Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κόντρες για τις ρυθμίσεις των δανείων.


Aντιδρούν οι τράπεζες στις υποτιθέμενες προθέσεις της κυβέρνησεις να "κουρευτούν" δια νόμου τα δάνεια..
Ακριβή στοιχεία με τον αριθμό, το είδος και τους τρόπους διευκόλυνσης όσων δανείων (στεγαστικών και επιχειρηματικών) έχουν ρυθμισθεί τους τελευταίους έξι μήνες, θα δώσει στη δημοσιότητα, σήμερα το αργότερο αύριο, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) απαντώντας στο πολιτικό παιχνίδι των...των τελευταίων ημερών, που θέλει την κυβέρνηση να παρεμβαίνει με νόμο στο τραπεζικό σύστημα όσον αφορά τη διευκόλυνση των ιδιωτών δανειοληπτών ακόμη και με κούρεμα των χρεών.
Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι τράπεζες προχωρούν ήδη εδώ και μήνες σε ρυθμίσεις δανείων:
"Οι ρυθμίσεις όσον αφορά στους ενήμερους πελάτες έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα από τον Σεπτέμβριο του 2011 με αιχμή τον Νοέμβριο όταν εφαρμόσθηκε το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αλλά ρυθμίσεις γίνονται και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς η ύφεση που πλήττει την οικονομία έχει φέρει κούρεμα στους μισθούς από πολλές επιχειρήσεις", τονίζει στέλεχος μεγάλης τράπεζας και σχολιάζει τις κυβερνητικές προθέσεις για θέσπιση νόμου αφενός "παρωχημένες αφού οι τράπεζες και οι ενήμεροι πελάτες θα έχουν ήδη βρει μεταξύ τους" αφετέρου δικαιολογεί την πρόθεση ως "ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι με σημαία το τραπεζικό σύστημα. Σε μία προεκλογική περίοδο σαν αυτή που ήδη βιώνουμε, έστω και ανεπίσημα, θα δούμε πολλά τέτοιου τύπου ζητήματα με φιλολαϊκές ευαισθησίες".
Σε ό,τι αφορά περιπτώσεις ιδιωτών που δεν διαθέτουν εισόδημα υπάρχει, όπως αναφέρουν, ο νόμος Κατσέλη περί ατομικού πτωχευτικού δικαίου, η χρήση του οποίου οδηγεί ακόμη και στη διαγραφή χρεών.