Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ερχεται «Αρμαγεδδών» στην επαγγελματική στέγη.



Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της έρευνα της Marc που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ. Και είναι σοκαριστικά όχι μόνο για τις επιπτώσεις στον εμπορικό - επιχειρηματικό κλάδο αλλά και για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Σύμφωνα με την έρευνα: 1 στις 4 επιχειρήσεις, δηλαδή 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μέσα στη χρονιά, ενώ επίσης εκτιμάται ότι από αυτές θα βάλουν λουκέτο, τουλάχιστον 61.200.Από αυτές τις 61.200, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι 12.000 θα κλείσουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά τη λήξη των εκπτώσεων και η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε 240.000 χαμένες θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων 106.000 το τρέχον εξάμηνο.

Πέρυσι οι συνολικές απώλειες στις θέσεις απασχόλησης ξεπέρασαν τις 150.000 εκ των οποίων 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας χάθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Τι σημαίνει αυτό για τα ακίνητα; Οτι εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων, γραφείων και αποθηκών θα μείνουν κενά την επόμενη χρονιά. Και πολύ πιθανόν οι περισσότεροι από τους χώρους αυτούς θα μείνουν για πάντα ξενοίκιαστοι.

Η υπερπροσφορά θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς επαγγελματικής στέγης καθώς ολόκληρες περιοχές θα γεμίζουν με λουκέτα, με άδεια μαγαζιά πλήρως απαξιωμένα και με τους ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται σε απόγνωση, Διότι όχι μόνο δε θα εισπράττουν εισοδήματα αλλά θα πληρώνουν και υπέρογκους φόρους και χαράτσια.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι την επόμενη διετία θα καταγραφεί μεγάλη πτώση των τιμών ως αποτέλεσμα της παντελούς απουσίας ενδιαφερόμενων αγοραστών και ενοικιαστών. Κι αυτή η υπερπροσφορά δημιουργεί ντόμινο και στην οικοδομή καθώς οι κατασκευαστές δε θα διανοηθούν να ανεγείρουν καινούργια κτίρια.
Πηγή www.ered.gr