Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Απαγόρευση δόμησης σε 569 υγρότοπους.



Ασπίδα προστασίας για 369 υγροτόπους σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα υψώνει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίθηκε από το ΣτΕ και βάζει αυστηρούς περιορισμούς σε σωρεία δραστηριοτήτων και "φρένο" στη δόμηση.Προχωρώντας ακόμα περισσότερο τα αυστηρά μέτρα για την προστασία και ανάδειξη των υγροτόπων, το ΣτΕ "έκοψε" ως μη νόμιμη διάταξη που επέτρεπε κατ' εξαίρεση να γίνονται έργα "εθνικής σημασίας" κρίνοντας ότι λόγω της αοριστίας και γενοκότητας του όρου αφήνεται ελεύθερο ευρύ πεδίο δράσης και σημειώνοντας ότι ανεκτά θα μπορούσαν να είναι έργα μόνο για την "εθνική άμυνα".

Σύμφωνα με το σχέδιο στους 369 υγροτόπους απαγορεύονται εργασίες δόμησης και η ανέγερση οποιασδήποτε κατασκευής εκτός εάν σχετίζεται άμεσα με την προστασία και διατήρησή τους, την επιστημονική παρακολούθηση, την περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών.

Επίσης απαγορεύονται η διάνοιξη οδυίού δικτύου, οι εκχερσώσεις της βλάστησης, οι αποξηράνσεις, επιχωματώσεις, η απόρριψη αποβλήτων, οι εξορύξεις αδρανών κ.λπ. υλικών, η επέκταση καλλιεργειών, η αλιεία, n βόσκηση (εκτός εάν από μελέτες είναι αναγκαία για την οικολογική διαχείριση του υγροτόπου), κάθε παρέμβαση που αλλοιώνει το τοπίο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ.

To ΣτΕ δίνει παραγγελία (80/12) να δημοσιευθεί το σχέδιο Π.Δ. το ταχύτερο δυνατό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενόψει του οποίου εκδίδεται σε εκτέλεση της συνταγματικής επιταγής για προστασία του περιβάλλοντος. To σχέδιο προβλέπει ότι διατηρούν τη χρήση του υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις, εφόσον χρησιμοποιούνται αποδεδειγμένα φιλικά προς το περιβάλλον λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ χρειάζονται ειδικοί περιβαλλοντικοί όροι για κάθε έργο ή δραστηριότητα που εγκρίνεται εκτός των ορίων του νησιωτικού υγροτόπου και μπορεί να τον επηρεάσει λόγω του είδους του (πχ. βιολογικός καθαρισμός, ΧΥΤΥ, υδρογεωτρήσεις, κ.λπ.). Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση του Π.Δ. αυτού, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν. www.buildnet.gr