Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πως θα κριθούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.



Προσπάθεια για πολεοδομικό ξεκαθάρισμα των οικοδομικών συνεταιρισμών, αναμένεται να κάνει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος, πιεζόμενο και από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας.

Η προσπάθεια θα γίνει στο να ξεκαθαριστούν ποιες εκτάσεις πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους, αλλά μπλοκάρονται από την απίστευτη γραφειοκρατία. Αλλά και να σταματήσουν οι διεκδικήσεις σε δασικές εκτάσεις ή δάση καθώς και να δοθεί σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς η δυνατότητα να αιτιολογήσουν τις απαιτήσεις τους σε εκτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ του οικοδομικού συνεταιρισμού των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος στην Παλαιά Φώκαια Αττικής, έχει θορυβήσει την ελληνική πολιτεία διότι κι άλλες προσφυγές που έχουν γίνει αναμένεται να γίνουν δεκτές και να κληθεί το κράτος να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις.

Ετσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε γενική καταγραφή των οικοδομικών συνεταιρισμών και σε κατηγοριοποίηση αυτών με βάση κάποια κριτήρια. Αν π.χ. είναι επί πολλά χρόνια μπλοκαρισμένοι χωρίς ουσιαστικούς λόγους, αν είναι αδύνατη η εκμετάλλευση των εκτάσεων, αν πρέπει να γίνει αποχαρακτηρισμός και εντάξεις στο σχέδιο πόλης κ.λπ.

Με δεδομένη την προσπάθεια που θα γίνει τα επόμενα χρόνια για ανάπτυξη και μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας, οι νόμιμοι συνεταιρισμοί που έχουν όλες τις προδιαγραφές να κτίσουν μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για νέα «έκρηξη» της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής γενικότερα.

Εκτιμάται ότι σύντομα θα προχωρήσει η πολιτεία σε σειρά ρυθμίσεων που θα ανοίγει το δρόμο για εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων και θα έρθουν σε συνέχεια κανόνων για τη λειτουργία των συνεταιρισμών που ελήφθησαν πριν λίγο καιρό.

Το σκεπτικό της απόφασης του ευρωδικαστηρίου αφήνει τα πάντα ανοικτά, και συγκεκριμένα να προσφύγουν κι άλλοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν εκτάσεις που διαθέτουν επί πολλά χρόνια.

Περισσότεροι από 215 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν περί τα 220.000 στρέμματα γης σε όλη τη χώρα. Συνολικά 500.000 Ελληνες πολίτες (150.000 μέλη και οι οικογένειές τους) είναι μέλη των συνεταιρισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Αττική.

Εκτιμάται ότι γύρω στους 128 οικοδομικοί συνεταιρισμοί με 65.000 μέλη διεκδικούν περί τα 115.000 στρέμματα γης στο Λεκανοπέδιο. Μεγάλες διεκδικήσεις έχουν και οι συνεταιρισμοί στην Κρήτη και πρόσφατα μάλιστα υπήρξε ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου, Φ. Παρασύρη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν 18 αιτήματα για ιδιωτική πολεοδόμηση που βρίσκονται επί χρόνια στον αέρα.

Βεβαίως, σε αρκετές περιπτώσεις οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν την εκμετάλλευση εκτάσεων που είναι δάση ή δασικές εκτάσεις και πιέζουν την πολιτεία να δώσει το πράσινο φως να προχωρήσουν.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις όπου χιλιάδες πολίτες πλήρωσαν για να αγοράσουν εκτάσεις μέσω οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά η πολιτεία φρενάρει επί χρόνια την αξιοποίησή τους βάζοντας μια σειρά από εμπόδια. Πηγή www.ered.gr