Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Υπόγειος πόλεμος ΥΠΟΙΚ - τραπεζών για τη ρύθμιση στα στεγαστικά δάνεια.


Η κόντρα εμπορικών τραπεζών με το υπουργείο Οικονομικών και ποιος θα παίξει τον ρόλο του «μπαμπούλα»...




Καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με το μείζον θέμα της ρύθμισης των δανείων από τις εμπορικές τράπεζες. Μάλιστα, οι διοικήσεις των τελευταίων, περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγορούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ειδικότερα, για λαϊκισμό, καθώς, όπως υποστηρίζουν, παίζει με ένα θέμα για το οποίο εκ των προτέρων γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνει κάτι.

Οι τράπεζες, για την ακρίβεια, επιμένουν ότι θεσμικά δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει καμία ρύθμιση, πόσω μάλλον κούρεμα, με τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Ανεπισήμως, βεβαίως, παραδέχονται ότι ήδη έχουν προχωρήσει από μόνες τους σε ευρείας έκτασης ρυθμίσεις, αλλά μέχρι εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, αξιοποιούν και τον «μπαμπούλα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία δεν πρόκειται να περάσει καμίας μορφής τέτοια ρύθμιση, για να κόψουν τον βήχα σε όσους κάνουν ανάλογα σχέδια, όμως αυτό δεν εμποδίζει το οικονομικό επιτελείο να υποστηρίζει ότι «όλα εξετάζονται».

Πάντως, οι επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταση όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πηγή www.voria.gr