Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Πού είναι οι αγοραστές ακινήτων;


Σχεδόν 180.000 νέες κατοικίες παραμένουν απούλητες στη χώρα, με τους αγοραστές να είναι λίγοι και διάσπαρτοι, ενώ οι επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη είναι παγωμένες.



Η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, η ολοένα και πιο μειωμένη αγοραστική δύναμη, οι νέοι φόροι ακινήτων και η πολιτική περιορισμού ή μη χορήγησης δανείων που ακολουθούν οι τράπεζες, έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας, που έχει περιέλθει σε απόλυτη στασιμότητα.

Ίσως όμως κανένας άλλος να μην έχει πληγεί όσο οι Έλληνες, όπου η στεγαστική κρίση επιδεινώνεται από τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των φόρων, περικοπές μισθών και οδήγησαν πολλούς στην ανεργία καθώς η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Για τους Έλληνες, το 84% των οποίων έχει το δικό του σπίτι -το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ- το ακίνητο υπήρξε και θα συνεχίσει να θεωρείται ένα δίχτυ ασφαλείας. Το σκεφτικό αυτό συνέβαλε στη σταθεροποίηση κατά κάποιο τρόπο των τιμών.

Οι τιμές για τις νεόδμητες οικοδομές (πέντε ετών ή νεότερες) έπεσαν μόνο κατά 10,4%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση ελληνικής Τράπεζας, πράγμα που δείχνει ότι οι περισσότεροι εργολάβοι αρνούνται ή δεν μπορούν να ρίξουν τις τιμές για να διευκολύνουν την κίνηση της αγοράς. Στις παλιές οικοδομές σημειώθηκε μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 15,8%.

Η έρευνα των «Southeast European Times» παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία: «Η αγορά έχει παγώσει και σίγουρα υπήρξε κάποια μείωση των τιμών, ωστόσο υπάρχει όριο στις μειώσεις που μπορούν να κάνουν οι εργολάβοι, ιδίως εάν σκεφθεί κανείς το χρηματικό ποσό που κατέβαλαν για το οικόπεδο και ύστερα για την οικοδόμηση του ακινήτου», δήλωσε εργολάβος οικοδομών που δραστηριοποιείται στην Αθήνα και την παραθαλάσσια παραθεριστική περιοχή της Ραφήνας.

Σχεδόν 180.000 απούλητες νέες κατοικίες, σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Μιτράκο, προϊστάμενο του τμήματος ανάλυσης της αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αγοραστές είναι λίγοι και διάσπαρτοι, οι επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη χρειάστηκε να παγώσουν και οι δύο αυτοί παράγοντες επιδεινώθηκαν με την υπερβολική φορολόγηση.

Οι φόροι επί των ακινήτων και των συναλλαγών, οι έκτακτοι φόροι καθώς και τα πρόστιμα για παράνομες μετατροπές σπιτιών έφεραν τους ιδιοκτήτες κατοικιών, ιδίως όσους είχαν πάρει δάνειο, στο χείλος του γκρεμού.

Εντούτοις, η κρίση δε δυσκόλεψε τους ξένους, οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι ελληνικές βίλες, σε ειδυλλιακές τοποθεσίες, ως ημι-μόνιμες κατοικίες. «Το ενδιαφέρον των ξένων στα ελληνικά ακίνητα εξακολουθεί αμείωτο», λέει στους SETimes μεγάλος κτηματομεσίτης. «Υπάρχουν εκείνοι που εξακολουθούν να αγοράζουν και που είναι πολύ επιλεκτικοί στις προτιμήσεις τους και εκείνοι που περιμένουν να σταθεροποιηθεί η αγορά», εξηγεί. Όσο για τις τιμές «δεν έχουν μειωθεί όσο αναμενόταν».

Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ήσαν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί αυτοί που είχαν αγοραστική δύναμη, το τελευταίο όμως διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη Ρωσία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και το Ισραήλ. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι ένας από τους λίγους τόπους στην Ευρώπη όπου μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα ονειρικό σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Πηγή www.voria.gr