταστήματα στα malls μισθώνονται μεταξύ 60- 90 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Θεσσαλονίκη, τα μηνιαία ενοίκια στην οδό Τσιμισκή, κυμαίνονται μεταξύ 70- 100 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, επίσης στην Τσιμισκή αλλά λίγο χαμηλότερα μεταξύ 30- 50 ευρώ ανά τ.μ. και στο τέρμα της οδού μεταξύ 15- 25 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.
Στους γραφειακούς χώρους, ο τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί κατά 40- 42%. Στην Αθήνα, τα ενοίκια διαμορφώνονται στα πέριξ των 11- 18 ευρώ ανά τ.μ. με τις ανώτερες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 14- 18 ευρώ ανά τ.μ. σε περιοχές όπως η πλατεία Συντάγματος και τα πιο καλά ακίνητα στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Στη Λ. Κηφισίας, για τα καλά ακίνητα, οι τιμές είναι μεταξύ 11- 14 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για παλιότερα γραφεία μεταξύ 7- 10 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Συγγρού, για τα νεόκτιστα, τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 10- 12 ευρώ ανά τ.μ. και για τα παλιά μεταξύ 7- 9 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τέσσερα σχήματα επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση των ακινήτων στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εταιρείες:
· Aegean Sun Investments Limited
· Dimand Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων και Κατασκευών, Υπηρεσιών και Συμμετοχών
· M.A. Angeliades Inc.
· Ξεν. Τορ. Εμπ. Γεωργ. Οικ. Επιχειρήσεις Ι. Χατζηλαζάρου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών των υποψηφίων, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών.
Όπως επισημαίνεται, συνεχίζεται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσα από την καινοτόμο ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction και τον ιστότοπο www.e-publicrealestate.gr με την εγγραφή νέων ακινήτων.
Συνολικά εντάσσονται 26 νέα ακίνητα, εκ των οποίων 12 βρίσκονται στην ιστορική περιοχή της Πλάκας, του Δήμου Αθηναίων. Δεδομένου των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης περιοχής, το ΤΑΙΠΕΔ πρωτοπορεί προχωρώντας στην αξιοποίηση αυτών των ακινήτων μέσω δικαιωμάτων επιφανείας για 99 έτη, ώστε μετά το τέλος της συγκριμένης περιόδου, η κυριότητα των ακινήτων να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Τα υπόλοιπα 14 ακίνητα που αξιοποιούνται μέσω της πλατφόρμας, αφορούν σε κτίρια και παραθαλάσσια οικόπεδα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Με αυξανόμενους ρυθμούς κινούνται τα κενά διαμερίσματα στην περιοχή της Αττικής, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν φθάσει τις 120.000. Παρόλο όμως που τα διαμερίσματα είναι κενά, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στο ακέραιο.
Υπενθυμίζεται ότι αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προς το υπουργείο Οικονομικών ήταν η μείωση του φόρου στο 50% για τα κενά διαμερίσματα, η οποία από ότι φαίνεται δεν ευοδώθηκε.
Σύμφωνα με το "Έθνος" οι ιδιοκτήτες των κενών διαμερισμάτων ζητούσαν να μην φορολογηθούν με ολόκληρο το φόρο για τα κενά διαμερίσματα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό.
Οπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, τα άδεια διαμερίσματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να μην τα παραχωρούν σε ενοικιαστές αφού τα "φέσια" (απλήρωτα ενοίκια και ανεξόφλητοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ), τους οδηγούν στη λύση του κλειστού διαμερίσματος.
Μειωμένες κατά 3% εμφανίστηκαν οι τιμές υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Ιούνιο του 2014, σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατεγράφη μείωση 0,3% σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται ότι στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2013 Ιουνίου 2014, οι τιμές κατέγραψαν μείωση 2,3%.
Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών του 2ου τριμήνου 2014, σε σύγκριση ΅ε τον αντίστοιχο δείκτη του 2ου τριμήνου 2013, ση΅είωσε μείωση 3,3%, ενώ σε σχέση με το 1ο φετινό τρίμηνο ήταν μειωμένος κατά 0,5%.
Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2013 - Ιουνίου 2014, σε σύγκριση με πέρυσι, παρουσίασε μείωση 2,5%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατηγοριών Έργων Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών του 2ου τρι΅ήνου 2014, ήταν μειωμένος κατά 3,5% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013 και κατά 0,5% σε σχέση με το 1ο φετινό τρίμηνο.
Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2013 - Ιουνίου 2014, σε σύγκριση προς τον ίδιο
δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2012 - Ιουνίου 2013, σημείωσε μείωση 2,4%
Δείτε παρακάτω τις αλλαγές σε ετήσια βάση σε % για το διάστημα Ιούνιος 2013-2014
Κονίες και έτοιμο σκυρόδεμα -2,7
Φυσικά πετρώδη υλικά -1,4
Μάρμαρα, γρανίτες -2,9
Τεχνητά πετρώδη υλικά 0,1
Ξυλεία και προϊόντα ξύλου -4,5
Μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας -3,3
Υλικά ύδρευσης, θέρμανσης, αποχέτευσης -0,5
Εξαρτήματα λειτουργίας και στερέωσης θυρών, παραθύρων -2,0
Ηλεκτρολογικά υλικά -6,2
Προϊόντα υάλου -1,7
Υλικά χρωματισμών -0,3
Πλακίδια, είδη υγιεινής -1,1
Υλικά μόνωσης -1,0
Ανελκυστήρες -5,3
Καύσιμα μηχανημάτων (diesel), ηλεκτρική ενέργεια, νερό 5,2.
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία είναι κλειστά, δεν έχουν ρεύμα, δεν χρησιμοποιούνται και προφανώς δεν αποφέρουν εισόδημα" ανέφερε , ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, αναφερόμενος στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ, μιλώντας στον Real FM.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παραδιάς ζήτησε "να επικρατήσει σ΄ έναν βαθμό, όχι απόλυτα, η λογική του χαρατσιού, όχι με την έννοια της πλήρους απαλλαγής των κενών ακινήτων, αλλά τουλάχιστον της ευαισθησίας να πληρώνεται ο μισός φόρος, επί όσο καιρό τα ακίνητα αυτά είναι κενά».
Όπως τόνισε ο κ. Παραδιάς, "αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο τους πολίτες να συνεχίσουν να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους" αλλά "θα βοηθήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την εισπραξιμότητα του φόρου".
Στα 120.000 έχουν φτάσει τα άδεια διαμερίσματα στην Αθήνα τα οποία δεν αποδίδουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους αλλά παρ' όλα αυτά θα πληρώσουν κανονικά Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτω
Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για μείωση του φόρου έως 50% δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν φόρο για άδεια σπίτια
Μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στο ακέραιο. Και αυτό γιατί έπεσε στο «κενό» το αίτημα μείωσης του φόρου έως 50% στα κενά σπίτια από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Η τελική ρύθμιση που κατέθεσε με τροπολογία στη Βουλή δεν συμπεριέλαβε το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν εισπράττουν αφού τα σπίτια είναι άδεια.
Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών αν είχε υιοθετήσει τη πρόταση, θα είχε θετικά αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα, καθώς οι ιδιοκτήτες θα ήταν σε θέση να καταβάλουν τον μειωμένο φόρο, ενώ με τις νέες συνθήκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταγράψει ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι έσοδα που είναι ο επιθυμητός στόχος. Προσθέτει ότι η τροπολογία παραβλέπει την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη.
Απλήρωτα ενοίκια
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ακινήτων, τα άδεια διαμερίσματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να μην τα παραχωρούν σε ενοικιαστές αφού τα «φέσια», δηλαδή τα απλήρωτα ενοίκια και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τους οδηγούν στη λύση του κλειστού διαμερίσματος.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και περιουσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει πλήρη εικόνα της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων.
Οι οφειλές των ιδιοκτητών ακινήτων προς την Εφορία μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν 50%. Το 2012 το ύψος των οφειλών έφθανε τα 499 εκατ. ευρώ και εκτοξεύθηκαν στα 974 εκατ. ευρώ το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών περιελάμβανε ρύθμιση για τον Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, ο οποίος είναι αναγκαίος για τον υπολογισμό του φόρου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όμως έγινε μόνο για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Το επίπεδο της σημερινής χρηματοδότησης της αγοράς κατοικίας είναι τόσο «ισχνό», που σε καμία περίπτωση δεν παρέχεται η δυνατότητα ανάκαμψης των αγοραπωλησιών. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, το 2013, το ύψος των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων δεν ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι νέες επενδύσεις σε κατοικίες υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν στα 3,1 δισ. ευρώ. Εν ολίγοις, παρά την κατάρρευση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, ακόμα και οι λίγες νέες οικοδομές που ανεγείρονται δεν πρόκειται να πωληθούν με τη συμμετοχή τραπεζικής χρηματοδότησης.
Ως εκ τούτου, η αγορά «κινείται» σχεδόν αποκλειστικά με μετρητά, κάτι που σημαίνει ότι οι μόνοι που επωφελούνται της πτώσης των τιμών σχεδόν κατά 35% από την αρχή της κρίσης έως σήμερα (και πάνω από 50% σε αρκετές περιοχές), είναι όσοι διαθέτουν τη σχετική ρευστότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προκύπτει από έρευνα της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), το 84% των αγοραπωλησιών κατοικιών που πραγματοποιήθηκε τους πρώτους μήνες του 2014 έγινε 100% με μετρητά, χωρίς καμία τραπεζική χρηματοδότηση. Επίσης, η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επισημάνει ότι το 2013 μόλις το 17% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με τραπεζική συμμετοχή, τάση η οποία διατηρείται και κατά το τρέχον έτος. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2009 ανερχόταν σε 82%.
Λίφτινγκ στο "Eξοικονόμηση κατ΄ Οίκον" ετοιμάζει από ότι φαίνεται η Κυβέρνηση ενώ στα χέρια των αρμόδιων υπουργείων βρίσκεται λίστα με τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης -που θα "τρέξει" την περίοδο 2014-2020- να καταστεί ελκυστικότερο, πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό.
"Πρόκειται για ένα "πακέτο" 13 ρυθμίσεων που έχει επεξεργαστεί ο φορέας παθητικών συστημάτων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ οι συζητούμενες αλλαγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
-Αύξηση του ανώτατου προϋπολογισμού του έργου από τα 15.000 στα 25.000 ευρώ.
-Ένταξη όλων των ιδιοκτητών στο πρόγραμμα.
-Αύξηση επιδότησης και δυνατότητα επιλογής άτοκου δανείου ή αυτοχρηματοδότησης.
-Η προκαταβολή να αυξηθεί από το 40% στο 50% του προϋπολογισμού.
-Η κατάργηση της τιμής ζώνης (σήμερα είναι 2.100 ευρώ ανά τ.μ.).
-Η ολοκλήρωση των εργασιών να υλοποιείται εντός 3 μηνών από την καταβολή της προκαταβολής" σύμφωνα με το energypress.gr
Αυτή τη στιγμή όπως αναφέρεται ""το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, όμως οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων έχουν παγώσει λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές εγκεκριμένων έργων. Σήμερα προσφέρεται μείγμα επιχορήγησης και χαμηλότοκου δανείου για ενεργειακή την αναβάθμιση σπιτιού, σε περιοχή με αντικειμενική τιμή ζώνης ακινήτου έως 2.100 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός φτάνει τα 15.000 ευρώ και το ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 10.000 ευρώ".
Σε πέντε αντί για έξι δόσεις θα πληρωθεί τελικά ο ΕΝΦΙΑ καθώς μια σειρά από λάθη, καθυστερήσεις και γκάφες στο taxis οδήγησαν στην αναβολή της εκκαθάρισης του φόρου.
Ετσι, δεν θα βγει η πρώτη δόση μέχρι το τέλος του μήνα και ο λογαριασμός θα έρθει στα τέλη Αυγούστου για 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες.
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη του χρόνου τον φόρο ακινήτων. Και μπορεί το τελικό ποσό του φόρου να είναι το ίδιο, όμως, επειδή επιμερίζεται σε 5 κι όχι σε 6 δόσεις, οι ιδιοκτήτες θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν αποκλείεται πάντως μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών αφού πλέον τα χρέη προς την εφορία έχουν ξεπεράσει τα 67 δις ευρώ, 6,2 δις περισσότερα σε έξι μήνες και σχεδόν 1 δις ευρώ να προστίθενται κάθε μήνα.
Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή αλλάζουν οι τρόποι υπολογισμού συγκεκριμένων ακινήτων και κυρίως οικοπέδων. Ουσιαστικά επιλύονται τεχνικά προβλήματα του Taxis που προέκυψαν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων. Ολες οι αλλαγές -οι οποίες αφορούν κυρίως σε οικοπεδούχους, ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που έχουν μέσα και κτίσμα- γίνονται με τον ευνοϊκότερο για τον φορολογούμενο τρόπο. Ειδικότερα με την τροπολογία επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές για τον προσδιορισμό της αξίας ακινήτων φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων:
• Ως συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου, για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας λαμβάνεται υπόψη ο ΣΑΟ, που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτων, ανεξάρτητα από τον συντελεστή δόμησης της περιοχής.
• Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές ΣΑΟ και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης του ακινήτου λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, λαμβάνεται η μικρότερη τιμή ΣΑΟ.
• Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, στις οποίες δεν υπάρχουν τιμές ΣΑΟ, ως ΣΑΟ λαμβάνεται η τιμή 0,6.
• Η αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται ειδικά κτίσματα θα υπολογίζεται σύμφωνα με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της οικείας δημοτικής ενότητας ή δήμου ή περιφερειακής ενότητας ή περιφέρειας.
• Για τη φορολογητέα αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται άλλα κτίσματα συνυπολογίζεται και ο συντελεστής οικοπέδου που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 1.
• Ορίζεται σε 0,65 ο συντελεστής κατηγορίας κτίσματος για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας αποθηκών που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.
• Οι τόκοι και τα πρόστιμα στις περιπτώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων ή υποβάλλει εκπρόθεσμη ή ανακριβή δήλωση και εξαιτίας αυτού του λόγου δεν διενεργείται εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αρχίζουν να «τρέχουν» από την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.
Επίσης με την τροπολογία διευκρινίζεται ποιες τιμές ζώνης (για κτίσματα) και ποιες τιμές εκκίνησης και συντελεστές οικοπέδου και αξιοποίησης οικοπέδου λαμβάνονται υπόψη εάν δεν έχουν καθοριστεί τέτοιοι ούτε στη δημοτική ενότητα, ούτε στον δήμο, ούτε στην οικεία περιφερειακή ενότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψη οι τιμές της περιφέρειας.
Επίσης, το υπουργείο όρισε μέσω της τροπολογίας ότι θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις έως και τις 30 Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμα. Ομως, σε περίπτωση που από τη διόρθωση προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, τότε οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για φορολογικό έλεγχο. Οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο για διόρθωση λαθών μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου.
Πεδίον... απάτης λαμπρόν αναδεικνύεται ένας ακόμη κλάδος της οικονομίας, η αγορά ακινήτων. Όπως και στις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες έτσι και στην κτηματαγορά η... πενία τέχνας κατεργάζεται και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πολλοί ευφάνταστοι τρόποι εξαπάτησης.
Η κρίση στην κτηματαγορά διαρκεί πάνω από 6 χρόνια, χιλιάδες σπίτια είναι απούλητα και ανοίγονται έτσι πολλές «ευκαιρίες» για τους επιτήδειους να εκμεταλλευτούν και αγοραστές και πωλητές. Οι επαγγελματίες του κλάδου, πιστοποιημένοι κτηματομεσίτες, εργολάβοι οικοδομών, ιδιοκτήτες αλλά και σύμβουλοι ακινήτων εφιστούν την προσοχή για τις κομπίνες που στήνουν διάφοροι με αντικείμενο εκμετάλλευσης τα ακίνητα και απευθυνόμενοι σε ανυποψίαστους πολίτες.
Πριν από μερικές ημέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και στοιχεία ενός 59χρονου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε κάνει το πιο... συνηθισμένο κόλπο στην κτηματαγορά. Ο συγκεκριμένος απατεώνας από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014, εντόπιζε από αγγελίες διαμερίσματα προς μίσθωση, παρουσιαζόταν στους εκμισθωτές ως υποψήφιος μισθωτής -επικαλούμενος πολλές φορές ότι δήθεν είναι δικαστικός λειτουργός- καταφέρνοντας έτσι να τους αποσπά τα κλειδιά, χωρίς να καταβάλει κάποια προκαταβολή, ενώ στη συνέχεια εντόπιζε υποψήφιους μισθωτές, στους οποίους παρουσιάζονταν ως δήθεν ιδιοκτήτης -εκμισθωτής των διαμερισμάτων και τους αποσπούσε διάφορα χρηματικά ποσά, ως προκαταβολή μισθωμάτων.
Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει από ιδιοκτήτες σπιτιών, κυρίως ηλικιωμένων οι οποίοι έπεσαν θύματα απάτης από αγνώστους. Οι συγκεκριμένοι τους προσεγγίζουν από αγγελίες, ενοικιάζουν τα ακίνητα δίνοντας μια μικρή προκαταβολή και στη συνέχεια δεν πληρώνουν για τουλάχιστον έξι μήνες το μίσθωμα. Πολλές φορές έχουν δώσει ψεύτικα στοιχεία και εκμεταλλεύονται τη βραδύτητα με την οποία δρα η ελληνική δικαιοσύνη σχετικά με την έξωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δύο στους τρεις κακοπληρωτές σήμερα είναι κατ' επάγγελμα φεσατζήδες. «Επαγγελματίες απατεώνες ενοικιάζουν ένα σπίτι, πληρώνουν ένα ενοίκιο και μένουν για 6 -12 μήνες χωρίς να ξαναπληρώσουν. Στη συνέχεια φεύγουν και μισθώνουν άλλο ακίνητο», τονίζουν χαρακτηριστικά και εφιστούν την προσοχή, ειδικά σε ηλικιωμένους ιδιοκτήτες.
Πέρυσι, τρία άτομα είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και κατάφεραν να εξαπατήσουν αγοραστές και να τους πουλήσουν ακίνητο στην περιοχή της Βάρκιζας Αττικής, που δεν τους ανήκε, έναντι υψηλού χρηματικού ποσού.
Οι κομπίνες
Ένας εκ των τριών παρουσιαζόταν ως ιδιοκτήτης του ακινήτου και χρησιμοποιώντας δελτίο ταυτότητας (προϊόν υφαρπαγής) με τα στοιχεία του πραγματικού κατόχου του ακινήτου, εξαπατώντας τον πελάτη. Τέτοιες περιπτώσεις εξαπάτησης υπάρχουν αρκετές και πρέπει οι πωλητές ακινήτων αλλά και οι αγοραστές να προσέχουν με ποιους συνεργάζονται για να ολοκληρώσουν μια αγοραπωλησία. Ωστόσο, οι πιο σοβαρές απάτες έχουν να κάνουν με τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στην αγορά λειτουργούν ολόκληρα κυκλώματα που στήνουν απάτες για τους ίδιους ή για λογαριασμό άλλων. Σε αρκετές περιπτώσεις επιτήδειοι που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ρευστό, επιχειρούν να αγοράσουν «κοψοχρονιά» την περιουσία των πολιτών εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αγγελίες οι οποίες αναφέρουν ότι παρέχεται άμεσα ρευστό σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να πουλήσουν ακίνητα κάτω από την αντικειμενική τους αξία, χωρίς καμιά σοβαρή εκτίμηση και με μοναδικό ζημιωμένο τον πωλητή. Οι «παραμεσίτες» υπόσχονται ότι θα πάρουν τα ακίνητα των πωλητών και θα κλείσουν τη συμφωνία μέσα σε διάστημα 3-4 ημερών και με μετρητά, προσφέροντας ωστόσο πολύ χαμηλά τιμήματα. Αποφεύγουν να χρησιμοποιούν επαγγελματίες μεσίτες και εκτιμητές που είναι σε θέση να εκτιμήσουν την αξία των ακινήτων κι έτσι εκμεταλλεύονται τις οικονομικές δυσκολίες των πωλητών.
Το δέλεαρ
Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη αγγελία: «Αναλαμβάνουμε να αγοράσουμε τοις μετρητοίς το ακίνητό σας, σε τιμή κάτω της αντικειμενικής, χωρίς καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες, που θα απαξίωναν την τιμή του. Ακόμα και αν το ακίνητό σας είναι παλαιάς κατασκευής, χρήζει ανακαίνισης κ.λπ., εμείς το αγοράζουμε άμεσα σε οποιαδήποτε κατάσταση».
Το κύκλωμα που «τρώει» τα ακίνητα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές υπόσχεται επίσης σίγουρους πελάτες από το εξωτερικό και μάλιστα έχει προσεγγίσει ιδιοκτήτες εξοχικών ζητώντας τους να τα αγοράσουν για λογαριασμό ξένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κοράκια» που έχουν πέσει πάνω στη χειμαζόμενη κτηματαγορά έχουν πετύχει ήδη κάποιες αγοραπωλησίες που είναι μεν νόμιμες, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία της περιουσίας. Μοιάζουν με «δημοπρασίες» μόνο που συνήθως η τιμή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Υπόσχονται συμβόλαια με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να «εξυπηρετούν» τους πολίτες που έχουν ανάγκη από χρήματα και ταυτόχρονα να μην του δίνουν την ευκαιρία να πετύχει καλύτερους αγοραστές που θα τους προσφέρουν μια τιμή που θα είναι πιο κοντά στην πραγματική αξία της περιουσίας τους.
Μια δεύτερη απάτη που λαμβάνει χώρα στην κτηματαγορά είναι η υπόσχεση διάφορων επιτήδειων για χορήγηση δανείων με... ενέχυρο το ακίνητο. Το φαινόμενο έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα την τελευταία διετία, με τους «πονηρούς» να προσεγγίζουν απελπισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους προσφέρουν ρευστότητα με ενέχυρο κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Εχουν γίνει καταγγελίες μάλιστα για την ύπαρξη προσυμφώνων όπου ο ιδιοκτήτης παραχωρεί το ακίνητο ως εγγύηση κι αν δεν εξοφλήσει το ποσό που πήρε με υψηλό συνήθως επιτόκιο, χάνει το σπίτι του κάνοντας οριστικά συμβόλαια παραχώρησης στους «δανειστές».
Κι εδώ εφιστάται η προσοχή σε όσους προσεγγίζουν απελπισμένους πολίτες που αναζητούν ρευστό διότι πρόκειται για ολόκληρα κυκλώματα που λειτουργούν ως «παρατράπεζες» και δανείζουν με τρελά επιτόκια πιέζοντας συνεχώς τους δανειολήπτες να πληρώσουν και παίρνοντάς τους την περιουσία.
Τα «μαύρα»
Υπάρχει και η προσέγγιση των ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του... πλειστηριασμού. Προκειμένου να μη χάσουν την περιουσία τους δέχονται να τα παραχωρήσουν σε τιμή κάτω από την αντικειμενική αξία και να πληρώσουν τα χρέη τους. Τέλος, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν και πολλοί «παραμεσίτες» οι οποίοι εργάζονται παράνομα. Τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, μεσίτες που έχουν καταθέσει τις άδειες και έχουν διαγραφεί από τους Συλλόγους τους συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να φαίνονται πουθενά και πληρώνονται με «μαύρα» για τις υπηρεσίες τους. Η έξαρση της παραμεσιτείας είναι μεγάλη καθώς χιλιάδες μεσίτες διαγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, όμως, συνεχίζουν να εργάζονται πολλοί από αυτούς χωρίς να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Επιθεώρηση Εργασίας έχει κάνει ελέγχους σε μεγάλες μεσιτικές εταιρείες κι έχει πιάσει «λαβράκια». Δηλαδή συνεργάτες που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ, δεν ασφαλίζονται πουθενά και αμείβονται χωρίς κανένα επίσημο συμβόλαιο.
Ενοικιαστήρια σε... δολάρια και «μαύρες» βίλες
Στα κόλπα που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και μερικά ευφάνταστα και περίεργα. Όπως, για παράδειγμα, συμβόλαια ενοικίασης, διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων με όρους που στόχο έχουν να διασφαλίσουν το εισόδημα του ιδιοκτήτη, αλλά που είναι εκτός λογικής και νομιμότητας. Στο συμβόλαιο το μηνιαίο ενοίκιο αναγράφεται και σε ευρώ και δολάρια, ενώ υπάρχει ο όρος ότι σε περίπτωση μεταβολής του επίσημου νομίσματος της χώρας (π.χ. επιστροφή στη δραχμή, αν χρεοκοπήσει η χώρα) τότε το μίσθωμα θα υπολογίζεται με βάση την εκάστοτε τρέχουσα ισοτιμία του ελληνικού νομίσματος προς το αμερικανικό δολάριο για τα υπόλοιπα χρόνια της μίσθωσης. Νομικοί χαρακτήρισαν παράνομα τα συμβόλαια και εφιστούν την προσοχή.
Άλλη παράνομη διαδικασία είναι η μετατροπή ισογείων καταστημάτων σε γειτονιές που έχουν απαξιωθεί εμπορικά να αλλάζουν χρήση. Πολλά μετατρέπονται σε αποθήκες, ενώ άλλα σε χώρους στάθμευσης και είτε ενοικιάζονται με 100-300 ευρώ τον μήνα είτε πωλούνται 20-30 χιλιάδες ευρώ, χωρίς φυσικά το ελληνικό δημόσιο να γνωρίζει οτιδήποτε για την αλλαγή.
Τέλος, εκατομμύρια ευρώ χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τις ενοικιάσεις κατοικιών που δεν δηλώνονται ποτέ και δεν φορολογούνται ποτέ ή στην καλύτερη περίπτωση η φορολόγηση γίνεται επί εικονικών ποσών. Χαρακτηριστική περίπτωση οι «μαύρες» βίλες που ενοικιάζονται, αλλά τα ενοίκια δεν δηλώνονται ποτέ. Οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως. Η νέα «μόδα» που έχει κερδίσει τους ιδιοκτήτες και τους μισθωτούς είναι η εικονική δήλωση των μισθωμάτων, δηλαδή η συμφωνία για μικρό μίσθωμα που αναγράφεται στο συμβόλαιο, αλλά ο ιδιοκτήτης έχει πολλαπλάσια οφέλη.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 7 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων και ανάλογο ποσοστό ενοικιαστών, κάνουν κρυφές συμφωνίες για τα ενοίκια που θα δηλώνουν στην εφορία και τα «μαύρα» που θα δίνονται. Επίσης, μεγάλο μέρος των συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι» έχει κι άλλες παραμέτρους, όπως π.χ. η καταβολή ελάχιστου ή μηδενικού ενοικίου αλλά η πληρωμή όλων των φόρων, τελών ή λογαριασμών που υποχρεούται να πληρώνει ο ιδιοκτήτης.