Μόλις 30 πόλεις προσελκύουν το 50% της παγκόσμιας επενδυτικής αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα της Jones Lang LaSalle, με τις πέντε κορυφαίες πόλεις μάλιστα, δηλαδή το Λονδίνο, το Τόκιο, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και το Παρίσι, να απαρτίζουν το 25% των συνολικών επενδύσεων σε ακίνητα παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της στροφής των επενδυτών σε μεγάλες αγορές, με ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές.
Μια από τις τάσεις που διαφαίνονται στην έρευνα της Jones Lang LaSalle είναι η σημαντική άνοδος των πόλεων της Ασίας, τρεις εκ των οποίων ήδη έχουν διεισδύσει στην πρώτη πεντάδα, ενώ συνολικά πέντε αποτελούν την πρώτη δεκάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, τα επόμενα χρόνια, η τάση αυτή θα ενισχυθεί με πόλεις από την Κίνα, που θα προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο και η Σαγκάη θα αναδειχθούν σε πρωταγωνίστριες πόλεις στο μέλλον, ακολουθούμενες από τη Μόσχα και το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Σύμφωνα με την έρευνα, έως το 2020, οι σημερινές 30 πόλεις θα έχουν επεκταθεί σε 50 πόλεις, καθώς οι ψηφιακές τηλεπικοινωνιακές υποδομές επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να εγκαθίστανται σε περιοχές εκτός των παραδοσιακών «κόμβων» επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σημαντική είναι και η ανάπτυξη των πόλεων της αμερικανικής ηπείρου. Σήμερα, τρεις πόλεις, η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και το Τορόντο του Καναδά, βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, τη στιγμή που έξι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του μέλλοντος θα προέρχονται επίσης από τη Βόρεια Αμερική, επισημαίνει η έρευνα. Εως τα τέλη της δεκαετίας, συνολικά 11 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις (με βάση τις επενδύσεις σε ακίνητα) θα βρίσκονται στην εν λόγω ήπειρο και έξι στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Σικάγο, Ντάλας, Ουάσιγκτον και Χιούστον).
Οσον αφορά τις χώρες BRIC (Bραζιλία, Κίνα, Ρωσία και Ινδία), κατά τη διάρκεια της προσεχούς δεκαετίας, η προσφορά σύγχρονων γραφειακών χώρων αναμένεται ότι θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10%. Εξ αυτών, η Κίνα συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες προοπτικές και τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες. Ενδεικτικό της ανάπτυξης των ασιατικών πόλεων είναι ότι το 2004 μόνο το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ βρίσκονταν στην πρώτη δεκάδα, από πλευράς επενδύσεων ακινήτων. Το 2011, όμως, σε αυτές προστέθηκαν η Σιγκαπούρη, η Σαγκάη και η Σεούλ της Ν. Κορέας.
Πηγή www.kathimerini.gr