Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Οι δήμοι ψάχνουν επενδυτές για τα ακίνητά τους.



Σε αναζήτηση συμβούλων ακινήτων οι οποίοι θα συνδράμουν στην αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων βρίσκονται οι δήμοι.
Τα δημοτικά ταμεία έχουν τη δυνατότητα μιάς σημαντικής «ένεσης», δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αξία της ακίνητης περιουσίας των δήμων που αγγίζει τα €12 δισ. και περιλαμβάνει περίπου 20.000 κτίρια και περίπου 2,5 δισ. στρέμματα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι άμεσα αξιοποιήσιμο είναι το 30% της δημοτικής περιουσίας. Σήμερα ωστόσο, οι απολαβές είναι μικρότερες του 5% των εσόδων που οι δήμοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν.
Την ερχόμενη εβδομάδα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών από συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών εκπόνησης οδηγού αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ο.Τ.Α. με αναθέτουσα αρχή την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Ο διαχωρισμός των δημοτικών ακινήτων αφορά κυρίως τρείς κατηγορίες και συγκεκριμένα: Αυτά που προορίζονται για δημοτική χρήση (όπως είναι για παράδειγμα τα δημαρχεία, σχολεία, πνευματικά κέντρα κ.α.) και θα πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά τη χρήση τους με μείωση των λειτουργικών εξόδων κ.τ.λ., για κοινωνικές χρήσεις όπως είναι είναι τα πάρκα, γήπεδα, κ.α. με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας της προσφερόμενης υπηρεσίας και ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της απαιτούμενης επιχορήγησης και τέλος αυτά που ανήκουν στη λεγόμενη ''πλεονασματική ιδιοκτησία'' και αφορούν ακίνητα που αποκτήθηκαν ως επένδυση ή παρέμειναν στο χαρτοφυλάκιο μετά την ολοκλήρωση παλαιών έργων. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι αυτή που μπορεί να αποδώσει περισσότερο.
Ο ανάδοχος στο διαγωνισμό θα προβεί στην επικαιροποίηση του οδηγού διαχείρισης και αξιοποίησης που είχε εκπονήσει παλαιότερα η Ε.Ε.Τ.Α.Α., ενώ κατά τη δεύτερη φάση θα προβεί στην εκπόνηση ενός πρότυπου σχεδίου αξιοποίησης της περιουσίας των Ο.Τ.Α.. Ο εν λόγω διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007- 2013» του ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζεται οτι βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο η περιουσία των ΟΤΑ θεωρείται δημόσια και εν δυνάμει μπορεί να εκχωρηθεί ατο ταμείο Αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου για να καλύψει το δημόσιο χρέος της χώρας.
Πηγή www.ered.gr